Επιστροφή του Dow σε ρεκόρ στην Wall Street

Ανακάμπτουν μετά το χθεσινό κύμα πωλήσεων οι χρηματιστηριακοί δείκτες της Wall Street. «Πρασίνισαν» οι ενεργειακές μετοχές μετά την πολυήμερη πτώση, στην πίεση παραμένουν πετρέλαιο και χρυσός. Οι πρώτες προβλέψεις αναλυτών για το 2015.

Ανάκαμψη τιμών μετά την αρνητική χθεσινή συνεδρίαση καταγράφουν οι βασικοί δείκτες στο αμερικανικό χρηματιστήριο, αν και η μεγάλη υποχώρηση στις τιμές των εμπορευμάτων εξακολουθεί να περιορίζει τις αγοραστικές διαθέσεις.

Ο δείκτης Dow Jones κερδίζει 0,35% στις 17.837 μονάδες και διαμορφώνεται σε εδάφη ρεκόρ, ο S&P ενισχύεται 0,47% στις 2.063 μονάδες, ενώ ο Nasdaq κινείται 0,52% υψηλότερα στις 4.753 μονάδες.

Η Wall Street παρασύρθηκε από το χθεσινό διεθνές κύμα πωλήσεων, που προκάλεσαν τα υποτονικά στοιχεία για ισχυρές οικονομίες του πλανήτη.

Σήμερα, τις μεγαλύτερες απώλειες υπέστησαν στο άνοιγμα οι κλάδοι ενέργειας, που όμως ανέκαμψαν στην συνέχεια της συνεδρίασης.

Απώλειες εμφανίζουν οι μετοχές λιανικού εμπορίου, καθώς η εικόνα για το αμερικανικό εμπόριο ενόψει των εορτών δεν ήταν ιδιαιτερα αισιόδοξη.

Αρνητικές είναι οι τάσεις και στον τεχνολογικό κλάδο, που παρασύρεται από την πτώση των μετοχών της Apple Inc. επί δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση.

Αντιθέτως, κέρδη αποκομίζουν οι αυτοκινητοβιομηχανίες μετά την κοινοποίηση των στοιχείων για τις πωλήσεις Νοεμβρίου.

Θετική είναι η επίδραση από τα στατιστικά στοιχεία για την αμερικανική οικονομία, που έδειξαν ότι οι κατασκευαστικές δαπάνες αυξήθηκαν 1,1% τον Οκτώβριο στα 971 εκατ. δολάρια, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εμπορίου.
Γενικότερα, το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στα κρίσιμα στοιχεία για την αμερικανική ανεργία, που θα ανακοινωθούν την Παρασκευή.

Οι τιμές του πετρελαίου και των εμπορευμάτων ανέκαμψαν χθες μετά από πολυήμερες απώλειες, αλλά αναλαμβάνουν σήμερα και πάλι την κατιούσα. Το συμβόλαιο του πετρελαίου υποχωρεί 1,33% στα 68,120 δολ. ανά βαρέλι, ενώ το συμβόλαιο του χρυσού χάνει σχεδόν όλα τα κέρδη από το ράλι της Δευτέρας, με πτώση 1,5% στα $1.200.

Εν τω μεταξύ, οι επενδυτικές τράπεζες αρχίζουν να κοινοποιούν τις προβλέψεις τους για το 2015. Η Citigroup προβλέπει ότι ο S&P 500 θα προσφέρει απόδοση 8,5% το 2015, ολοκληρώνοντας την χρονιά στις 2.200, ενώ διαβλέπει «υπερ-απόδοση» των ιαπωνικών και αναδυόμενων μετοχών.

Από το επιχειρηματικό μέτωπο, η General Motors και η Ford Motor εμφανίζουν κινητικότητα καθώς ανακοινώνουν τα μεγέθη πωλήσεών τους.

Η Royal Caribbean Cruises ενισχύεται 5% στην πρώτη μέρα διαπραγμάτευσης στον S&P 500.

Η Avanir Pharmaceuticals εκτινάσσεται 12% μετά την συμφωνία εξαγοράς της από την ιαπωνική OtsukaPharmaceutical προς 3,5 δις. δολ.

Στις υπόλοιπες αγορές, θετικά πρόσημα επικράτησαν στα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, και ο βρετανικός FTSE 100 που υποχώρησε αισθητά στις προηγούμενες συνεδριάσεις υπό το βάρος των ενεργειακών μετοχών, εμφάνισε ανάκαμψη.

Στην Σαγκάη το χρηματιστήριο ενισχύθηκε 3% καθώς οι επενδυτές περιμένουν κι άλλα μέτρα τόνωσης της ρευστότητας, ενώ στο Τόκιο ο δείκτης Nikkei έκλεισε στα υψηλότερα επίπεδα επτά ετών, παρά την υποβάθμιση της αξιολόγησης της οικονομίας από την Moody's.

 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v