Συνεχίζει ακάθεκτη σε νέα υψηλά η Wall Street

Tέταρτο διαδοχικό ρεκόρ για τον S&P 500. Σε νέο ιστορικό υψηλό και ο Dow Jones, καταγράφοντας τριψήφια άνοδο. Σε θετικό έδαφος για το 2016 ο Nasdaq. Ανέκαμψε το αργό από την χθεσινή βουτιά. Νέα πτώση για το χρυσό. Στο 1,53% η απόδοση του αμερικάνικου 10ετους. Κέρδη για GS και JP Morgan.

Οι δείκτες S&P 500 και Dow Jones έκλεισαν σε νέα ιστορικά υψηλά την Πέμπτη, διευρύνοντας το ανοδικό σερί για πέμπτη διαδοχική συνεδρίαση, λαμβάνοντας ώθηση από τα καλύτερα των αναμενομένων αποτελέσματα της JP Morgan. 

O S&P 500 ενισχύθηκε 0,5% στις 2.163 μονάδες, επιτυγχάνοντας το τέταρτο διαδοχικό ρεκόρ. Με άνοδο 0,7% ή 130 μονάδων έκλεισε ο Dow Jones, στις 18.506 μονάδες, σημειώνοντας το τρίτο σερί ρεκόρ.

Ο Nasdaq διαμορφώθηκε 0,6% υψηλότερα στις 5.034 μονάδες, κλείνοντας στο υψηλότερο επίπεδο για το 2016 και γυρίζοντας σε θετικό έδαφος για την φετινή χρονιά.

Νωρίτερα την Πέμπτη, η JP Morgan ανακοίνωσε ότι τα καθαρά της κέρδη διαμορφώθηκαν στα 6,2 δισ. δολάρια ή 1,55 δολάριο ανά μετοχή, από 6,29 δισ. ή 1,54 δολάριο το ίδιο διάστημα του περασμένου έτους. Oι αναλυτές ανέμεναν κέρδη ύψους 1,43 δολαρίου ανά μετοχή κατά μέσο όρο.

Τα αποτελέσματα πυροδότησαν ράλι στις τραπεζικές μετοχές. Η μετοχή της JP Morgan έκλεισε με άνοδο 1,5%, ενώ κέρδη πάνω από 2,5% σημείωσε η μετοχή της Goldman Sachs.

Η ανοδική πορεία των μετοχών δεν ανακόπηκε από την απόφαση της Τράπεζας της Αγγλίας να διατηρήσει τα επιτόκια αμετάβλητα στο επίπεδο του 0,5%, διαψεύδοντας τις προσδοκίες των αγορών για μείωση στο 0,25%. Οι επενδυτές βρήκαν στήριγμα στο μήνυμα της κεντρικής τράπεζας ότι θα προχωρήσει σε περαιτέρω χαλάρωση αν χρειαστεί. 

«Απουσία περαιτέρω επιδείνωσης της ισορροπίας μεταξύ στήριξης της ανάπτυξης και βιώσιμης επαναφοράς του πληθωρισμού εντός του στόχου, τα περισσότερα μέλη της Επιτροπής περιμένουν πως θα χαλαρώσει η νομισματική πολιτική τον Αύγουστο», ανέφερε η BoE.

Από το μέτωπο των μάκρο, το υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε ότι ο αριθμός των Αμερικανών που έκαναν αίτηση για επίδομα ανεργίας την εβδομάδα που έληξε στις 9 Ιουλίου παρέμεινε αμετάβλητος στις 254.000.

Εν τω μεταξύ, ο δείκτης τιμών παραγωγού αυξήθηκε 0,5% τον περασμένο μήνα. Είναι η μεγαλύτερη μηνιαία άνοδος από τον Μάιο του 2015.

Στα εμπορεύματα, ο χρυσός έκλεισε με απώλειες για πέμπτη φορά σε έξι συνεδριάσεις, εν μέσω πιέσεων από το ράλι των χρηματιστηρίων.Η τιμή του συμβολαίου του χρυσού παραδόσεως Αυγούστου έπεσε 0,9% στα 1.332 δολάρια ανά ουγκιά. 

Αντίθετη πορεία ακολούθησε το αργό πετρέλαιο, ανακτώντας περίπου τις μισές απώλειες από τη χθεσινή βουτιά.Στην Νέα Υόρκη, η τιμή της αμερικάνικης ποικιλίας του αργού παραδόσεως Αυγούστου έκλεισε 2,1% υψηλότερα στα 45,68 δολάρια το βαρέλι.

Στα ομόλογα, η απόδοση του αμερικάνικου 10ετους τίτλου εκτινάχτηκε πέντε μονάδες βάσης στο 1,53%, επίπεδο που είναι το υψηλότερο για την περίοδο μετά το δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου.

Στην αγορά συναλλάγματος, η στερλίνα πραγματοποίησε άνοδο 1,7% έναντι του δολαρίου. Εν τω μεταξύ, το αμερικάνικο νόμισμα ενισχύθηκε πάνω από 1% έναντι του γεν, μετά από δημοσιεύματα για νέα μέτρα τόνωσης από την κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας.

Αλέξανδρος Μανωλάτος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v