Το πετρέλαιο προβλημάτισε τη Wall Street

Οριακά χαμηλότερα έκλεισαν οι Dow Jones και Nasdaq. Άνοδος στο νήμα για τον S&P. Στο επίκεντρο η ΕΚΤ και τα μέτρα ποσοτικής χαλάρωσης. Προβλημάτισε η νέα πτώση της τιμής του πετρελαίου. Σε υψηλό 13 μηνών ο χρυσός. "Άλμα" έως το 1,12 δολ. για το ευρώ.

Με οριακές απώλειες έκλεισε η Wall Street (Dow Jones, Nasdaq) μετά τη νέα πτώση της τιμής του πετρελαίου, κόντρα στα μέτρα ποσοτικής χαλάρωσης που ανακοίνωσε η ΕΚΤ.

Ειδικότερα, ο Μάριο Ντράγκι, ανακοίνωσε ένα περιεκτικό πακέτο μέτρων με επέκταση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης και εισαγωγή τεσσάρων νέων σειρών εργαλείων παροχής ρευστότητας (TLTRO).

Αρχικά, οι αγορές σε Ευρώπη και ΗΠΑ κινήθηκαν δυναμικά ανοδικά έως ότου ο επικεφαλής της ΕΚΤ επισήμανε ότι κατά την κρίση του δεν θα χρειαστεί άλλη μείωση των επιτοκίων.

Τότε το ευρώ γύρισε ανοδικά έναντι του δολαρίου ενώ τα χρηματιστήρια καθηλώθηκαν σε αρνητικό έδαφος με τον ευρωπαϊκό δείκτη Stoxx 600 να «βουλιάζει» 1,66% στις 333 μονάδες.

Επιπλέον αρνητικός ήταν ο αντίχτυπος από την πτώση της τιμής του πετρελαίου μετά από πληροφορίες για αναβολή της επικείμενης συνάντησης ΟΠΕΚ- Ρωσίας στις 20 Μαρτίου. Υπενθυμίζεται ότι στόχος της συνάντησης ήταν το πάγωμα της παραγωγής αργού στα επίπεδα του Ιανουαρίου. Η τιμή του μαύρου χρυσού υποχώρησε 1,2% στα 37,84 δολάρια ανά βαρέλι.

Παράλληλα, προβλημάτισε και η πτώση σε χαμηλό πέντε μηνών των αιτήσεων για επιδόματα ανεργίας. Συγκεκριμένα, την προηγούμενη εβδομάδα στις ΗΠΑ, οι αιτήσεις μειώθηκαν κατά 18.000 στις 259.000.

Στη Wall Street, o Dow Jones έκλεισε με απώλειες μόλις 0,03% στις 16.995 μονάδες, ο S&P κατέγραψε οριακή άνοδο 0,02% στις 1.989 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 0,26% στις 4.662 μονάδες.

Στο βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι μετοχές των DuPont (-2%) και Microsoft (-1,7%) ενώ τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι τίτλοι των Merck & Co (+1,2%) και Chevron (+1%).

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο «βούλιαξε» 1,8% έναντι του ευρώ με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,1199 δολ. από 1,0999 την προηγούμενη μέρα. Σημειώνεται ότι το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα είχε φτάσει να ενισχύεται ακόμα και πάνω από το 1,12 δολ.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του χρυσού ανέκαμψε μετά από τρεις διαδοχικές πτώσεις καθώς σημείωσε άνοδο 1,2% στα 1.272,80 δολ./oz, σε υψηλό 13 μηνών.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου έπιασε υψηλό έξι εβδομάδων καθώς ενισχύθηκε κατά τρεις μονάδες βάσης στο 1,92%.

Γιάννης Μάρης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v