Κοντά σε ιστορικά υψηλά ο Dow Jones

Με άνοδο 23 μονάδων και μια ανάσα από νέα υψηλά, ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση ο Dow Jones. Οριακή πτώση για τους S&P και Nasdaq. Ανέκαμψε το δολάριο από χαμηλό δύο μηνών. Πιέσεις στην τιμή του πετρελαίου.

Κοντά σε ιστορικά υψηλά ο Dow Jones

Με θετικό πρόσημο ξεκίνησε την εβδομάδα o Dow Jones στον απόηχο των ισχυρών λιανικών πωλήσεων την εορταστική περίοδο.

Συγκεκριμένα, οι πωλήσεις της «Black Friday» διαμορφώθηκαν σε επίπεδο-ρεκόρ στα 5,03 δισ. δολαρίων, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Adobe.

Στις εταιρείες με τις υψηλότερες πωλήσεις συμπεριλαμβάνονται οι Roku, Hatchimals και Nintendo.

Επιπλέον, η Εθνική Ένωση Λιανικής αναμένει ετήσια αύξηση 3,6% με 4% στις πωλήσεις την περίοδο των εορτών, στα 678,75 με 682 δισ. δολάρια.

«Όλα έχουν να κάνουν με πωλήσεις που ενδεχομένως να εκτοξεύσουν τις μετρήσεις καταναλωτικών δαπανών. Αυτό είναι καλό για την οικονομία», σχολίασε ο Peter Cardillo, επικεφαλής οικονομολόγος της First Standard Financial.

Παράλληλα, η φορολογική μεταρρύθμιση παραμένει στο προσκήνιο μετά τη δήλωση Τραμπ, ότι η διοίκησή του «θα δώσει στους Αμερικανούς μεγάλη μείωση φόρων τα Χριστούγεννα».

Από πλευράς μακροοικονομικών ειδήσεων, οι πωλήσεις νεόδμητων αυξήθηκαν κατά 6,2% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, στο εποχιακά προσαρμοσμένο μέγεθος των 685.000. Το επίπεδο αυτό είναι το υψηλότερο των τελευταίων 10 ετών.

Στο μεταξύ, από το υψηλό δύο ετών υποχώρησε η τιμή του πετρελαίου καθώς οι επενδυτές αναμένουν νέα αύξηση στην παραγωγή αργού στις ΗΠΑ. Σημειώνεται ότι η αμερικανική παραγωγή έχει αυξηθεί κατά 15% από τα μέσα του 2016, στα 9,66 εκατ. βαρέλια ημερησίως. Ο μαύρος χρυσός (WTI) σημείωσε πτώση 1,4% στα 58,11 δολάρια ανά βαρέλι.

Στη Wall Street, ο Dow Jones έκλεισε με κέρδη 0,1% ή 23 μονάδων στις 23.580-κοντά σε νέα ιστορικά υψηλά, ο S&P κατέγραψε πτώση 0,04% στις 2.601 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 0,15% στις 6.878 μονάδες.

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των Verizon (+1,7%) και 3M (+1,3%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι τίτλοι των DowDuPont (-1,4%) και Chevron (-0,9%).

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο ανέκαμψε από το χαμηλό δύο μηνών έναντι του ευρώ στο 1,1901 δολ. από 1,1932 την προηγούμενη εβδομάδα.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του χρυσού σημείωσε άνοδο 0,6% στα 1.294,40 δολ./oz.

Στα ομόλογα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς «έχασε» δύο μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 2,32%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v