Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα επιτόκια προβλημάτισαν τη Wall Street

Ανοδικά κινήθηκε ο Dow Jones σε μια συνεδρίαση με έντονες διακυμάνσεις. Τρίτη σερί πτώση για τους S&P και Nasdaq. Πιέσεις στο χρυσό. Κλειστή η αγορά ομολόγων. Ενισχύθηκε το δολάριο.

Τα επιτόκια προβλημάτισαν τη Wall Street

Απέφυγε τα χειρότερα η Wall Street καθώς ο βιομηχανικός δείκτης γύρισε θετικός αν και νωρίτερα είχε φτάσει να χάνει 200 μονάδες και ο Nasdaq μάζεψε τις απώλειες παρόλο που στο μέσο της συνεδρίασης «βούλιαζε» σχεδόν 1,5%.

Τελικά, o Dow Jones ενισχύθηκε 0,15% ή 40 μονάδες στις 26.486, ο S&P σημείωσε πτώση μόλις 0,05% στις 2.884 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 0,67% στις 7.735 μονάδες.

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των Walgreens Boots (+2,4%), Walmart (+1,6%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι τίτλοι της Visa (-2,3%) και Cisco Systems (-1,2%).

Στο μεταξύ, η αμερικανική αγορά ομολόγων –που τόσο προβληματίζει τον τελευταίο καιρό τους επενδυτές- παρέμεινε κλειστή λόγω της αργίας της "Ημέρας του Κολόμβου". Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς είχε πιάσει νέο υψηλό επταετίας στο 3,23% και η απόδοση του 30ετούς είχε ανέλθει στο 3,4% σημειώνοντας άνοδο έξι μονάδων βάσης.

«Η χρηματιστηριακή αγορά αν και ξεκίνησε δυναμικά το τελευταίο τρίμηνο του έτους, τελικά σκόνταψε στις ανοδικές αποδόσεις των ομολόγων. Ο αντίχτυπος από τα ομόλογα και τα επερχόμενα εταιρικά αποτελέσματα αναμένεται να συγκρατήσουν την όρεξη των επενδυτών για μετοχές», ανέφερε ο Peter Cardillo, επικεφαλής οικονομολόγος της Spartan Capital Securities.

Στο μεταξύ επέστρεψε στο προσκήνιο η εμπορική διαμάχη με την Κίνα μετά την απόφαση της Κεντρικής Τράπεζα της χώρας να μειώσει τα αποθέματα ρευστότητας των εμπορικών τραπεζών από τις 15 Οκτωβρίου. Σήμερα τα αποθέματα ρευστότητας των κινεζικών τραπεζών σε σχέση με τις καταθέσεις ανέρχονται στο 15,5% για τις μεγάλες τράπεζες και στο 13,5% για τις μικρές. Όπως επισημαίνουν αναλυτές, αυτή είναι η τέταρτη φορά που η Κεντρική Τράπεζα μεταβάλλει τα επίπεδα ρευστότητας των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων εντός του 2018, τούτη τη φορά εξαιτίας των ανησυχιών για τον αντίχτυπο που θα έχει η εμπορική σύγκρουση με τις ΗΠΑ.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου WTI σημείωσε οριακή πτώση 0,1% στα 74,29 δολάρια ανά βαρέλι και η τιμή του χρυσού υποχώρησε 1,4% στα 1.188 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο κινήθηκε υψηλότερα 0,3% έναντι του ευρώ στο 1,1492 δολ. από 1,1522 την προηγούμενη εβδομάδα.

Γιάννης Μάρης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v