Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τεχνολογική «βουτιά» στη Wall Street

Τη μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων δύο μηνών σημείωσε ο τεχνολογικός δείκτης. Απώλειες 328 μονάδων για τον Dow Jones. "Βουτιά" 6,7% για τη μετοχή της Netflix. Υποχώρησε το δολάριο. Πτώση για πετρέλαιο και χρυσό.

Τεχνολογική «βουτιά» στη Wall Street

Με βαριές απώλειες έκλεισε η Wall Street καθώς οι επενδυτές παρακολουθούν ανήσυχοι την εμπορική «κόντρα» των ΗΠΑ με Ε.Ε. και Κίνα.

Υπενθυμίζεται ότι ο Ντόναλντ Τραμπ έχει απειλήσει ότι θα επιβάλει δασμούς 20% στις εισαγωγές ευρωπαϊκών αυτοκινήτων καθώς και επιπλέον δασμούς στις εισαγωγές κινεζικών προϊόντων μετά τους δασμούς που έθεσαν σε ισχύ Ευρώπη και Κίνα.

Επιπλέον, ο Ντόναλντ Τραμπ φέρεται να σχεδιάζει περιορισμούς τόσο στις επενδύσεις κινεζικών εταιρειών σε αμερικανικές εταιρείες τεχνολογίας όσο και στην εξαγωγή αμερικανικής τεχνολογίας στην Κίνα, σύμφωνα με δημοσιεύματα.

Η είδηση αυτή οδήγησε τον Nasdaq στις μεγαλύτερες απώλειες των τελευταίων δύο μηνών με τις μετοχές των Netflix και Amazon να υποχωρούν 6,7% και 3,1% αντίστοιχα.

Όπως αναφέρει ο επικεφαλής επενδύσεων της Bleakley Advisory Group, Peter Bockvar, «Τρεις είναι οι στόχοι που θέλει ο επιτύχει ο Τραμπ με τους δασμούς: να προστατεύσει τις τεχνολογικές εταιρείες από τις κινεζικές αντιγραφές, να περιορίσει τα εμπορικά εμπόδια που έχουν θέσει άλλες χώρες έναντι των ΗΠΑ και να μειώσει το εμπορικό έλλειμμα».

Στο μεταξύ η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας ανακοίνωσε ότι θα διαθέσει στην αγορά περισσότερα από 100 δισ. δολάρια –που διατηρούσε απόθεμα- για να τονώσει την εγχώρια οικονομική δραστηριότητα.

Επιστρέφοντας στις ΗΠΑ, ισχυρή άνοδο κατέγραψαν οι πωλήσεις νεόδμητων κατοικιών τον Μάιο.

Όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Εμπορίου, οι πωλήσεις νεόδμητων αυξήθηκαν κατά 6,7%, σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, στο εποχιακά προσαρμοσμένο μέγεθος των 689.000. Τoν Απρίλιο είχαν καταγράψει πτώση 3,7%.

Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters προέβλεπαν άνοδο στο εποχιακά προσαρμοσμένο μέγεθος των 667.000.

Στη Wall Street, o Dow Jones έκλεισε κάτω από τον κινητό μέσο όρο των τελευταίων 200 ημερών, με πτώση 1,33% ή 328 μονάδων στις 24.252, ο S&P κατέγραψε απώλειες 1,37% στις 2.717 μονάδες και ο Nasdaq «βούλιαξε» 2,09% στις 7.532 μονάδες.

Σημειώνεται ότι νωρίτερα ο Dow Jones είχε φτάσει να χάνει έως και 496 μονάδες.

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των Walmart (+2%) και American Express (+1,4%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι τίτλοι των Intel Corp. (-3,4%) και Visa (-3,3%).

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου υποχώρησε 0,7% στα 68,08 δολάρια ανά βαρέλι και η τιμή του χρυσού σημείωσε πτώση μόλις 0,1% στα 1.268 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο κινήθηκε χαμηλότερα 0,4% έναντι του ευρώ στο 1,1701 από 1,1656 την προηγούμενη εβδομάδα.

Στην αγορά ομολόγων η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς σημείωσε πτώση δύο μονάδων βάσης στο 2,87%.

Γιάννης Μάρης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v