Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι φόβοι για εμπορικό πόλεμο ρίχνουν τη Wall Street

Στο «κόκκινο» οι δείκτες στην αμερικανική αγορά, μετά τους δασμούς που επέβαλαν οι ΗΠΑ σε κινεζικές εισαγωγές. Ισχυρές απώλειες για τον χρυσό. Στο 2,905% η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς.

Οι φόβοι για εμπορικό πόλεμο ρίχνουν τη Wall Street

Σε αρνητικό έδαφος κινούνται οι αμερικανικές μετοχές την Παρασκευή, καθώς η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου για επιβολή δασμών σε κινεζικά προϊόντα $50 δισ. επανέφερε τις ανησυχίες για την πρόκληση εμπορικού πολέμου. 

Ο Dow Jones διολισθαίνει 0,82% στις 24.970 μονάδες, ο Nasdaq καταγράφει πτώση 0,46% στις 7.746 μονάδες, ενώ ο S&P 500 υποχωρεί 0,4% στις 2.770 μονάδες. 

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε, ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αναφέρει πως οι δασμοί θα έχουν ύψος 25% και θα επιβληθούν σε κινεζικά προϊόντα αξίας $50 δισ. Παράλληλα, προειδοποιεί ότι οι ΗΠΑ θα επιβάλουν επιπρόσθετους δασμούς, αν η Κίνα προχωρήσει σε αντίμετρα.

Στο στόχαστρο των δασμών περιλαμβάνονται και προϊόντα από το στρατηγικό σχέδιο «Μade in China 2025» της Κίνας, για την παραγωγή υψηλής αξίας τεχνολογικών αγαθών.

Από τα οικονομικά νέα της ημέρας, η βιομηχανική παραγωγή διολίσθησε 0,1% τον περασμένο μήνα, μετά από άνοδο 0,9% τον Απρίλιο. Οι αναλυτές προέβλεπαν άνοδο κατά 0,2%.

Η πτώση του Μαΐου οφείλεται στην υποχώρησης της μεταποιητικής παραγωγής κατά 0,7%. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μηνιαία πτώση από τον Ιανουάριο του 2014.

Στα εμπορεύματα, το αργό πετρέλαιο κινείται 0,36% χαμηλότερα στα 66,65 δολάρια το βαρέλι, ενώ ο χρυσός σημειώνει βουτιά 0,95%, στα 1.296 δολάρια ανά ουγγιά.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο διολισθαίνει έναντι του ευρώ, ενώ ενισχύεται έναντι του γεν και της βρετανικής λίρας. Η ισοτιμία με το ευρωπαϊκό νόμισμα διαμορφώνεται στο 1,161 δολάριο/ευρώ.

Στα ομόλογα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου υποχωρεί τρεις μονάδες βάσης στο 2,905%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v