Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα νέα υψηλά «ζάλισαν» τη Wall Street

Απώλειες στη Wall Street παρά την ανοδική εκκίνηση. Νέα ενδοσυνεδριακά υψηλά για τους Dow και S&P. Καλά τα οικονομικά στοιχεία στις ΗΠΑ. Μείωση των επιτοκίων από την ΕΚΤ. Σε χαμηλό 14 μηνών το ευρώ, κάτω από το 1,30. Πτώση για πετρέλαιο, χρυσό.

Σε αρνητικό έδαφος γύρισαν οι δείκτες στη Wall Street περίπου μία ώρα πριν από το πέρας της συνεδρίασης.

Στην έναρξη η Wall είχε κινηθεί ανοδικά με τους Dow Jones και S&P να πιάνουν νέα ιστορικά υψηλά μετά την αιφνιδιαστική μείωση των επιτοκίων από την ΕΚΤ.

Ειδικότερα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε σήμερα τη μείωση του βασικού επιτοκίου σε νέο ιστορικό χαμηλό στο 0,05% και γνωστοποίησε την απόφασή της να προχωρήσει σε αγορές ενυπόθηκων τίτλων (ABS) και καλυμμένων ομολόγων από τον Οκτώβριο.

«Για άλλη μια φορά η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αιφνιδίασε ευχάριστα τις αγορές, επιβεβαιώνοντας την πρόθεσή της να στηρίξει τις ευρωπαϊκές οικονομίες», σημείωσε ο αναλυτής της Banco Bilbao, Jose Miguel Rodrigues.

Στη Wall, o Dow Jones υποχώρησε 0,05% στις 17.069,52 μονάδες, ο S&P σημείωσε πτώση 0,15% στις 1.997,66 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 0,23% στις 4.562,29 μονάδες.

Σημειώνεται ότι οι δείκτες Dow και S&P έπιασαν νέα ενδοσυνεδριακά υψηλά στις 17.162 μονάδες και στις 2.011 μονάδες αντίστοιχα.

Από πλευράς οικονομικών στοιχείων εντός των ΗΠΑ, οι αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας αυξήθηκαν κατά 4.000 την προηγούμενη εβδομάδα στις 302.000 αιτήσεις. Σημειώνεται ότι οι αναλυτές αναμένουν την Παρασκευή να ανακοινωθεί μείωση της ανεργίας στο 6,1% τον Αύγουστο.

Επιπλέον ο δείκτης ISM υπηρεσιών ανήλθε σε υψηλό έξι ετών καθώς διαμορφώθηκε στις 59,6 μονάδες τον Αύγουστο έναντι 58,7 τον προηγούμενο μήνα. Οι αναλυτές ανέμεναν ο δείκτης να υποχωρήσει στις 57,2 μονάδες.

Στο εταιρικό μέτωπο, η Amazon ενισχύθηκε 2% μετά τη διατήρηση σε «outperform» της αξιολόγησης του τίτλου από την Bernstein & Co.

Αντίστοιχα και η μετοχή της PVH Corp. εκτινάχθηκε 9,4% μετά την ανακοίνωση καλύτερων των αναμενόμενων αποτελεσμάτων τριμήνου.

Λίγο πριν το πέρας της συνεδρίασης, το δικαίωμα της Εθνικής Τράπεζας διαμορφωνόταν στα 3,50 δολ., σημειώνοντας άνοδο 2,60% και αντίστοιχα το δικαίωμα της Coca Cola ενισχύθηκε 0,6% στα 23,95 δολ.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ βρέθηκε κάτω από το 1,30 έναντι του δολαρίου για πρώτη φορά από τον Ιούλιο του 2013, μετά την αιφνιδιαστική απόφαση της ΕΚΤ να μειώσει τα επιτόκια. Η ισοτιμία δολαρίου- ευρώ διαμορφώθηκε στο 1,2945, σημειώνοντας πτώση 1,5%.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ενισχύθηκε κατά δύο μονάδες βάσης στο 2,42%. Αξίζει να αναφερθεί ότι τα 2ετή ομόλογα, οχτώ ευρωπαϊκών χωρών διαπραγματεύονται με αρνητικό πρόσημο μετά την ανακοίνωση της ΕΚΤ. Οι χώρες αυτές είναι: Γερμανία, Γαλλία, Ολλανδία, Αυστρία, Βέλγιο, Φιλανδία, Ελβετία και Δανία.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου υποχώρησε 1,1%, στα 94,46 δολ. ανά βαρέλι και αντίστοιχα η τιμή του χρυσού κινήθηκε χαμηλότερα 0,5% στα 1.264 δολ./οz.

Γιάννης Μάρης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v