Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέο ιστορικό υψηλό για τον Dow Jones

Τέσσερις σερί ανοδικές συνεδριάσεις χρειάστηκε ο Dow Jones για να επιστρέψει στα ρεκόρ. Πτώση για S&P και Nasdaq. Πιέσεις σε Facebook (-1,9%) και Amazon (-1,7%) Πάνω από τα 1.200 δολ. ο χρυσός.

Νέο ιστορικό υψηλό για τον Dow Jones

Με μικτά πρόσημα κινήθηκε η Wall Street στο μεγαλύτερο διάστημα της συνεδρίασης με τον βιομηχανικό δείκτη να κερδίζει τις εντυπώσεις.

Ειδικότερα, ο Dow Jones έπιασε νέο ιστορικό υψηλό σημειώνοντας άνοδο 0,46% ή 122 μονάδων στις 26.773, ο S&P υποχώρησε μόλις 0,04% στις 2.923 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 0,47% στις 7.999 μονάδες.

Σημειώνεται ότι συνολικά το 2018 ο Dow Jones έχει καταγράψει 14 νέα ρεκόρ.

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των Intel (+3,7%), Caterpillar (+1,7%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι τίτλοι της Nike (-1,9%) και Home Depot (-1,2%).

Στο μεταξύ, θετικός παραμένει ο αντίχτυπος από τη συμφωνία των ΗΠΑ με Καναδά και Μεξικό για την αναθεωρημένη NAFTA. Όπως αναφέρουν αναλυτές, η νέα συμφωνία «διατηρεί» μια ζώνη ελεύθερου εμπορίου 1,2 τρισ. δολαρίων που κόντεψε να καταρρεύσει μετά από 25 χρόνια οικονομικής δραστηριότητας. Η νέα συμφωνία που έχει μετονομαστεί σε USMCA (United State, Mexico, Canada Agreement) αναμένεται να υπογραφεί στα τέλη Νοεμβρίου.

Στον αντίποδα, με προβληματισμό αναμένουν οι επενδυτές τις εξελίξεις στην εμπορική σύγκρουση ΗΠΑ-Κίνας καθώς και οι δύο χώρες δείχνουν αμετακίνητες στις θέσεις τους, την ώρα που οι εμπορικές συνομιλίες- έστω και από χαμηλόβαθμους αξιωματούχους- έχουν παγώσει.

Επιπλέον, η προσοχή των επενδυτών είναι στραμμένη στην κόντρα της Ιταλίας με την Ε.Ε. μετά την απόφαση της ιταλικής κυβέρνησης να στοχεύσει σε ελλειμματικό προϋπολογισμό 2,4% για το 2019. "Η Ιταλία δεν θα αλλάξει τους στόχους ελλείμματος του προϋπολογισμού παρά την πίεση από τις Βρυξέλλες και τους Εταίρους της στην Ευρωπαϊκή Ένωση", δήλωσε νωρίτερα, ο Αντιπρόεδρος της Ιταλικής Κυβέρνησης, Λουίτζι Ντι Μάιο.

Επιστρέφοντας στις ΗΠΑ, ο επικεφαλής της Fed, Jerome Powell σε ομιλία του ανέφερε για άλλη μια φορά ότι δεν βλέπει πληθωριστικές πιέσεις στην αγορά και επιχειρηματολόγησε υπέρ της πολιτικής της Κεντρικής Τράπεζας για σταδιακή αύξηση των επιτοκίων.

Στο εταιρικό μέτωπο, με μεγάλο πρόστιμο κινδυνεύει το Facebook καθώς η Ιρλανδική ρυθμιστική αρχή ξεκίνησε έρευνα για την επίθεση χάκερς σε 50 εκατ. λογαριασμούς χρηστών στο μεγαλύτερο κοινωνικό δίκτυο παγκοσμίων. Σημειώνεται ότι η Αρχή μπορεί να επιβάλει πρόστιμο έως το 4% του παγκόσμιου τζίρου της εταιρείας. H μετοχή του Facebook υποχώρησε 1,9% στα 159,33 δολ.

Επιπλέον πιέσεις ασκήθηκαν και στην μετοχή της Amazon μετά την απόφαση της διοίκησης να αυξήσει τον κατώτερο ωριαίο μισθό στα 15 δολ. για όλους τους υπαλλήλους στις ΗΠΑ. Η μετοχή της Amazon σημείωσε πτώση 1,7% στα 1.970 δολ.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου WTI υποχώρησε μόλις 0,1% στα 75,23 δολάρια ανά βαρέλι και η τιμή του χρυσού σημείωσε άνοδο 1,3% στα 1.207 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο κινήθηκε υψηλότερα 0,2% έναντι του ευρώ στο 1,1554 δολ. από 1,1578 την προηγούμενη μέρα.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου σημείωσε πτώση δύο μονάδων βάσης στο 3,06%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v