Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανοδος στη Wall Street μετά τα μάκρο και την ΕΚΤ

Σε θετικό έδαφος κινούνται οι δείκτες, μετά τα στοιχεία για τις λιανικές πωλήσεις. Απώλειες ως και 1% κατέγραψε το ευρώ έναντι του δολαρίου. Κέρδη για αργό και χρυσό.

Ανοδος στη Wall Street μετά τα μάκρο και την ΕΚΤ

Υψηλότερα κινούνται οι αμερικανικές μετοχές την Πέμπτη, μετά τα στοιχεία που έδειξαν θετικά μακροοικονομικά στοιχεία και την ανακοίνωση της ΕΚΤ για τα επιτόκια. 

O Dow Jones ενισχύεται 0,29% στις 25.273 μονάδες, ο Nasdaq καταγράφει άνοδο 0,51% στις 7.735 μονάδες, ενώ ο S&P 500 σημειώνει κέρδη 0,28% στις 2.783 μονάδες. 

Νωρίτερα την Πέμπτη, η ΕΚΤ ανακοίνωσε ότι θα συνεχιστούν οι αγορές ομολόγων με μηνιαίο ρυθμό 30 δισ. ευρώ, μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου του 2018, ενώ ως το τέλος Δεκεμβρίου θα μειωθούν στα 15 δισ. ευρώ μηνιαίως και μετά θα τερματιστούν.

Τόνισε επίσης ότι τα βασικά επιτόκια  θα παραμείνουν στα σημερινά τους επίπεδα τουλάχιστον μέχρι και το καλοκαίρι του 2019, για να διασφαλιστεί ότι η εξέλιξη του πληθωρισμού εξακολουθεί να συμβαδίζει με τις τρέχουσες προσδοκίες για μια πορεία διαρκούς προσαρμογής.

Από τα οικονομικά νέα της ημέρας, το υπουργείο Εμπορίου ανακοίνωσε ότι οι λιανικές πωλήσεις πραγματοποίησαν άλμα 0,8% τον Μάιο, καταγράφοντας διπλάσια άνοδο από αυτή που ανέμεναν οι αναλυτές. Σε ετήσια βάση, οι λιανικές πωλήσεις έχουν ενισχυθεί κατά 5,9%.

Τον Απρίλιο οι λιανικές πωλήσεις είχαν ενισχυθεί 0,4%.

Εν τω μεταξύ, οι τιμές εισαγωγών κινήθηκαν 0,6% υψηλότερα τον Μάιο.

«Τα ισχυρά στοιχεία για τις λιανικές πωλήσεις τον Μάιο δείχνουν πως η πραγματική ανάπτυξη της κατανάλωσης το δεύτερο τρίμηνο (και η ανάπτυξη του ΑΕΠ) θα είναι πάνω από 4% σε ετήσια βάση», δήλωσε ο επικεφαλής της Capital Economics.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρωπαϊκό νόμισμα πραγματοποιεί βουτιά περίπου 1% έναντι του δολαρίου, στο 1,167 δολάριο/ευρώ. Το ευρωπαϊκό νόμισμα βρέθηκε σε κλοιό πιέσεων, μετά την ανακοίνωση της ΕΚΤ ότι θα κρατήσει τα επιτόκια σε χαμηλά επίπεδα τουλάχιστον ως το τέλος του καλοκαιριού του 2019. Πιέσεις στο ευρώ άσκησαν και τα στοιχεία που έδειξαν ισχυρή άνοδο των λιανικών πωλήσεων στις ΗΠΑ.

Στα εμπορεύματα, το αργό πετρέλαιο κινείται 0,7% υψηλότερα στα 67,13 δολάρια το βαρέλι, ενώ ο χρυσός σημειώνει άνοδο 0,5% στα 1.308 δολάρια ανά ουγγιά.

Στα ομόλογα, η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου υποχωρεί δύο μονάδες βάσης, στο 2,947%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v