Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μικτά πρόσημα στη Wall Street μετά τη Fed

Πτώση σημειώνει ο Dow Jones ενώ ενισχύονται οι S&P και Nasdaq. Βλέπει αύξηση των επιτοκίων η Fed. Στο επίκεντρο η διπλή καταδίκη των πρώην συνεργατών του Τραμπ.Tο ρεκόρ της μακροβιότερης bull market.

Μικτά πρόσημα στη Wall Street μετά τη Fed

Με μικτά πρόσημα κινείται η Wall Street μετά την δημοσιοποίηση των πρακτικών της τελευταίας συνεδρίασης της Fed.

Σύμφωνα με τα πρακτικά, ευρεία στήριξη μεταξύ των κεντρικών τραπεζιτών έχει λάβει το ενδεχόμενο νέας αύξησης επιτοκίων το Σεπτέμβριο καθώς πολλοί συμμετέχοντες υποστήριξαν ότι αν τα θεμελιώδη της οικονομίας συνεχίζουν να στηρίζουν τις τρέχουσες προοπτικές τότε θα είναι αναγκαίο να ληφθεί ακόμα ένα βήμα προς αυτή την κατεύθυνση.

Στο μεταξύ, αρνητικός είναι ο αντίχτυπος από τη διπλή καταδίκη των δύο πρώην συμβούλων του Αμερικανού Προέδρου , την ώρα που η προσοχή παραμένει στραμμένη στις εμπορικές συνομιλίες ΗΠΑ-Κίνας και το ρεκόρ της μεγαλύτερης bull market, που ημερολογιακά σπάει σήμερα.

Ο Nasdaq σημειώνει ανοδική κίνηση κατά 0,35% στις 7.887 μονάδες%, ο S&P κερδίζει μόλις 0,05% στις 2.864 μονάδες ενώ ο Dow διολισθαίνει 0,19% στις 25.774 μονάδες. 

Το διπλό πλήγμα για τον Τραμπ

Στη Νέα Υόρκη, ενώπιον ομοσπονδιακού δικαστή του Μανχάταν και σε μια κατάμεστη αίθουσα, ο Μάικλ Κοέν, ο πρώην προσωπικός δικηγόρος του Ντόναλντ Τραμπ, ομολόγησε την ενοχή του σε οκτώ κατηγορίες, ανάμεσά τους στις κατηγορίες της φορολογικής απάτης, της τραπεζικής απάτης και της παραβίασης της νομοθεσίας για τη χρηματοδότηση των προεκλογικών εκστρατειών.

Πάνω απ' όλα ο δικηγόρος παραδέχθηκε ότι κατέβαλε 130.000 και 150.000 δολάρια σε δύο γυναίκες που ισχυρίζονταν πως είχαν σεξουαλικές συνευρέσεις με τον Τραμπ σε αντάλλαγμα για τη σιωπή τους, και αυτό «κατ' απαίτηση του υποψήφιου». 

Σχεδόν ταυτόχρονα, δικαστήριο στην Αλεξάντρια, ανακήρυσσε τον Πολ Μάναφορτ, τον πρώην διευθυντή της προεκλογικής εκστρατείας του Ντόναλντ Τραμπ, ένοχο των κατηγοριών για τραπεζική απάτη και φορολογική απάτη. 

«Οι αγορές παραμένουν θεατές των πολιτικών εξελίξεων. Ένα διάλειμμα θα είναι η σημερινή δημοσίευση των πρακτικών της Fed (στις 9:00 μμ. ώρα Ελλάδος). Οι επενδυτές είναι περίεργοι για το τι θα περιλαμβάνουν», σημειώνει ο Art Hogan, επικεφαλής υπεύθυνος στρατηγικής της B. Riley, στη Νέα Υόρκη.

Υπενθυμίζεται ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος έχει ασκήσει κριτική στα υψηλότερα επιτόκια και έχει ζητήσει από τη Fed να κάνει περισσότερα για να τον βοηθήσει να δώσει ώθηση στην οικονομία. Έχει επίσης πει ότι δεν περιμένει πρόοδο στις συζητήσεις με την Κίνα.

