Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εκτο συνεχόμενο ρεκόρ για τον Dow Jones

Νέο ιστορικό ρεκόρ πέτυχε ο Dow στην Wall Street. Απώλειες για Nasdaq και S&P. Στο επίκεντρο (κυρίως) τα αποτελέσματα εξαμήνου των εισηγμένων. Πτωτικά κινήθηκε το πετρέλαιο. Κέρδη για το χρυσό.

Mικτές τάσεις επικράτησαν στη Wall Street με τα αποτελέσματα των εισηγμένων, τα μακροοικονομικά στοιχεία αλλά και τις προβλέψεις του ΔΝΤ να διαμορφώνουν κλίμα.

Ειδικότερα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προχώρησε την Τρίτη σε νέα μείωση των προβλέψεων για την παγκόσμια οικονομία, επικαλούμενο την αβεβαιότητα για την επικείμενη έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η έκθεση World Economic Outlook του ΔΝΤ προβλέπει ότι η παγκόσμια ανάπτυξη θα κινηθεί στο 3,1% το 2016, έναντι 3,2% που αναμενόταν τον Απρίλιο.

Σε ό,τι αφορά τα αποτελέσματα των εταιριών, η Goldman Sachs ανακοίνωσε ότι τα κέρδη του δεύτερου τριμήνου εκτοξεύτηκαν κατά 78%, ξεπερνώντας εύκολα τις προσδοκίες, καθώς η αμερικανική τράπεζα κέρδισε περισσότερα από το trading ομολόγων και εμφάνισε πτώση στις δαπάνες. Τα καθαρά κέρδη αυξήθηκαν σε 1,63 δισ. δολάρια ή 3,72 δολάρια ανά μετοχή, από 916 εκατ. δολάρια ή 1,98 δολάριο ανά μετοχή το 2015.

Ωστόσο η μετοχή του αμερικανικού κολοσσού έκλεισε με απώλειες της τάξης του 1%.

Πτώση υψηλότερη του 10% κατέγραψε η μετοχή του Netflix καθώς τα μεγέθη της εισηγμένης δεν ικανοποίησαν τους επενδυτές.

Από τις μετοχές του Dow 30 κέρδη κατέγραψαν μεταξύ άλλων οι Ηοme Depot, Johnson & Johnson, United Health. Αντίθετα στο κόκκινο βρέθηκαν Disney, Microsoft, Μerck.

Από το μέτωπο των μακροοικονομικών στοιχείων, οι ενάρξεις κατοικιών κατέγραψαν άλμα 4,8% τον Ιούνιο, στον εποχικά προσαρμοσμένο ετήσιο ρυθμό του 1,18 εκατομμυρίου. Οι αναλυτές προέβλεπαν ότι θα ενισχυθούν στο 1,17 εκατομμύριο. Οι άδειες για την κατασκευή κατοικιών ενισχύθηκαν τον περασμένο μήνα κατά 4,4%, στο ετήσιο μέγεθος του 1,15 εκατομμυρίου.

Στα εμπορεύματα, οι φόβοι για την επιβράδυνση της ενεργειακής ζήτησης μετά την υποβάθμιση των προβλέψεων του ΔΝΤ για την παγκόσμια ανάπτυξη, άσκησαν πιέσεις στο αργό πετρέλαιο.

Η τιμή της αμερικάνικης ποικιλίας του αργού κινήθηκε 0,6% χαμηλότερα στα 44,98 δολάρια ανά ουγκιά. Το επίπεδο αυτό είναι το χαμηλότερο των τελευταίων 10 εβδομάδων.

Υψηλότερα κινήθηκε η τιμή του χρυσού, σκαρφαλώνοντας στο υψηλότερο επίπεδο της τελευταίας εβδομάδας.

Η τιμή του συμβολαίου του χρυσού παραδόσεως Αυγούστου ενισχύθηκε 0,2% στα 1.322 δολάρια ανά ουγκιά. Πρόκειται για το υψηλότερο κλείσιμο από την περασμένη Τετάρτη.

Αντίθετη πορεία ακολούθησε το ασήμι, κλείνοντας με πτώση 0,3% στα 20,1 δολάρια ανά ουγκιά.

Ο Dow Jones κατέγραψε κέρδη 0,14%, κλείνοντας στις 18.559 μονάδες. Ήταν η έκτη συνεχόμενη συνεδρίαση που ο αμερικανικός δείκτης καταγράφει νέα ιστορικά ρεκόρ.

Αντίθετα ο S&P σημείωσε πτώση 0,14%, στις 2.163 μονάδες. Απώλειες 0,38% για τον Nasdaq, που έκλεισε στις 5.036 μονάδες.

Αρης Δαμουλάκης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v