Ψηλώνουν οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων

Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου ενισχύεται κατά 4 μονάδες βάσης στο 3,98%. Η αύξηση των αποδόσεων που παρατηρήθηκε ήδη την Παρασκευή και τη Δευτέρα θα κριθεί από τα νέα στοιχεία για τον πληθωρισμό που αναμένονται.

Ψηλώνουν οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων

Το κόστος δανεισμού της ευρωζώνης αυξήθηκε την Τρίτη, με την απόδοση του 10ετούς γερμανικού ομολόγου αναφοράς να φτάνει σε υψηλό 2 εβδομάδων, εν όψει των στοιχείων για τον πληθωρισμό των ΗΠΑ που θα μπορούσαν να επηρεάσουν την πορεία νομισματικής σύσφιξης της Federal Reserve.

Η Fed και η ΕΚΤ αναμένεται να αυξήσουν τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης (bps) την Τετάρτη και την Πέμπτη, επιβραδύνοντας από τις διαδοχικές αυξήσεις κατά 75 bps.

Αναλυτές της Citi είπαν πρόσφατα ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), μετά την επικείμενη αύξηση, δεν θα δώσει πολλές πληροφορίες για τη μετέπειτα πορεία. 

Η απόδοση 10ετούς κρατικού ομολόγου της Γερμανίας, το σημείο αναφοράς του ευρω-μπλοκ, ενισχύθηκε 3 bps στο 1,965%, αφού έφτασε στο υψηλότερο επίπεδό του από τις 28 Νοεμβρίου στο 1,986%.

Η αύξηση των αποδόσεων που παρατηρήθηκε ήδη την Παρασκευή και τη Δευτέρα θα κριθεί από τα νέα στοιχεία για τον πληθωρισμό που αναμένονται, ανέφεραν αναλυτές της Unicredit.

Εν τω μεταξύ, οι τιμές καταναλωτή της Γερμανίας, εναρμονισμένες σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ήταν 11,3% υψηλότερες σε ετήσια βάση τον Νοέμβριο, επιβεβαιώνοντας τα προκαταρκτικά στοιχεία.

Η απόδοση του 10ετούς ιταλικού ομολόγου σημείωσε άνοδο 2,5 μ.β. στο 3,85%, αφού έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο από τις 30 Νοεμβρίου στο 3,872%. Η διαφορά των αποδόσεων ιταλικών και γερμανικών 10ετών κρατικών ομολόγων ήταν στις 188 μονάδες.

Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου ενισχύεται κατά 4 μονάδες βάσης στο 3,98%.

Η καμπύλη αποδόσεων της Γερμανίας δεν είναι πολύ μακριά από τη βαθύτερη αντιστροφή που έχει παρατηρηθεί από το 1992. Το χάσμα αποδόσεων των 2 ετών και 10 ετών κρατικών γερμανικών ομολόγων χτύπησε 30,1 μονάδες την Τρίτη. Την 1η Δεκεμβρίου έφτασε τους -31,1 bps, το μεγαλύτερο αρνητικό χάσμα από τον Οκτώβριο του 1992.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v