Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βουτάει η Wall Street μετά τις «απειλές» Τραμπ στην Κίνα

Στο «κόκκινο» οι δείκτες για έκτη συνεδρίαση, μετά τις απειλές Τραμπ για νέους δασμούς. Διαγράφει τα κέρδη του 2018 ο Dow. Aνοδος για γεν και treasuries. Υποχωρεί το αργό.

Βουτάει η Wall Street μετά τις «απειλές» Τραμπ στην Κίνα

Βαριές απώλειες καταγράφουν οι αμερικανικές μετοχές την Τρίτη, με τους επενδυτές να στρέφονται σε ασφαλή καταφύγια όπως το γεν και τα αμερικανικά ομόλογα εν μέσω ανησυχιών για κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου ΗΠΑ-Κίνας.

O Dow Jones υποχωρεί 1,5% στις 24.613 μονάδες, διαγράφοντας τα κέρδη του 2018. Αν ο βιομηχανικός δείκτης κλείσει σε αρνητικό έδαφος, θα έχει καταγράψει την έκτη διαδοχική πτωτική συνεδρίαση και το μεγαλύτερο αρνητικό σερί από τον Μάρτιο του 2017.

Ο Nasdaq κινείται 0,71% χαμηλότερα στις 7.692 μονάδες, ενώ ο S&P 500 σημειώνει πτώση 0,7% στις 2.754 μονάδες.

Τη Δευτέρα, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απείλησε να επιβάλει νέους δασμούς ύψους 10% σε προϊόντα που εισάγονται στις ΗΠΑ από την Κίνα, συνολικής αξίας 200 δισ. δολαρίων.

«Είναι μια κίνηση που πηγαίνει πέρα από τη λογική “οφθαλμός αντί οφθαλμού” και όπως είναι αναμενόμενο, οι επενδυτές τρέχουν να καλυφθούν κάτω από τα ασφαλή καταφύγια, καθώς οι παγκόσμιες μετοχές καταρρέουν υπό το βάρος ενός κλιμακούμενου εμπορικού πολέμου», τόνισε σε σημείωμα προς τους πελάτες traders της Oanda.

Aπό τα οικονομικά νέα της ημέρας, οι ενάρξεις κατοικιών πραγματοποίησαν άλμα 5% τον Μάιο, σκαρφαλώνοντας κοντά στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων έντεκα ετών.

Ο συνολικός αριθμός διαμορφώθηκε στο εποχικά προσαρμοσμένο μέγεθος του 1,35 εκατ. κατοικιών. Το επίπεδο αυτό είναι το υψηλότερο από το 2007. Οι αναλυτές προέβλεπαν ότι θα αυξηθούν στο 1,31 εκατ. από 1,28 εκατ. τον Απρίλιο.

Στα εμπορεύματα, το αργό πετρέλαιο υποχωρεί 1,44% στα 64,89 δολάρια το βαρέλι, ενώ ο χρυσός καταγράφει απώλειες 0,22% στα 1.277 δολάρια ανά ουγγιά. 

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο ενισχύεται έναντι του ευρώ και της βρετανικής λίρας, ενώ διολισθαίνει έναντι του γεν. Η ισοτιμία με το ευρωπαϊκό νόμισμα διαμορφώνεται στο επίπεδο του 1,154 δολαρίου/ευρώ. 

Στα ομόλογα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς κινείται δύο μονάδες βάσης χαμηλότερα, στο 2,89%. 

Στο ταμπλό, βαριές απώλειες σημειώνουν οι μετοχές του βιομηχανικού τομέα. Η μετοχή της DowDuPont υποχωρεί 3,8% και της Caterpillar 3,6%. Πτώση 3,9% σημειώνει η μετοχή της Boeing, τη μεγαλύτερη από τις 30 μετοχές του Dow Jones.

Αλέξανδρος Μανωλάτος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v