Ενδέκατο ρεκόρ στο... νήμα για τον Dow Jones

Με άνοδο μόλις δώδεκα μονάδων έπιασε νέο ιστορικό υψηλό ο Dow Jones. Επέστρεψε στα ρεκόρ και ο S&P. Απογοήτευσαν τα αποτελέσματα της Hewlett Packard (-6,9%). Πτώση για το πετρέλαιο κάτω από τα 54 δολ.

Ενδέκατο ρεκόρ στο... νήμα για τον Dow Jones

Ανοδικά γύρισε η Wall Street λίγο πριν το πέρας της συνεδρίασης με τους Dow Jones και S&P να πιάνουν νέα ιστορικά υψηλά.

O Dow Jones έκλεισε με κέρδη 0,06% ή 12 μονάδων στις 20.810, ο S&P κατέγραψε άνοδο 0,15% στις 2.367 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 0,17% στις 5.845 μονάδες.

Σημειώνεται ότι το αμερικανικό χρηματιστήριο γύρισε ανοδικά παρά τα κατώτερα των αναμενόμενων εταιρικά αποτελέσματα και τα μέτρια μακροοικονομικά στοιχεία στις ΗΠΑ.

Συγκεκριμένα, η καταναλωτική εμπιστοσύνη τον Φεβρουάριο στις ΗΠΑ υποχώρησε στις 96,3 μονάδες από 98,5 τον Ιανουάριο. Οι αναλυτές ανέμεναν ακόμα μεγαλύτερη πτώση στις 95,7 μονάδες.

Υπενθυμίζεται ότι τον προηγούμενο μήνα ο δείκτης είχε πιάσει υψηλό 13 ετών καθώς- σύμφωνα με αναλυτές- παρέμενε στο προσκήνιο ο ενθουσιασμός από την εκλογή Τραμπ.

Παράλληλα, προβλημάτισαν τα αποτελέσματα α’ τριμήνου της Hewlett Packard (-6,9%). Ειδικότερα ο όμιλος ανακοίνωσε προσαρμοσμένα κέρδη 45 σεντς ανά μετοχή και έσοδα 11,41 δισ. δολάρια. Οι αναλυτές ανέμεναν προσαρμοσμένα κέρδη 44 σεντς και έσοδα 12,06 δισ. Επιπλέον, η διοίκηση υποβάθμισε τις προβλέψεις κερδοφορίας για το έτος στα 60 σεντς από 70 σεντς προηγουμένως.

Αντίστοιχα, δίχασαν τα αποτελέσματα δ’ τριμήνου της JC Penney (-5,7%) καθώς μπορεί τα καθαρά κέρδη να ανήλθαν στα 192 εκατ. δολάρια έναντι ζημιών 131 εκατ. το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους, ωστόσο οι πωλήσεις μειώθηκαν στα 3,96 δισ. δολάρια από 4 δισ. πέρυσι. Σημειώνεται ότι η διοίκηση αποφάσισε να προχωρήσει στο κλείσιμο περίπου 140 καταστημάτων.

«Είναι πολλές οι προσδοκίες που στηρίζουν αυτή την αγορά. Αγοράζουμε ψηλά και πουλάμε ακόμα υψηλότερα εξαιτίας αυτών των προσδοκιών. Όμως όταν η πραγματικότητα «χτυπήσει» την αγορά τότε θα υπάρξει ουσιαστική αναπροσαρμογή αξιών», επισημαίνει αναλυτής.

Στο μεταξύ, πιέσεις ασκήθηκαν στην τιμή του πετρελαίου μετά την έβδομη διαδοχική εβδομαδιαία αύξηση της παραγωγής στις ΗΠΑ. Ο μαύρος χρυσός υποχώρησε από το υψηλό 19 μηνών κατά 0,8% στα 53,99 δολάρια ανά βαρέλι. Στον αντίποδα, στην εβδομάδα το πετρέλαιο ενισχύθηκε 1,1%.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο τερμάτισε διήμερο πτωτικό σερί έναντι του ευρώ στον απόηχο της πιθανής αύξησης των επιτοκίων τον Μάρτιο. Το αμερικανικό νόμισμα σημείωσε άνοδο 0,2% στο 1,0562 από 1,0582 την προηγούμενη μέρα.

Υπενθυμίζεται ότι ο Ντίναλντ Τραμπ είχε δηλώσει ότι θέλει ένα πιο αδύναμο δολάριο προκειμένου να αυξηθούν οι αμερικανικές εξαγωγές. Σημειώνεται ότι από τις 8 Νοεμβρίου το αμερικανικό νόμισμα έχει ενισχυθεί πάνω από 3%.

Επιπλέον, στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του χρυσού έπιασε υψηλό αντίστοιχο της 10ης Νοεμβρίου καθώς σημείωσε άνοδο 0,6% στα 1.258 δολ./oz. Στην εβδομάδα το πολύτιμο μέταλλο ενισχύθηκε 1,6%.

Στα ομόλογα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς κινήθηκε χαμηλότερα κατά πέντε μονάδες βάσης στο 2,32%.

Γιάννης Μάρης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v