Πέμπτη εβδομάδα κερδών για Dow Jones, S&P

Σε ανοδικό εβδομαδιαίο κανάλι παρέμεινε η Wall Street παρά τη μικρή πτώση στην τελευταία συνεδρίαση πριν την γιορτή των Χριστουγέννων. Μικτά τα macro στις ΗΠΑ. Ενισχύθηκε το δολάριο.

Πέμπτη εβδομάδα κερδών για Dow Jones, S&P

Η προοπτική μείωσης του συντελεστή φορολόγησης των επιχειρήσεων στο 21% από το 2018 μετά και την τελική υπογραφή Τραμπ, δεν κατάφερε να κρατήσει σε ανοδική τροχιά τη Wall Street για δεύτερη σερί συνεδρίαση.

«Οι φορολογικές περικοπές θα στηρίξουν την ανάπτυξη το 2018 δίνοντας ώθηση στην κατανάλωση και στις κεφαλαιακές δαπάνες», σχολίασε ο Alberto Gallo της Algebris Investments. «Η φορολογική μεταρρύθμιση θα ενισχύσει περεταίρω τις κεφαλαιακές δαπάνες, οι οποίες ανέκαμπταν σταδιακά από τα χαμηλά του 2015 όταν τα κέρδη των εμπορευμάτων και των εξαγωγικών εταιρειών είχαν περιοριστεί από το ισχυρό δολάριο και τις χαμηλότερες τιμές».

Στο μεταξύ, άνοδο 0,6% σημείωσαν οι καταναλωτικές δαπάνες τον Νοέμβριο έναντι αύξησης 0,5% που προέβλεπαν οι αναλυτές. Αντίστοιχα οι μεταπωλήσεις κατοικιών έπιασαν υψηλό 10ετών, καταγράφοντας «άλμα» 17,5% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα στο εποχιακά προσαρμοσμένο μέγεθος των 733.000.

Στον αντίποδα, η καταναλωτική εμπιστοσύνη τον Δεκέμβριο «βούλιαξε» στις 95,9 μονάδες έναντι 98,5 τον προηγούμενο μήνα ενώ οι αναλυτές ανέμεναν μικρότερη μείωση στις 97,1 μονάδες.

Παράλληλα, οριακά χαμηλότερα κινήθηκε η τιμή του πετρελαίου μετά τη νέα αύξηση στην παραγωγή αργού στις ΗΠΑ και την αναμενόμενη επανέναρξη λειτουργίας του αγωγού Forties τον Ιανουάριο. H τιμή του μαύρου (WTI) υποχώρησε μόλις ένα σεντς στα 58,25 δολάρια ανά βαρέλι. Στην εβδομάδα το πετρέλαιο ενισχύθηκε 1,8%.

Στη Wall Street, ο Dow Jones έκλεισε με απώλειες 0,11% στις 24.754 μονάδες, ο S&P κατέγραψε πτώση μόλις 0,05% στις 2.683 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 0,08% στις 6.959 μονάδες.

Στην εβδομάδα ο Dow Jones ενισχύθηκε 0,4% και οι S&P, Nasdaq 0,3%.

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των Caterpillar (+0,7%) και IBM (+0,6%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι τίτλοι των Nike (-2%) και Goldman Sachs (-0,8%).

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο ενισχύθηκε 0,2% έναντι του ευρώ στο 1,1859 δολ. από 1,1876 την προηγούμενη μέρα.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του χρυσού σημείωσε άνοδο 0,6% στα 1.278 δολ./oz.

Στα ομόλογα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς «κέρδισε» μία μονάδα βάσης και διαμορφώθηκε στο 2,49%.

Γιάννης Μάρης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v