Οριακή πτώση στη Wall Street

Σε αρνητικό έδαφος η Wall Street, με τον Dow Jones να χάνει μόλις 28 μονάδες. Ψηφίστηκε η φορολογική μεταρρύθμιση από το Κογκρέσο. Πάνω από τα 58 δολ. το πετρέλαιο (WTI). Υποχώρησε το δολάριο.

Οριακή πτώση στη Wall Street

Απώλειες κατέγραψε η Wall Street παρά την ψήφιση της φορολογικής μεταρρύθμισης, που μεταξύ άλλων προβλέπει μείωση του εταιρικού φόρου στο 21% από 35% προηγουμένως.

Υπενθυμίζεται ότι χθες, πρώτη η Βουλή των Αντιπροσώπων έδωσε το πράσινο φως στο φορολογικό νομοσχέδιο, με 227 ψήφους υπέρ και 203 κατά. Αργότερα ακολούθησε και η Γερουσία, με 51 ψήφους υπέρ και 48 κατά. Σημειώνεται ότι όλοι οι ρεμπουμπλικανοί γερουσιαστές ψήφισαν υπέρ και όλοι οι δημοκρατικοί κατά.

Ωστόσο, η Βουλή των Αντιπροσώπων κλήθηκε σήμερα να ξαναψηφίσει το νομοσχέδιο εξαιτίας τριών άρθρων που διαπιστώθηκε ότι χρειάζονταν ενισχυμένη πλειοψηφία προκειμένου να εγκριθούν.

Τελικά το τροποποιημένο φορολογικό νομοσχέδιο πέρασε για δεύτερη φορά από τη Βουλή των Αντιπροσώπων και έλαβε οριστική έγκριση.

«Το χρηματιστήριο έχει ανέβει σχεδόν 25% επί προεδρίας Τραμπ, κυρίως εξαιτίας της φορολογικής μεταρρύθμισης. Θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον να δούμε αν το ράλι θα διατηρηθεί έως το τέλος του χρόνου ή θα ολοκληρωθεί πρόωρα με την κατοχύρωση κερδών από τους επενδυτές», σχολίασε αναλυτής της Oanda.

Από πλευράς macro, οι μεταπωλήσεις κατοικιών έπιασαν υψηλό 11 ετών το Νοέμβριο καθώς αυξήθηκαν κατά 5,6% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, στο εποχικά προσαρμοσμένο μέγεθος των 5,81 εκατ. μονάδων.

Στο εταιρικό μέτωπο, οι μετοχές των FedEx και Micron ενισχύθηκαν 3,3% και 4,4% αντίστοιχα, μετά τα καλύτερα των αναμενόμενων αποτελέσματα τριμήνου.

Παράλληλα, ανοδικά κινήθηκε η τιμή του πετρελαίου, μετά τη μεγαλύτερη της αναμενόμενης μείωσης στα αποθέματα αργού την προηγούμενη εβδομάδα στις ΗΠΑ. Συγκεκριμένα τα αποθέματα μειώθηκαν κατά 6,5 εκατ. βαρέλια. Ο μαύρος χρυσός WTI ενισχύθηκε 0,9% στα 58,09 δολάρια ανά βαρέλι.

Στη Wall Street, ο Dow Jones έκλεισε με απώλειες 0,11% ή 28 μονάδων στις 24.726, ο S&P κατέγραψε πτώση 0,08% στις 2.679 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα μόλις 0,04% στις 6.960 μονάδες.

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των Cisco Systems (+1,2%) και Caterpillar (+1%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι τίτλοι των Walt Disney (-1,8%) και Pfizer (-1,4%).

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο υποχώρησε 0,4% έναντι του ευρώ στο 1,1880 δολ. από 1,1840 την προηγούμενη μέρα.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του χρυσού σημείωσε άνοδο 0,4% στα 1.269 δολ./oz.

Στα ομόλογα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς «κέρδισε» τρεις μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 2,49%.

Γιάννης Μάρης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v