Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αλμα για τις αποδόσεις των ευρωομολόγων μετά τη χθεσινή βουτιά

Σε πωλήσεις προχωρούν οι επενδυτές. Η στήριξη στην Credit Suisse από την ελβετική κεντρική τράπεζα τους απομακρύνει από τα ασφαλή καταφύγια. Αντίθετη κίνηση για τα ελληνικά yields που κινούνται καθοδικά.

Αλμα για τις αποδόσεις των ευρωομολόγων μετά τη χθεσινή βουτιά

Απότομη άνοδο σημειώνουν οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της ευρωζώνης το πρωί της Πέμπτης, αφού η πολιορκημένη ευρωπαϊκή τράπεζα Credit Suisse δήλωσε ότι θα δανειστεί έως και 54 δισ. δολάρια από την ελβετική κεντρική τράπεζα για να στηρίξει τη ρευστότητα.

Η απόδοση του 2ετούς Bund ενισχύεται κατά 20 μονάδες βάσης (bps) στο 2,58%, καθώς οι επενδυτές προχώρησαν σε πωλήσεις, έχοντας εκτιναχθεί έως και στο 2,747% στις αρχές του trading. Οι αποδόσεις κινούνται αντιστρόφως στις τιμές.

Η απόδοση του έπεσε κατά 54 bps την Τετάρτη, καθώς οι επενδυτές έσπευσαν να αγοράσουν κρατικά ομόλογα, τα οποία θεωρούνται ασφαλείς επενδύσεις σε περιόδους πίεσης της αγοράς, καθώς οι μετοχές των ευρωπαϊκών τραπεζών έκαναν βουτιές.

Η απόδοση, η οποία είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη στις προσδοκίες των επιτοκίων, έπεσε επίσης καθώς οι traders στοιχημάτιζαν ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) δεν θα ήταν σε θέση να αυξήσει τα επιτόκια κατά 50 bps που είχε εκτιμηθεί προηγουμένως και θα επέλεγε μια μικρότερη αύξηση 25 bps.

Ωστόσο, την Πέμπτη πολλοί traders άρχισαν και πάλι να αναμένουν αύξηση 50 bps όταν η ΕΚΤ λάβει την τελευταία της απόφαση για τα επιτόκια αργότερα σημέρα.

Η τιμολόγηση στις αγορές παραγώγων έδειξε ότι οι επενδυτές εκτιμούν ότι υπάρχει περίπου 60% πιθανότητα αύξησης 50 bps και 40% πιθανότητα αύξησης 25 bp.

Οι αποδόσεις των βραχυπρόθεσμων ομολόγων αυξήθηκαν σε ολόκληρη τη ζώνη του ευρώ μετά την πτώση χθες. Η απόδοση του 2ετούς γαλλικού κινείται ανοδικά κατά 20 bps στο 2,71%, ενώ του αντίστοιχου ιταλικού είναι υψηλότερη κατά 8 bps στο 3,18%.

Αντίθετα, κατά 3,5 μονάδες βάσης χαμηλότερα η απόδοση του 10ετούς ελληνικού, στο 4,22%, κατά επτά του 7εοτύς, στο 3,77% και κατά 8,2 του 5ετούς, στο 3,63%.

Ανοδος 10 bps για την απόδοση του 10ετούς ισπανικού, στο 3,34% και έξι μονάδων βάσης του αντίσχοιχου ιταλικού.

Λία Δεληγιάννη [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v