Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πρώτη φορά σε 16 χρόνια ξεπέρασε το 5% η απόδοση του 10ετούς Treasury

Χτύπημα από τις προσδοκίες που θέλουν τη Fed να διατηρεί ψηλά τα επιτόκια και ότι η κυβέρνηση θα ενισχύσει περαιτέρω τις πωλήσεις ομολόγων για να καλύψει τα διευρυνόμενα ελλείμματα.

Πρώτη φορά σε 16 χρόνια ξεπέρασε το 5% η απόδοση του 10ετούς Treasury

Πρώτη φορά σε 16 χρόνια ξεπέρασε το 5% η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού κρατικού ομολόγου, υποκινούμενη από τις προσδοκίες ότι η Federal Reserve (Fed) θα διατηρήσει ψηλά τα επιτόκια και ότι η κυβέρνηση θα ενισχύσει περαιτέρω τις πωλήσεις ομολόγων για να καλύψει τα διευρυνόμενα ελλείμματα.

Η απόδοση του 10ετούς Treasury αυξήθηκε εννέα μονάδες βάσης στο 5,01%, το υψηλότερο από το 2007. Ο πρόεδρος της Fed Τζερόμ Πάουελ σημείωσε την περασμένη εβδομάδα ότι οι κεντρικοί τραπεζίτες τείνουν στο να διατηρήσουν σταθερά τα επιτόκια στη συνεδρίασή τους τον Νοέμβριο, αλλά παραμένουν ανοιχτοί σε αυξήσεις και πάλι, εάν μια ανθεκτική οικονομία υποστηρίζει τον πληθωρισμό.

Επίσης, τα ομόλογα υπονομεύονται καθώς αυξάνονται οι ανησυχίες σχετικά με τη βιωσιμότητα των αυξανόμενων δημοσιονομικών ελλειμμάτων της κυβέρνησης, τα οποία πιθανότατα θα αναγκάσουν το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ να συνεχίσει να αυξάνει την προσφορά γραμματίων και ομολόγων. 

Στα ευρωπαϊκά κρατικά ομόλογα, η απόδοση του 10ετούς γερμανικού ενισχύεται οκτώ μονάδες βάσης, στο 2,96%, ενώ του 10ετούς ιταλικού κινείται ανοδικά κατά πέντε μονάδες βάσης, στο 4,97%. Αντίθετα, σταθεροποιητικά κινείται του 10ετούς ελληνικού, που διατηρείται στο 4,36%.

 

Λία Δεληγιάννη [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v