Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μια ανάσα από το ιστορικό υψηλό ο S&P

Κέρδη στη Wall Street με ώθηση από τα καλύτερα των αναμενόμενων εταιρικά αποτελέσματα. Σε απόσταση μόλις δύο μονάδων από τα ρεκόρ ο S&P. Σε υψηλό 15 ετών ο Nasdaq. Αισιοδοξία από την ουκρανική εκεχειρία. «Άλμα» 9,5% για τη Cisco Systems. Άνοδος 5% για το πετρέλαιο.

Σε υψηλό 15 ετών ανήλθε ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq μετά την ανακοίνωση καλών εταιρικών αποτελεσμάτων, τη συμφωνία εκεχειρίας στην Ουκρανία και την δυναμική ανάκαμψη της τιμής του πετρελαίου.

Όπως αναφέρει ο αναλυτής της Philadelphia Trust Co, Richard Sichel, «ενδεχόμενη οριστική επίλυση του ουκρανικού ζητήματος θα είναι ένα πρόβλημα λιγότερο που θα απασχολεί τους επενδυτές». Και συμπλήρωσε: «τα αποτελέσματα των αμερικανικών εταιρειών αποδεικνύουν ότι οι ΗΠΑ είναι το κατάλληλο μέρος για να τοποθετηθεί κανείς την ώρα που η χρηματιστηριακή αγορά συνεχίζει τις ανοδικές κινήσεις».

Επιπλέον, στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρέθηκε και το ελληνικό ζήτημα με τους επενδυτές να αξιολογούν τις τελευταίες εξελίξεις μετά το Eurogroup και να ποντάρουν σε επιτυχή κατάληξη των διαπραγματεύσεων.

Στη Wall Street, o Dow Jones έκλεισε με κέρδη 0,62% στις 17.972,38 μονάδες, ο S&P κατέγραψε άνοδο 0,96% στις 2.088,48 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 1,18% στις 4.857,61 μονάδες.

Από πλευράς τίτλων, η Cisco Systems Inc. ενισχύθηκε 9,5% καθώς τα καθαρά κέρδη και οι πωλήσεις ξεπέρασαν τις προσδοκίες των αναλυτών. Επιπλέον η μετοχή της Expedia Inc. «εκτοξεύτηκε» 13% μετά τη συμφωνία εξαγοράς της Orbitz Worldwide Inc. έναντι 1,3 δισ. δολαρίων.

Στον αντίποδα ο τίτλος της American Express έπιασε χαμηλό τεσσάρων μηνών καθώς η απώλεια της αποκλειστικής συνεργασίας με την Costco Wholesale Corp. θα συρρικνώσει τα καθαρά κέρδη και τις πωλήσεις τόσο το 2015 όσο και το 2016.

Στο μέτωπο της αμερικανικής οικονομίας, οι λιανικές πωλήσεις προβλημάτισαν τους αναλυτές καθώς μειώθηκαν για δεύτερο διαδοχικό μήνα και συγκεκριμένα κατά 0,8% τον Ιανουάριο έναντι 0,9% τον προηγούμενο μήνα.

Επιπλέον οι αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας αυξήθηκαν κατά 25.000 την προηγούμενη εβδομάδα στις 304.000 αιτήσεις. Σημειώνεται ότι είναι η πρώτη φορά μετά από έξι διαδοχικές εβδομάδες που ο αριθμός αιτήσεων ξεπέρασε το ψυχολογικό επίπεδο των 300.000.

Λίγο πριν το πέρας της συνεδρίασης, το δικαίωμα της Εθνικής Τράπεζας διαμορφωνόταν στο 1,44 δολ., καταγράφοντας «άλμα» 15,2%.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου «εκτοξεύτηκε» 5% στα 51,28 δολάρια ανά βαρέλι και αντίστοιχα η τιμή του χρυσού κινήθηκε οριακά υψηλότερα 0,2% στα 1.222 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ ανέκαμψε έναντι του δολαρίου μετά τη διάχυτη αισιοδοξία στις αγορές ότι θα υπάρξει συμφωνία της Ελλάδας με τους δανειστές για το χρέος. Ειδικότερα το ευρώ ενισχύθηκε 0,4% στο 1,1372 δολ. Σημειώνεται ότι το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα κινήθηκε σε ένα εύρος διακύμανσης μεταξύ 1,1305 έως 1,1403. Αντίστοιχα, το δολάριο κινήθηκε πτωτικά 1,2% έναντι του ιαπωνικού νομίσματος στα 119,03 γεν αφού πρώτα την προηγούμενη μέρα είχε πιάσει υψηλό πέντε εβδομάδων, πάνω από τα 120 γεν.

Στην αγορά ομολόγων η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς σημείωσε άνοδο μίας μονάδας βάσης στο 1,99%. Στον αντίποδα, χαμηλότερα κινήθηκαν οι αποδόσεις στα ομόλογα του ευρωπαϊκού νότου καθώς το ιταλικό 10ετές διαμορφώθηκε στο 1,63% (-5 μ.β.) και το ισπανικό 10ετές στο 1,59% (-3 μ.β.). Παράλληλα, το γερμανικό 10ετές ομόλογο υποχώρησε κατά τέσσερις μονάδες βάσης στο 0,29%.

Γιάννης Μάρης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v