Σερί τα ρεκόρ στη Wall Street

Σε νέα ιστορικά υψηλά έκλεισαν για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση οι Dow Jones και S&P. Ικανοποίησαν τα στοιχεία απασχόλησης και παραγωγικότητας στις ΗΠΑ. Σε υψηλό 26 μηνών το δολάριο έναντι του ευρώ. Έβδομη διαδοχική πτώση για τον χρυσό. Νέες πιέσεις στο πετρέλαιο.

Ανοδικά κινήθηκαν οι δείκτες στη Wall Street με τους Dow Jones και S&P να πιάνουν νέα υψηλά.

Το σημερινό αγοραστικό ενδιαφέρον των επενδυτών βασίστηκε στη διαβεβαίωση Ντράγκι ότι θα στηρίξει τις ευρωπαϊκές οικονομίες, στη νέα μείωση στις αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας στις ΗΠΑ καθώς και στην αισιοδοξία της αγοράς για τα στοιχεία ανεργίας που θα ανακοινωθούν την Παρασκευή.

Η τιμή του πετρελαίου συνέχισε σήμερα πτωτικά, μετά τη χθεσινή ανοδική ανάσα. Ειδικότερα ο μαύρος χρυσός υποχώρησε 1% στα 77,93 δολάρια ανά βαρέλι με τους αναλυτές να επισημαίνουν ότι η πτώση στη ζήτηση αποτελεί σαφής ένδειξη της επιβράδυνσης του ρυθμού παγκόσμιας ανάπτυξης.

Σήμερα τη μείωση στην τιμή του πετρελαίου προκάλεσε η δυσοίωνη πρόβλεψη του OPEC ότι η παραγωγή θα μειωθεί κατά 1,8 εκατ. βαρέλια ημερησίως ως τα τέλη του 2017. Σε προηγούμενη πρόβλεψή, ο οργανισμός εκτιμούσε ότι η μείωση δε θα ξεπερνούσε τα 1,1 εκατ. βαρέλια.

Στη Wall Street, o Dow Jones έκλεισε με άνοδο 0,40% στις 17.554,40 μονάδες, ο S&P κατέγραψε κέρδη 0,38% στις 2.031,20 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 0,38% στις 4.638,47 μονάδες.

Η ομιλία του διοικητή της ΕΚΤ γύρισε σε κέρδη τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και έδωσε ανοδική εκκίνηση στη Wall Street. Ειδικότερα ο Ντράγκι ανέφερε πως το Διοικητικό Συμβούλιο της τράπεζας έχει δεσμευτεί ομόφωνα στη χρήση επιπρόσθετων μη συμβατικών μέτρων για την στήριξη της οικονομίας, εφόσον αυτό χρειαστεί.

Στο μέτωπο της απασχόλησης στις ΗΠΑ, οι αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας την προηγούμενη εβδομάδα μειώθηκαν εκ νέου κατά 10.000 στις 278.000 αιτήσεις έναντι 285.000 που ανέμεναν οι αναλυτές.

Αξίζει να αναφερθεί ότι οι αναλυτές αναμένουν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τα στοιχεία ανεργίας Οκτωβρίου στις ΗΠΑ καθώς η απασχόληση αποτελεί σημαντικό κριτήριο για τη Fed προκειμένου να αποφασίσει το χρόνο αύξησης των επιτοκίων.

Επιπλέον η παραγωγικότητα στις ΗΠΑ αυξήθηκε περισσότερο απ' όσο αναμενόταν και συγκεκριμένα κατά 2% στο γ' τρίμηνο.

Από πλευράς τίτλων, η Tesla Motors ενισχύθηκε 4,1% καθώς η διοίκηση του ομίλου προέβλεψε σημαντική αύξηση πωλήσεων στα επόμενα χρόνια.

Στον αντίποδα η μετοχή της Genworth Financial κατέγραψε «βουτιά» 38% μετά την ανακοίνωση ζημιών ρεκόρ και δυσοίωνων προβλέψεων για το μέλλον.

Λίγο πριν το πέρας της συνεδρίασης, το δικαίωμα της Εθνικής Τράπεζας διαμορφωνόταν στα 2,44 δολ., σημειώνοντας απώλειες 4,9% ενώ το δικαίωμα της Coca Cola ενισχύθηκε 0,5% στα 21,99 δολ.

Στην αγορά συναλλάγματος, σε υψηλό 26 μηνών ανήλθε το δολάριο έναντι του ευρώ μετά τη διαβεβαίωση Ντράγκι ότι θα στηρίξει με νέα μέτρα την οικονομική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη εφόσον αυτό χρειαστεί. Το δολάριο ενισχύθηκε 1% σε σχέση με το ευρώ στο 1,2396. Παράλληλα, οριακά ανοδικά κινήθηκε το δολάριο έναντι του ιαπωνικού νομίσματος με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στα 114,58 γεν.

Στην αγορά ομολόγων η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ενισχύθηκε κατά τέσσερις μονάδες βάσης στο 2,38%. Στον αντίποδα υποχώρησαν οι αποδόσεις των περισσότερων ευρωπαϊκών ομολόγων με το ιταλικό 10ετές να διαμορφώνεται στο 2,35% (-8 μ.β.) και το ισπανικό 10ετές στο 2,12% (-7 μ.β.). Το γερμανικό 10ετές ομόλογο ενισχύθηκε κατά μία μονάδα βάσης στο 0,8%.

Η τιμή του χρυσού σημείωσε πτώση για έβδομη διαδοχική ημέρα καθώς υποχώρησε 0,15% στα 1.144 δολ./oz, παραμένοντας σε χαμηλό 4,5 ετών.

Γιάννης Μάρης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v