Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Υψηλότερα οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων

Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς έχει αυξηθεί πάνω από 260 μονάδες από την αρχή του χρόνου. Αυτό σηματοδοτεί μακράν το μεγαλύτερο sell-off από τη δεκαετία του 1950. Αυξημένη στο 4,52% η απόδοση του ελληνικού 10ετούς.

Υψηλότερα οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων

Τα κρατικά ομόλογα της ευρωζώνης υποχώρησαν την Παρασκευή, την τελευταία συνεδρίαση του 2022, ολοκληρώνοντας μια ιστορικά κακή χρονιά για το ευρωπαϊκή δημόσιο δανεισμό, το χρέος.

Η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου της Γερμανίας αυξήθηκε κατά 5 μονάδες βάσης (bps) στο 2,511%, μετά από διολίσθηση 4 bps σε στην προηγούμενη συνεδρίαση. Οι αποδόσεις κινούνται αντιστρόφως στις τιμές.

Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς, που θεωρείται σημείο αναφοράς για την ευρωζώνη, είχε αυξηθεί περισσότερο από 260 bps από την αρχή του χρόνου.

Αυτό σηματοδοτεί μακράν το μεγαλύτερο sell-off που χρονολογείται από τη δεκαετία του 1950, σύμφωνα με στοιχεία της Refinitiv.

Οι ευρωπαϊκές αποδόσεις υποχώρησαν την Παρασκευή, αλλά αργότερα αυξήθηκαν μετά τα προκαταρκτικά στοιχεία που έδειξαν ότι ο μηνιαίος δείκτης τιμών καταναλωτή (CPI) της Ισπανίας ανέβηκε στο 0,3% τον Δεκέμβριο, από -0,1% τον Νοέμβριο.

Ο δομικός πληθωρισμός - που αφαιρεί τα ασταθή τρόφιμα και ενέργεια - αυξήθηκε στο 6,9% σε ετήσια βάση τον Δεκέμβριο, από 6,3%.

 Η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου της Ισπανίας σημείωσε άνοδο 7 μ.β. στο 3,603%. Η απόδοση του 10ετούς της Ιταλίας τελευταία σημείωσε άνοδο 8 bps στο 4,631%. Τα ισπανικά στοιχεία υπενθύμισαν ότι η Ευρώπη εξακολουθεί να παλεύει με τον επίμονο πληθωρισμό, τον οποίο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) δηλώνει αποφασισμένη να αναχαιτίσει συντρίψει με περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων.

«Ο υψηλότερος από τον αναμενόμενο πληθωρισμός σε μηναία βάση στην Ισπανία προκάλεσε την άνοδο των αποδόσεων στην Ευρώπη», δήλωσε ο Jussi Hiljanen, επικεφαλής της ευρωπαϊκής στρατηγικής επιτοκίων στη SEB.

Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ανέβηκε 13 μονάδες στο 4,52%.

Η απόδοση δύο ετών της Γερμανίας, η οποία είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη στις προσδοκίες των επιτοκίων, αυξήθηκε 4 bps στο 2,707% την Παρασκευή. Έφθασε στο 2,724% νωρίτερα στη συνεδρίαση, το υψηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2008.

Το ξεπούλημα των ομολόγων την Παρασκευή κλείνει ένα βάναυσο έτος για το ευρωπαϊκά κρατικά ομόλογα, το οποίο έχει χτυπηθεί από ραγδαία αυξήσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ και την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ.

Η ΕΚΤ αύξησε το βασικό της επιτόκιο από -0,5% τον Ιούλιο σε 2% τον Δεκέμβριο. Η αύξηση των επιτοκίων προκαλεί τους επενδυτές να απαιτούν υψηλότερη απόδοση των ομολόγων και έτσι πιέζουν προς τα κάτω τις τιμές.

Η διαφορά μεταξύ των 10ετών αποδόσεων της Γερμανίας και της Ιταλίας διευρύνθηκε περισσότερο από 3 bps σε 211 bps την Παρασκευή.

Ο Von Gerich της Nordea είπε επίσης ότι οι επενδυτές ανησυχούν για τα μεγάλα ποσά ομολόγων που πρόκειται να εκδώσουν οι κυβερνήσεις στο επόμενο έτος, ακριβώς τη στιγμή που η ΕΚΤ συρρικνώνει τον ισολογισμό της τραβώντας ρευστότητα.

Μόνο η Γερμανία σχεδιάζει την έκδοση ρεκόρ ομολόγων άνω των 500 δισεκατομμυρίων ευρώ το επόμενο έτος για τη χρηματοδότηση των δαπανών με την ενεργειακή κρίση και τις επιπτώσεις από την πανδημία COVID-19.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v