Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τερμάτισε το εβδομαδιαίο ανοδικό σερί των Dow Jones και S&P

Πρώτη εβδομάδα απωλειών μετά από οχτώ ανοδικές για τους Dow Jones και S&P. Μικτά πρόσημα στη συνεδρίαση της Παρασκευής. Απογοήτευσε η καταναλωτική εμπιστοσύνη στις ΗΠΑ. Υποχώρησε το δολάριο.

Τερμάτισε το εβδομαδιαίο ανοδικό σερί των Dow Jones και S&P

Πτώση κατέγραψαν οι Dow Jones και S&P με το βλέμμα των επενδυτών να παραμένει στραμμένο στην φορολογική μεταρρύθμιση Τραμπ.

Συγκεκριμένα, προβληματισμό προκάλεσε το φορολογικό σχέδιο της Γερουσίας που προβλέπει μείωση του εταιρικού φόρου στο 20% το 2019. Σημειώνεται ότι το αντίστοιχο σχέδιο της Βουλής των Αντιπροσώπων προέβλεπε μείωση του εταιρικού φόρου από τον επόμενο κιόλας χρόνο, όπως επιθυμούσε και ο Ντόναλντ Τραμπ.

Οι δύο εκδόσεις της φορολογικής αναθεώρησης θα συζητηθούν περεταίρω και θα αποτελέσουν αντικείμενο διαπραγμάτευσης πριν την τελική ψηφοφορία στο Κογκρέσο. Ωστόσο θα πρέπει να επισημανθεί ότι η επενδυτές έχουν αρχίσει να αμφισβητούν ότι το νομοσχέδιο θα περάσει από το Κογκρέσο πριν τα Χριστούγεννα.

Επιπλέον αρνητικός ήταν ο αντίχτυπος από την απροσδόκητη υποχώρηση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης τον Νοέμβριο στις ΗΠΑ. Συγκεκριμένα ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης του Πανεπιστημίου του Μίτσιγκαν διολίσθησε στις 97,8 μονάδες από 100,7 μονάδες τον προηγούμενο μήνα. Οι αναλυτές προέβλεπαν ότι θα μείνει αμετάβλητος στις 100,7 μονάδες.

Στο μεταξύ, ο Ντόναλντ Τραμπ στην ομιλία του στη διάσκεψη για την Οικονομική Συνεργασία της Ασίας και του Ειρηνικού στο Βιετνάμ, ανέφερε ότι οι ΗΠΑ είναι έτοιμες για την υπογραφή οποιασδήποτε εμπορικής συμφωνίας με οποιαδήποτε χώρα της περιοχής της Ινδίας και του Ειρηνικού, με την προϋπόθεση του «αμοιβαίου σεβασμού και της ανταποδοτικής ωφέλειας».

Στο εταιρικό μέτωπο, κατώτερα των αναμενόμενων αποτελέσματα δ’ τριμήνου ανακοίνωσε η Walt Disney καθώς τα προσαρμοσμένα κέρδη ανά μετοχή μειώθηκαν στο 1,07 δολ. και τα έσοδα περιορίστηκαν στα 12,78 δισ. δολάρια. Οι αναλυτές προέβλεπαν προσαρμοσμένα κέρδη 1,15 δολ. και έσοδα 13,3 δισ. δολάρια.

Παράλληλα, από το υψηλό 28 μηνών υποχώρησε η τιμή του πετρελαίου (WTI). «Την προηγούμενη εβδομάδα η τιμή αργού σημείωσε ράλι...Ο καταλύτης για αυτήν την ανοδική κίνηση ήταν οι γεωπολιτικές εντάσεις στη Μέση Ανατολή και οι προσδοκίες ότι ο ΟΠΕΚ θα προχωρήσει σε παράταση της συμφωνίας για μείωση της παραγωγής», αναφέρει σε έκθεσή της η Goldman Sachs. Σήμερα ο μαύρος χρυσός (WTI) σημείωσε πτώση 0,8% στα 57,19 δολάρια ανά βαρέλι.

Στη Wall Street, ο Dow Jones έκλεισε με απώλειες 0,17% στις 23.422 μονάδες, ο S&P κατέγραψε πτώση 0,09% στις 2.582 μονάδες ενώ ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κινήθηκε οριακά υψηλότερα 0,01% στις 6.750 μονάδες.

Στην εβδομάδα ο Dow Jones υποχώρησε 0,5%, ο S&P 0,2% και ο Nasdaq 0,2%.

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των General Electric (+2,9%) και Walt Disney (+2,4%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι τίτλοι των Intel Corp. (-1,6%) και Merck & Co (-1,4%).

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο υποχώρησε 0,3% έναντι του ευρώ στο 1,1667 δολ.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του χρυσού σημείωσε πτώση 1% στα 1.274 δολ./oz.

Στα ομόλογα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς «κέρδισε» έξι μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 2,40%.

Γιάννης Μάρης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v