Εμφανίστηκαν αγοραστές στα χαμηλά της Wall Street

Η πτώση του S&P 500 σε χαμηλό 2μήνου "προκάλεσε" τους αγοραστές στην Wall Street και τα πρόσημα στράφηκαν ανοδικά. Βαριά σύννεφα από Ευρώπη λόγω στατιστικών και ουκρανικής κρίσης. Εντονες διακυμάνσεις καθώς ακυρώθηκαν εταιρικά deals $120 δισ.

Οι αποτυχίες στα επιχειρηματικά deals, οι γεωπολιτικές εντάσεις και τα δυσοίωνα οικονομικά νέα από την Ευρώπη, πίεσαν χαμηλότερα τους βασικούς δείκτες της Wall Street στο άνοιγμα.

Εν συνεχεία όμως, όταν ο δείκτης S&P 500 διολίσθησε χαμηλότερα από το χαμηλό δύο μηνών, εμφανίστηκαν αγοραστές και οι δείκτες ανέκαμψαν. Πάντως τα κέρδη παραμένουν περιορισμένα.

Ο δείκτης Dow Jones εμφανίζει άνοδο 0,31% στις 16.481 μονάδες, ο S&P κερδίζει 0,35% στις 1.927 μονάδες, ενώ ο Nasdaq κινείται 0,58% υψηλότερα στις 4.378 μονάδες.

Η Ευρώπη εκπέμπει αρνητικά μηνύματα από νωρίς στο αμερικανικό χρηματιστήριο, καθώς οι ευρωαγορές βουλιάζουν μετά την ανακοίνωση ότι η Ιταλία επέστρεψε σε ύφεση κατά το β΄ τρίμηνο. Ο δείκτης ΜΙΒ στο Μιλάνο βουλιάζει έως 3%.

Την ίδια ώρα κλιμακώνεται η κρίση στην Ουκρανία, καθώς εντοπίζονται μεγάλες μετακινήσεις ρωσικών στρατευμάτων στα σύνορα με την Ουκρανία και ο «πόλεμος των κυρώσεων» μεταξύ δύσης και Κρεμλίνου αγριεύει, με τον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν να ζητεί από την κυβέρνησή του να ετοιμάσει αντίμετρα στις δυτικές κυρώσεις.

Στις ΗΠΑ βαραίνει επιπλέον η μεγάλη απογοήτευση για την ανάκληση σπουδαίων επιχειρηματικών συνεργασιών.

Για την ακρίβεια, παρατηρητές τονίζουν ότι η σημερινή είναι μια από τις χειρότερες ημέρες στην ιστορία των εξαγορών και συγχωνεύσεων της Wall Street, καθώς μέσα σε λίγες ώρες, ακυρώθηκαν συμφωνίες αξίας άνω των 120 δισ. δολαρίων.

Η κατάρρευση προκαλεί ανησυχίες για την βιωσιμότητα της κλιμάκωσης στις επιχειρηματικές συμφωνίες που έχει ξεκινήσει από΄τα αρχές του έτους.

Η πρώτη μεγάλη απογοήτευση ήταν η εγκατάλειψη της προσπάθειας της 21st Century Fox (+5,4%) να αγοράσει έναντι 71 δισ. δολ. την Time Warner, η μετοχή της οποίας βουλιάζει 11%.

Δύο ώρες αργότερες, η ιαπωνική Sprint γύρισε την πλάτη στην εξαγορά έναντι 30 δισ. δολ., σύμφωνα με τις φήμες, της αμερικανικής T-Mobile US. Νωρίτερα εξάλλου, η T-Mobile απέρριψε την πρόταση εξαγοράς τμήματος της επιχειρήσης προς 15 δισ. δολ. από την γαλλική Iliad.

Ο τίτλος της Sprint βουλιάζει 20% και της T-Mobile US 7%. 

Τέλος, η αμερικανική αλυσίδα drugstore Walgreens, ανακοίνωσε ότι θα προωθήσει την πλήρη εξαγορά της βρετανικής Alliance Boots, αλλά απογοήτευσε τους επενδυτές καθώς δεν θα μεταφέρει την έδρα της στην Ευρώπη, κάτι που θα της γλίτωνε πολλά δισ. δολ. από φόρους. Η μετοχής της βουλιάζει 4,2%.

Κατά τα λοιπά, ο τίτλος της Groupon βουλιάζει 17% καθώς τα αποτελέσματα β΄ τριμήνου που ανακοίνωσε δεν ικανοποίησαν τους αναλυτές. Αρνητικά αντιδρά και η μετοχή της Walt Disney Co. στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της, που πάντως έδειξαν αύξηση 22% στα κέρδη οικονομικού γ΄ τριμήνου.

Απο το στατιστικό μέτωπο, ανακοινώθηκε ότι το έλλειμμα στο ισοζυγιο εμπορικών συναλλαγών των Ηνωμένων Πολιτειών συρρικνώθηκε 7% και διαμορφώθηκε στα 41,5 δισ. δολάρια τον Ιούνιο. Η πτώση αποδόθηκε κατά κύριο λόγω στην μείωση των εισαγωγών πετρελαίου, που διολίσθησαν στα χαμηλότερα επίπεδα από τα τέλη του 2010.

Στις υπόλοιπες αγορές, κέρδη 22 δολ. αποκομίζει το συμβόλαιο του χρυσού στα 1.307 δολάρια ανά ουγκιά. 

Ανάκαμψη εμφανίζει και το πετρέλαιο, με άνοδο 0,14% στα 97,52 δολ. ανά βαρέλι.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v