Apple και Fed δίχασαν τη Wall Street

Με μικτά πρόσημα έκλεισε η Wall Street. «Βουτιά» για τις μετοχές των Apple (-6,5%) και Twitter (-16,3%). Αμετάβλητα άφησε τα επιτόκια η Fed. Σε υψηλό πέντε μηνών το πετρέλαιο, πάνω από τα 45 δολ. Άνοδος για τον χρυσό. Υποχώρησε το δολάριο έναντι του ευρώ.

Κέρδη κατέγραψαν οι Dow Jones και S&P στον απόηχο των αποφάσεων της Fed ενώ πιέσεις ασκήθηκαν στον Nasdaq λόγω των απογοητευτικών εταιρικών αποτελεσμάτων.

Ειδικότερα, θετικός ήταν ο αντίχτυπος από την απόφαση της Fed να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια στο 0,25% με 0,5%. Παράλληλα, οι αξιωματούχοι διεμήνυσαν ότι είναι ανοιχτοί σε μια αύξηση των επιτοκίων τον Ιούνιο, επισημαίνοντας την βελτίωση στις παγκόσμιες χρηματοοικονομικές αγορές και στην εγχώρια αγορά απασχόλησης.

Στο εταιρικό μέτωπο, απογοήτευσαν τα αποτελέσματα τριμήνου της Apple (-6,5%) καθώς για πρώτη φορά ανακοινώθηκε μείωση στις πωλήσεις iPhones. Επιπλέον, τα κέρδη του αμερικανικού κολοσσού διαμορφώθηκαν στα 1,90 δολάρια ανά μετοχή έναντι προβλέψεων για 2,0 δολάρια/μετοχή.

Αντίστοιχα, κατώτερα των αναμενόμενων αποτελέσματα τριμήνου ανακοίνωσε και το Twitter (-16,3%). Συγκεκριμένα τα έσοδα ανήλθαν στα 594,4 εκατ. δολ. έναντι 607,8 που ανέμεναν οι αναλυτές.

Επιπλέον, οριακά ανοδικά κινήθηκε η μετοχή του Facebook εν αναμονή των αποτελεσμάτων τριμήνου μετά το πέρας της συνεδρίασης.

Πέρα από τη Fed και τα εταιρικά αποτελέσματα, στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος βρέθηκε και το πετρέλαιο η τιμή του οποίου ενισχύθηκε 2,9% στα 45,33 δολάρια ανά βαρέλι παρόλο που τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ αυξήθηκαν περισσότερο απ' όσο ανέμεναν οι αναλυτές. Σημειώνεται ότι η τιμή του πετρελαίου διαμορφώθηκε πάνω από τα 45 δολ. για πρώτη φορά τους τελευταίους πέντε μήνες.

Από πλευράς μακροοικονομικών ανακοινώσεων, θετικός ήταν ο αντίχτυπος από την άνοδο σε υψηλό 10 μηνών του δείκτη επικείμενων πωλήσεων κατοικιών.

Παράλληλα μεγάλη πτώση σημείωσε το εμπορικό έλλειμμα στις ΗΠΑ. Ειδικότερα, τον Μάρτιο, το εμπορικό έλλειμμα Αγαθών -εξαιρουμένων των Υπηρεσιών- υποχώρησε 9,5% στα $56,9 δισ.

Στη Wall Street, o Dow Jones έκλεισε με κέρδη 0,18% στις 18.041 μονάδες, ο S&P κατέγραψε άνοδο 0,17% στις 2.095 μονάδες ενώ ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 0,51% στις 4.863 μονάδες.

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των Boeing (+3,1%) και Verizon (+2,4%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση (πέρα από την Apple) κατέγραψαν οι τίτλοι των Microsoft (-1,1%) και UnitedHealth (-1%).

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο υποχώρησε 0,2% έναντι του ευρώ στο 1,1321 από 1,1298 την προηγούμενη μέρα. Στον αντίποδα, το αμερικανικό νόμισμα κινήθηκε υψηλότερα 0,2% σε σχέση με το γεν στα 111,51.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του χρυσού ενισχύθηκε 0,6% στα 1.250 δολ./oz.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου σημείωσε πτώση έξι μονάδων βάσης στο 1,86%.

Γιάννης Μάρης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v