Κρατήθηκε πάνω από τις 2.000 μονάδες ο S&P

Πιέσεις ασκήθηκαν στη Wall Street λόγω των ανησυχιών για την παγκόσμια ανάπτυξη. Πτώση 187 μονάδων για τον Dow Jones. Απογοήτευσαν οι λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ. Στο επίκεντρο η Beige Book. Πτώση 3,5% για τη JP Morgan. "Άλμα" 5,1% για το πετρέλαιο. Χαμηλότερα ο χρυσός.

Τέταρτη διαδοχική πτώση κατέγραψαν οι δείκτες στη Wall Street σε μια συνεδρίαση πλούσια σε εταιρικά αποτελέσματα και μακροοικονομικές ανακοινώσεις.

Στο επίκεντρο των επενδυτικών ανησυχιών βρέθηκαν τα κατώτερα των αναμενόμενων στοιχεία λιανικών πωλήσεων στις ΗΠΑ.

Ειδικότερα οι λιανικές πωλήσεις τον Δεκέμβριο σημείωσαν τη μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων δώδεκα μηνών καθώς υποχώρησαν 0,9%.

Όπως αναφέρουν οι αναλυτές στη Wall Street, η απροσδόκητη πτώση στις λιανικές πωλήσεις σε συνδυασμό με τις πιέσεις που ασκούνται στις τιμές των εμπορευμάτων, εντείνουν τις ανησυχίες για τον κίνδυνο παγκόσμιας ύφεσης.

Αυτόν τον κίνδυνο βλέπει και η Παγκόσμια Τράπεζα, η οποία προχώρησε σε υποβάθμιση των προβλέψεων για την ανάπτυξη διεθνώς, επισημαίνοντας ότι η παγκόσμια οικονομία εξακολουθεί να βασίζεται υπέρμετρα στην «μοναδική μηχανή» της αμερικανικής ανάκαμψης.

Επιπλέον η δημοσιοποίηση της Beige Book από την Fed δεν κατάφερε να αλλάξει το αρνητικό κλίμα στη Wall Street καθώς όπως αναμενόταν, η Κεντρική Τράπεζα βλέπει ήπια ανάπτυξη στις ΗΠΑ ενώ εκφράζει ανησυχίες τόσο για τη δυναμική της καταναλωτικής εμπιστοσύνης όσο και για την πτώση της τιμής του πετρελαίου.

Στη Wall Street, o Dow Jones έκλεισε με απώλειες 1,06% στις 17.427,09 μονάδες, ο S&P κατέγραψε πτώση 0,58% στις 2.011,27 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 0,48% στις 4.639,32 μονάδες.

Σημειώνεται ότι ο δείκτης S&P υποχώρησε ενδοσυνεδριακά ακόμα και κάτω από τις 2.000 μονάδες.

Από πλευράς τίτλων, η JP Morgan κινήθηκε χαμηλότερα 3,5% μετά την ανακοίνωση κατώτερων των αναμενόμενων εταιρικών αποτελεσμάτων δ' τριμήνου. Ειδικότερα τα καθαρά κέρδη μειώθηκαν κατά 6,6%.

Αντίστοιχα, πτώση 1,25% σημείωσε και η μετοχή της Wells Fargo παρόλο που ο τραπεζικός όμιλος ανακοίνωσε καλά αποτελέσματα τριμήνου.

Λίγο πριν το πέρας της συνεδρίασης, το δικαίωμα της Εθνικής Τράπεζας διαμορφωνόταν στο 1,71 δολ., με άνοδο 0,9% ενώ το δικαίωμα της Coca Cola κατέγραφε πτώση 4,8% στα 16,25 δολ.

Στην αγορά εμπορευμάτων η τιμή του πετρελαίου τελικά έκλεισε με «άλμα» 5,1% στα 48,20 δολάρια ανά βαρέλι ενώ η τιμή του χρυσού κινήθηκε χαμηλότερα 0,4% στα 1.230 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ ανέκαμψε 0,5% έναντι του δολαρίου με την ισοτιμία να ισορροπεί στο 1,1827. Επιπλέον το δολάριο υποχώρησε 1,4% σε σχέση με το ιαπωνικό νόμισμα στα 116,29 γεν. Σημειώνεται ότι πιέσεις ασκήθηκαν για τέταρτη διαδοχική ημέρα στο ρωσικό ρούβλι καθώς υποχώρησε 1,2% έναντι του δολαρίου στα 65,96.

Στην αγορά ομολόγων η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς υποχώρησε κατά έξι μονάδες βάσης στο 1,84%. Αντίστοιχα χαμηλότερα κινήθηκαν οι αποδόσεις στα ομόλογα του ευρωπαϊκού νότου καθώς το ιταλικό 10ετές διαμορφώθηκε στο 1,72% (-7 μ.β.) και το ισπανικό 10ετές στο 1,55% (-7 μ.β.). Παράλληλα το γερμανικό 10ετές ομόλογο σημείωσε πτώση πέντε μονάδων στο 0,43%.

Γιάννης Μάρης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v