Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Άλμα» 400 μονάδων για τον Dow Jones

Επιμένει ανοδικά η Wall Street για τρίτη διαδοχική συνεδρίαση. Νέα πτώση στις αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων. Μια ανάσα από τα 64 δολ. το πετρέλαιο WTI. Υποχώρησε το δολάριο.

«Άλμα» 400 μονάδων για τον Dow Jones

Κέρδη κατέγραψε η Wall Street με ώθηση από τις δηλώσεις στελεχών της Fed και από τη νέα πτώση στα επιτόκια των αμερικανικών ομολόγων.

«Το sell off που πραγματοποιήθηκε στις αγορές δεν φάνηκε να συνδέεται με την επανεξέταση των προοπτικών της παγκόσμιας ανάπτυξης ή με τις αναπτυξιακές προοπτικές στις ΗΠΑ. Αυτό είναι ένα ενθαρρυντικό σημάδι», σχολίασε ο Κεντρικής Τραπεζίτης του Σεντ Λούις, James Bullard.

Επιπλέον δικαιολόγησε την πρόσφατη άνοδο στις αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων, επισημαίνοντας ότι οφείλεται στις προσδοκίες της αγοράς ότι ο πληθωρισμός θα κινηθεί σε πιο λογικά επίπεδα.

Στο μεταξύ, σήμερα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου υποχώρησε κατά μία μονάδα βάσης στο 2,86% και η απόδοση του 2ετούς ομολόγου κινήθηκε χαμηλότερα κατά δύο μονάδες στο 2,23%. 

Σημειώνεται ότι αύριο θα καταθέσει στο Κογκρέσο για πρώτη φορά ο νέος επικεφαλής της Fed, Jerome Powell. Μεταξύ άλλων οι επενδυτές αναμένουν με ενδιαφέρον τις εκτιμήσεις του για τον πληθωρισμό.

Παράλληλα, μεγάλη πτώση σημείωσαν οι πωλήσεις νεόδμητων κατοικιών τον Ιανουάριο στις ΗΠΑ, μετά από βουτιά 9,3% τον Δεκέμβριο. Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εμπορίου, οι πωλήσεις νεόδμητων  υποχώρησαν κατά 7,8% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, στο εποχιακά προσαρμοσμένο μέγεθος των 593.000.

Στη Wall Street, o Dow Jones έκλεισε με κέρδη 1,58% ή 400 μονάδων στις 25.709, ο S&P κατέγραψε άνοδο 1,18% στις 2.779 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 1,15% στις 7.421 μονάδες.

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των 3Μ Co. (+3%) και Cisco Systems (+2,9%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι τίτλοι των Coca Cola (-0,3%) και Home Depot (-0,2%).

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου κινήθηκε ανοδικά για τρίτη μέρα μετά τη δήλωση του υπουργού Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας, Khalid al-Falih ότι οι εξαγωγές δεν θα ξεπεράσουν τα επτά εκατ. βαρέλια ημερησίως, αρκετά κάτω από τα μέγιστα επίπεδα παραγωγής της χώρας. Το πετρέλαιο ενισχύθηκε 0,6% στα 63,91 δολάρια ανά βαρέλι.

Αντίστοιχα, η τιμή του χρυσού σημείωσε άνοδο 0,2% στα 1.332 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο υποχώρησε 0,2% έναντι του ευρώ στο 1,2315 από 1,2297 την προηγούμενη εβδομάδα.

Γιάννης Μάρης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v