Ενεργειακές πιέσεις στην Wall Street

Αρνητικό γύρισμα για τους δείκτες στην Wall Street εν μέσω πιέσεων στον ενεργειακό τομέα. Ράλι 1,5% για το ευρώ έναντι του δολαρίου, πάνω από το $1,11. Υποχωρεί 2% το αργό. Aνοδος 1% για χρυσό. Απώλειες για τα αμερικάνικα ομόλογα. Σε υψηλό έξι εβδμάδων η απόδοση του 10ετους.

Σε αρνητικό έδαφος γύρισαν οι αμερικάνικες μετοχές, καθώς οι πιέσεις από την πτώση των ενεργειακών μετοχών αντισταθμίζουν την ώθηση από το μπαράζ μέτρων που ανακοίνωσε ο Μάριο Ντράγκι και τα θετικά μάκρο. 

Ο Dow Jones υποχωρεί 0,7% στις 16.877 μονάδες, ο Nasdaq κινείται 0,8% χαμηλότερα στις 4.636 μονάδες, ενώ ο S&P 500 υποχωρεί 0,6% στις 1.977 μονάδες. 

Ο τομέας της ενέργειας καταγράφει απώλειες 1%, τις μεγαλύτερες στον δείκτη S&P 500. 

Η ΕΚΤ προχώρησε σε μείωση των βασικών επιτοκίων αλλά και σε επέκταση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης, ξεπερνώντας κατά πολύ τις προσδοκίες της αγοράς.

Από το μέτωπο των μάκρο, ο αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλαν αίτημα για επίδομα ανεργίας υποχώρησε κατά 18.000 την πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου, στο χαμηλό πέντε μηνών των 259.000.

Οι αναλυτές προέβλεπαν ότι οι νέες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας να υποχωρήσουν οριακά στις 275.000.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ κινείται 1,5% υψηλότερα έναντι του δολαρίου, πάνω από το $1,11, διαγράφοντας την αρχική βουτιά μετά την ανακοίνωση των μέτρων της ΕΚΤ. Σύμφωνα με αναλυτές, η ανοδική αντίδραση του ευρώ αποδίδεται στην δήλωση του Μάριο Ντράγκι ότι δεν αναμένει νέα μείωση των επιτοκίων, με βάση τις σημερινές συνθήκες.

Στα εμπορεύματα, πτώση 2% σημειώνει το αργό πετρέλαιο στα 37,8 δολάρια το βαρέλι. Κέρδη 1% σημειώνει ο χρυσός στα 1.269 δολάρια ανά ουγκιά.

Βαριές πώλειες σημειώνει το αμερικάνικο 10ετες ομόλογο, με την απόδοση να κινείται επτά μονάδες υψηλότερα στο 1,95%, επίπεδο που είναι το υψηλότερο των τελευταίων έξι εβδομάδων.

Στο ταμπλό, πτώση πάνω από 1,5% καταγράφουν οι μετοχές των Microsoft, Caterpillar και JP Morgan. 

Αλέξανδρος Μανωλάτος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v