Κέρδη στο νήμα για τη Wall Street

Ισχνή άνοδος στη Wall Street μετά το χαμηλό δύο μηνών. Στο προσκήνιο η κόντρα της Ρωσίας με τη Δύση. Ακυρώθηκαν μεγαλεπήβολα επιχειρηματικά deals. Επέστρεψε πάνω από τα 1.300 δολ./oz o χρυσός. Έπιασε υψηλό εννέα μηνών το δολάριο.

Οριακά κέρδη στη Wall Street. Στο επίκεντρο οι γεωπολιτικές εξελίξεις και τα επιχειρηματικά deals που ακυρώθηκαν. Αναμενόμενη η σημερινή –έστω στο νήμα- αντίδραση, λένε οι αναλυτές.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει ο αναλυτής της Stifel Nicolaus & Co, Kevin Caron, «υπάρχει ρευστό που περιμένει στη γωνία και αναζητά ευκαιρίες για να επιστρέψει στη χρηματιστηριακή αγορά. Τις τελευταίες μέρες η διόρθωση ήταν αρκετά μεγάλη ώστε να προκαλέσει το ενδιαφέρον ορισμένων επενδυτών».

Στη Wall, o Dow Jones ενισχύθηκε 0,08% στις 16.443,34 μονάδες, ο S&P παρέμεινε αμετάβλητος στις 1.920,24 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 0,05% στις 4.355,05 μονάδες.

Στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος παραμένουν οι ανησυχίες για τις εξελίξεις στην Ουκρανική κρίση.

Σήμερα το ΝΑΤΟ επιβεβαίωσε δημοσίευμα των FT αναφορικά με τη συγκέντρωση 20.000 Ρώσων στρατιωτών στα ανατολικά σύνορα με την Ουκρανία. Στο μεταξύ ο Βλαντιμίρ Πούτιν κάλεσε τη Ρωσική κυβέρνηση να απαντήσει με το ίδιο νόμισμα στις κυρώσεις που επέβαλαν ΗΠΑ και Ε.Ε. στη χώρα του.

Σαν πρώτη πράξη ο Πούτιν υπέγραψε σήμερα διάταγμα που απαγορεύει ή περιορίζει την εισαγωγή αγροτικών προϊόντων από χώρες που επέβαλλαν κυρώσεις στη Ρωσία.

Στο επιχειρηματικό μέτωπο μια σειρά από ακυρώσεις σε πιθανά deals προβλημάτισε τους επενδυτές.

Ειδικότερα, η 21st Century Fox εγκατέλειψε την προσπάθεια εξαγοράς της Time Warner με τη μετοχή της πρώτης να ενισχύεται 3,3% και της δεύτερης να υποχωρεί 12,9%. Σημειώνεται ότι η 21st Century Fox είχε καταθέσει προσφορά ύψους 71 δισ. δολαρίων.

Αντίστοιχα, η ιαπωνική Sprint αρνήθηκε την πρόταση εξαγοράς της αμερικανικής T- Mobile. O αμερικανικός όμιλος είχε προσφέρει 30 δισ. δολάρια στην Sprint.

Λίγο πριν το πέρας της συνεδρίασης, το δικαίωμα της Εθνικής Τράπεζας διαμορφωνόταν στα 3,02 δολ., σημειώνοντας πτώση 1,1% ενώ το δικαίωμα της Coca Cola HBC ενισχύθηκε 0,4% στα 23,10 δολ.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο ενισχύθηκε σε υψηλό εννέα μηνών έναντι του ευρώ με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,3347 δολ. Αντίθετα το αμερικανικό νόμισμα υποχώρησε 0,2% σε σχέση με το γεν στα 102,42 γεν.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς υποχώρησε κατά πέντε μονάδες βάσης στο 2,44%. Αντίστοιχα και η απόδοση του 30ετούς κινήθηκε χαμηλότερα κατά πέντε μονάδες στο 3,24%.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου υποχώρησε εκ νέου κάτω από τα 97 δολ. (-0,45%) στα 96,98 δολάρια ανά βαρέλι ενώ η τιμή του χρυσού ενισχύθηκε 1,85% στα 1.309 δολ./oz.

Γιάννης Μάρης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v