Η Wall Street σπάει σήμερα το ρεκόρ της μακροβιότερης bull market

Σήμερα, το ράλι της τρέχουσας bull market, που ξεκίνησε στις 9 Μαρτίου 2009, γίνεται το μακροβιότερο όλων των εποχών, καθώς έχει αποφευχθεί η πτώση 20% - ή και περισσότερο. Η αγορά έχει ενισχυθεί περισσότερο από 300%, από το χαμηλό επίπεδο, εννέα χρόνια πριν.

H bull market είναι το ράλι που ξεπερνάει το 20% και δεν διακόπτεται ποτέ από μία πτώση 20%. Αυτό σημαίνει ότι το ράλι του S&P 500 που ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2009, ξεπερνάει αυτό το όριο σήμερα, ημερολογιακά.

Βέβαια, κάπου εδώ προκύπτουν οι αντιρρήσεις και οι προβληματισμοί. Πόσο σαφείς είναι οι ορισμοί και πόσο ξεκάθαροι, μιας και δεν είναι νόμοι της φύσης, όπως εύστοχα σχολιάζει το Bloomberg. Το όριο του 20%, υποστηρίζουν κάποιοι, είναι μία εφεύρεση.

Οι ειδικοί διαφωνούν για τα πάντα: Από τον ρόλο της ψυχολογίας στην οριοθέτηση των εποχών της αγοράς, μέχρι το πόσο αυστηροί πρέπει να είναι για τις παραμέτρους των προηγούμενων. Ή γιατί μετράει μία πτώση 20,1% και όχι μία αντίστοιχη ύψους 19,9%.

Κοιτάζοντας τα στοιχεία πάντως, έχουν περάσει εννέα χρόνια, πέντε μήνες και δώδεκα μέρες από τότε που ο S&P 500 χτύπησε χαμηλό 13 ετών, στις 9 Μαρτίου 2009, ημερομηνία που θεωρείται από πολλούς ως η έναρξη της ανάκαμψης των μετοχών.

Όχι τόσο γρήγορα, λένε οι σκεπτικιστές. Σύμφωνα με αυτούς, μια αγορά «ταύρων» δεν ξεκινάει όταν οι μετοχές είναι στο κατώτερο σημείο, αλλά μετά από ένα διάστημα ανάκαμψης - όπως όταν η αγορά ξεπερνάει το προηγούμενο υψηλό της. Με αυτόν τον τρόπο, η bull market ξεκίνησε στις 19 Φεβρουαρίου 2013, όταν ο S&P ξεπέρασε τον Οκτώβριο του 2007.

Αρκετές διαφωνίες υπάρχουν και για τον τρόπο με τον οποίο υπολογίζεται μία πτώση 20%. Οι υποστηρικτές της άποψης σημειώνουν, ότι η ανάκαμψη, που άρχισε δύο μήνες αφότου ανέλαβε την προεδρία ο Μπάρακ Ομπάμα, δεν είχε 20% πτώση, αν συγκριθεί στο κλείσιμο.

Ωστόσο, υπήρξε μία, αν η μέτρηση γίνει μεταξύ των υψηλότερων και των χαμηλότερων σημείων σε μία μέρα trading. Μεταξύ Μαΐου και Οκτωβρίου 2011, ο S&P 500 υποχώρησε 22% σε ημερήσια βάση. Δεν φαίνεται να έχει όμως σημασία, μιας και μετράμε την εικόνα του, στο κλείσιμο της συνεδρίασης.

Δολάριο, αργό και Treasury

Επιστρέφοντας στην εικόνα της αγοράς, τα μειωμένα αμερικανικά αποθέματα ενισχύουν 2,05% το αμερικανικό αργό, που φτάνει τα 67,20 δολάρια ανά βαρέλι. Ιδια εικόνα και για το brent, που διαμορφώνεται στα $74,17. 

Την ίδια ώρα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου υποχωρεί στο 2,82%. Απώλειες 0,3% για τον δείκτη δολαρίου - έναντι έξι σημαντικών νομισμάτων - στα 94,95.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v