Ρεκόρ ανόδου στην τριετία για τη Wall Street

Δυναμική επιστροφή των αγοραστών στη Wall Street μετά τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση των τελευταίων δύο ετών. "Άλμα" 670 μονάδων για τον Dow Jones. Ράλι για τις μετοχές των Microsoft (+7,8%) και Intel (+6,3%).

Ρεκόρ ανόδου στην τριετία για τη Wall Street

Ανοδικά κινήθηκε η Wall Street καθώς περιορίστηκαν οι ανησυχίες για έναν ενδεχόμενο εμπορικό πόλεμο μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, η ένταση μεταξύ των δύο χωρών φαίνεται να αποκλιμακώνεται καθώς ξεκίνησαν συζητήσεις για την καλύτερη πρόσβαση των αμερικανικών επιχειρήσεων στην κινεζική αγορά.

Άλλωστε, ο Αμερικανός Υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι οι ΗΠΑ θα φτάσουν σε συμφωνία με την Κίνα προκειμένου να αποφευχθεί η επιβολή δασμών ύψους έως 60 δισ. δολαρίων σε κινεζικά προϊόντα.

Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή ο Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε διάταγμα που προβλέπει την επιβολή δασμών έως 60 δισ. δολαρίων στις ετήσιες εισαγωγές της Κίνας. Οι δασμοί θα τεθούν σε εφαρμογή τριάντα μέρες μετά, αφού θα έχει προηγηθεί περίοδος διαβουλεύσεων μεταξύ των δύο χωρών.

Στο μεταξύ, η Ομοσπονδιακή Αρχή Εμπορίου ξεκίνησε έρευνα για τις πρακτικές προστασίας προσωπικών δεδομένων του Facebook (+0,4%).  Σύμφωνα με το Marketwatch, πιθανό πρόστιμο από την εν λόγω Αρχή θα μπορούσε να φτάσει τα 40.000 δολ. για κάθε παραβίαση (συνολικά 50 εκατ. παραβιάσεις).

Στη Wall Street, o Dow Jones έκλεισε με κέρδη 2,84% ή 670 μονάδων στις 24.202, ο S&P κατέγραψε άνοδο 2,72% στις 2.658 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 3,26% στις 7.220 μονάδες.

Αυτή ήταν η πιο κερδοφόρα συνεδρίαση των τελευταίων τριών για τους δείκτες.

Στον Dow Jones, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των Microsoft (+7,8%), Intel (+6,3%) και Apple (+4,8%) ενώ πτώση κατέγραψε μόνο ο τίτλος της General Electric (-1,1%).

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου υποχώρησε 0,5% στα 65,55 δολάρια ανά βαρέλι ενώ η τιμή του χρυσού έπιασε νέο υψηλό πέντε εβδομάδων, σημειώνοντας άνοδο 1,7% στα 1.349 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο υποχώρησε 0,8% έναντι του ευρώ στο 1,2457 από 1,2356 την προηγούμενη εβδομάδα.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου σημείωσε άνοδο τριών μονάδων βάσης και διαμορφώθηκε στο 2,84%.

Γιάννης Μάρης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v