Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ενισχύονται τα ευρωομόλογα, στο 3,67% το ελληνικό 10ετές

Η απόδοση των 10ετών κρατικών ομολόγων της Γερμανίας, σημείο αναφοράς της ευρωζώνης, υποχωρεί τέσσερις μονάδες βάσης στο 2,33%. Στο 3,67% το ελληνικό 10ετές.

Ενισχύονται τα ευρωομόλογα, στο 3,67% το ελληνικό 10ετές

Ενισχύονται τα ευρωπαϊκά κρατικά ομόλογα, καθώς υποχωρούν οι αποδόσεις τους, αν και τα μηνύματα όσον αφορά τη μελλοντική σύσφιξη παραμένουν μικτά, με τις χρηματαγορές να εξακολουθούν να τιμολογούν αυξήσεις επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης (bps) μέχρι το καλοκαίρι.

Αιτία είναι η έκθεση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η οποία έδειξε ότι οι προσδοκίες των καταναλωτών για τον πληθωρισμό στην ευρωζώνη υποχώρησαν σημαντικά τον Απρίλιο, ενισχύοντας την υπόθεση ότι η ιστορική άνοδος των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα ολοκληρωθεί αυτό το καλοκαίρι.

Οπως μεταδίδει το Bloomberg, οι προσδοκίες για τους επόμενους 12 μήνες μειώθηκαν στο 4,1% από 5% τον Μάρτιο, ανακοίνωσε σήμερα Τρίτη η ΕΚΤ στη μηνιαία έρευνά της. Για τα τρία επόμενα χρόνια, υποχώρησαν στο 2,5% από 2,9% - κινούμενες προς τον μεσοπρόθεσμο στόχο του 2%.

Οι γερμανικές βιομηχανικές παραγγελίες μειώθηκαν απροσδόκητα τον Απρίλιο, τροφοδοτώντας τις προσδοκίες ότι ο κύκλος σύσφιξης ενδέχεται να τελειώσει σύντομα.

Ο επικεφαλής της ολλανδικής κεντρικής τράπεζας και γεράκι της ΕΚΤ, Klaas Knot, αναγνώρισε  ότι η νομισματική πολιτική έχει αρχίσει να λειτουργεί, προσθέτοντας ότι οι αυξήσεις των επιτοκίων πρέπει να γίνουν βήμα προς βήμα.

Μια μέρα νωρίτερα, ο πρόεδρος της Bundesbank, Γιοακίμ Νάγκελ, ένα άλλο γεράκι, δήλωσε ότι η ΕΚΤ χρειάζεται αρκετές ακόμη αυξήσεις επιτοκίων για να χαλιναγωγήσει τον πληθωρισμό και δεν είναι βέβαιο ότι τα επιτόκια θα μπορούσαν να πιάσουν peak αυτό το καλοκαίρι.

Η απόδοση των 10ετών κρατικών ομολόγων της Γερμανίας, σημείο αναφοράς της ευρωζώνης, υποχωρεί τέσσερις μονάδες βάσης στο 2,33%.

Οι αξιωματούχοι της Fed φαίνονται έτοιμοι να τερματίσουν τις 10 συνεχόμενες αυξήσεις των επιτοκίων της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ αργότερα αυτόν τον μήνα, αφήνοντας παράλληλα ανοιχτή την πόρτα για μελλοντική αύξηση του κόστους δανεισμού.

Λία Δεληγιάννη [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v