Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέα ιστορικά ρεκόρ πέτυχαν Nasdaq και S&P

Απώλειες κατέγραψε ο Dow Jones στη σημερινή συνεδρίαση λόγω των ισχυρών πιέσεων που δέχθηκε η Goldman Sachs. Σε νέα υψηλά έκλεισαν Nasdaq και S&P. Kέρδη για το πετρέλαιο. Σε χαμηλά 10 μηνών το δολάριο έναντι του ευρώ.

Νέα ιστορικά ρεκόρ πέτυχαν Nasdaq και S&P

Μικτές τάσεις επικράτησαν στην αμερικανική αγορά με τα αποτελέσματα των εισηγμένων να βρίσκονται στο επίκεντρο.

Ο Dow Jones ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση στις 21.574 μονάδες με απώλειες 0,25%. Ο Nasdaq κατέγραψε νέο ιστορικό ρεκόρ, καθώς έκλεισε στις 6.344 μονάδες με κέρδη 0,47%. Νέο ρεκόρ (2.460 μονάδες) και για τον S&P, παρά τα οριακά κέρδη (0,06%) που σημείωσε.

Η αγορά αντέδρασε σήμερα στην ειδησεογραφία από τα μεγέθη β΄ τριμήνου των εισηγμένων. Η συνολική εικόνα είναι θετική για τη Wall Street. Υπάρχει χαμηλός πληθωρισμός, χαμηλά επιτόκια, ενώ και η ανάπτυξη είναι εύρωστη, εξηγούν αναλυτές της αγοράς.

Μερίδα εξ αυτών σημειώνει πως η αποτυχία των Ρεπουμπλικάνων να περάσουν το νομοσχέδιο με την νέα τροποποιημένη πρόταση για την υγεία, δημιουργεί αμφιβολίες για τη δυνατότητα της κυβέρνησης Τραμπ να εφαρμόσει την ατζέντα της.

Στις εταιρικές ειδήσεις απώλειες της τάξεως του 5% κατέγραψε η μετοχή της Goldman Sachs στον απόηχο της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων της.

Από τις μετοχές του Dow 30 κέρδη κατέγραψαν μεταξύ άλλων οι τίτλοι των Visa, Procter & Gamble, Disney, American Express. Aντίθετα πτώση σημείωσαν Home Depot, Boeing, Chevron, Wal-Mart, Microsoft.

Στις μακροοικονομικές ειδήσεις, η εμπιστοσύνη των κατασκευαστών στις ΗΠΑ πραγματοποίησε πτώση τον Ιούνιο, σύμφωνα με τον δείκτη της Εθνικής Ένωσης Κατασκευαστών Κατοικιών (National Association of Home Builders).

Ο δείκτης της NAHB σημείωσε πτώση δύο μονάδων, στις 64 μονάδες, ενώ οι μετρήσεις πάνω από τις 50 μονάδες δείχνουν βελτίωση του κλίματος. Πρόκειται για το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων οκτώ μηνών. Οι αναλυτές προέβλεπαν ότι ο δείκτης θα αυξηθεί στις 68 μονάδες.

Παράλληλα η τιμή των εισαγόμενων αγαθών υποχώρησε τον Ιούνιο, σε ένα ακόμα σημάδι ότι ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ έχει επιβραδυνθεί. Ειδικότερα ο δείκτης τιμών εισαγωγών υποχώρησε κατά 0,2% τον περασμένο μήνα. Η πτώση ευθυγραμμίζεται με τις προβλέψεις των αναλυτών που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters. Τον Μάιο ο δείκτης είχε καταγράψει πτώση 0,3%.

Οι τιμές εισαγωγών έχουν κινηθεί πτωτικά τους τρεις από τους τέσσερις τελευταίους μήνες.  Οι τιμές εξαγωγών υποχώρησαν 0,2%, μετά από πτώση 0,7% τον Μάιο. Οι αναλυτές προέβλεπαν ότι οι τιμές θα παραμείνουν αμετάβλητες.

Εν τω μεταξύ ο χρυσός έκλεισε ανοδικά καθώς το πιο αδύναμο δολάριο έστειλε τις τιμές του πολύτιμου μετάλλου υψηλότερα για τρίτη διαδοχική συνεδρίαση. Η τιμή του συμβολαίου του χρυσού παραδόσεως Αυγούστου έκλεισε με άνοδο 0,7% στα 1.241,9 δολάρια ανά ουγκιά, το υψηλότερο επίπεδο από τις 30 Ιουνίου σύμφωνα με τα στοιχεία της FactSet.

Ανοδικά κινήθηκε και το αργό πετρέλαιο, αντλώντας στήριξη από δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία η Σαουδική Αραβία εξετάζει την μείωση των εξαγωγών αργού.

Στη Νέα Υόρκη, η τιμή του συμβολαίου της αμερικάνικης ποικιλίας του αργού παραδόσεως Αυγούστου έκλεισε με άνοδο 0,7% στα 46,34 δολάρια το βαρέλι. Στο Λονδίνο, η τιμή του συμβολαίου του πετρελαίου Brent παραδόσεως Σεπτεμβρίου έκλεισε με άνοδο 0,9% στα 48,83 δολάρια το βαρέλι.

Το δολάριο κατέγραψε βαριές απώλειες έναντι του ευρώ, υποχωρώντας σε χαμηλό 10 μηνών έναντι ενός ευρύτερου καλαθιού νομισμάτων. Η ισοτιμία με το ευρώ διαμορφώθηκε στα 1,1559 δολάρια/ευρώ, το χαμηλότερο επίπεδο από το Μάιο του 2016.

Αρης Δαμουλάκης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v