Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αρνητικό γύρισμα στη Wall με «κόκκινο» τον Nasdaq

Διαγράφουν τα κέρδη οι δείκτες με τις ανησυχίες για τον εμπορικό πόλεμο ξανά στο προσκήνιο. Πτώση 400 μονάδων για τον Dow Jones. Ενισχύεται το δολάριο. Υποχωρούν αργό και χρυσός. Boυτάει 7,3% η μετοχή της Amazon.

Αρνητικό γύρισμα στη Wall με «κόκκινο» τον Nasdaq

Απώλειες καταγράφουν οι αμερικανικές μετοχές τη Δευτέρα, καθώς το τεχνολογικό ράλι έμεινε από δυνάμεις και επανέρχονται οι ανησυχίες για κλιμάκωση της εμπορικής κόντρας ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα. 

Ο Dow Jones σημειώνει πτώση 1,66% ή 400 μονάδες στις 24.283 μονάδες, διαγράφοντας άνοδο 400 μονάδων. Ο Nasdaq βουτάει 2,55% χαμηλότερα στις 6.985 μονάδες, ενώ απώλειες 1,3% καταγράφει ο S&P 500 στις 2.624 μονάδες.

Το επενδυτικό κλίμα επιβαρύνθηκε μετά το δημοσίευμα του Bloomberg που ανέφερε ότι οι ΗΠΑ ετοιμάζονται να ανακοινώσουν ως τις αρχές Δεκεμβρίου την επιβολή δασμών σε όλες τις εισαγωγές κινεζικών αγαθών που δεν έχουν βάλει ακόμα στο στόχαστρο, αν δεν υπάρξει θετική κατάληξη στις συνομιλίες ανάμεσα στον Ντόναλντ Τραμπ και τον Σι Τζινπίνγκ τον επόμενο μήνα.

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο, η λίστα που ενδέχεται να ανακοινωθεί στις αρχές Δεκεμβρίου θα περιλαμβάνει όλες τις εισαγωγές από την Κίνα που δεν καλύπτονται από τους προηγούμενους δασμούς.

Σύμφωνα με δύο από τις πηγές, η αξία των εισαγωγών αυτών ανέρχεται στα 257 δισ. δολάρια με βάση τα περσινά στοιχεία.

Την περασμένη εβδομάδα, ο βιομηχανικός δείκτης έκλεισε με πτώση 3%, ενώ οι S&P 500 και Nasdaq υποχώρησαν 3,9% και 3,8% αντίστοιχα.

Οι ανησυχίες για μια πιθανή επιβράδυνση στην ανάπτυξη των εταιρικών κερδών καθώς και στην παγκόσμια οικονομία έχουν στείλει σημαντικά χαμηλότερα τους δείκτες αυτόν τον μήνα. Οι Dow Jones και S&P 500 έχουν καταγράψει απώλειες 6,7% και 8,8% αντίστοιχα, από τις αρχές του Οκτωβρίου. Ο Nasdaq έχει βουτήξει 10,9%.

Στο ταμπλό, σε ελεύθερη πτώση βρίσκεται η μετοχή της Amazon, καταγράφοντας απώλειες 7,3%. Η μετοχή του κολοσσού του ηλεκτρονικού εμπορίου οδεύει προς την πρώτη bear market των τελευταίων 2,5 ετών.

Η μετοχή έχει υποχωρήσει 14,5% από το κλείσιμο της Πέμπτης, μετά τα απογοητευτικά αποτελέσματα τριμήνου.

Ανοδο 1% σημειώνει η μετοχή της JP Morgan, ενώ η μετοχή της Goldman Sachs ενισχύεται 0,7%. 

Aπό τα οικονομικά νέα της ημέρας, οι καταναλωτικές δαπάνες ενισχύθηκαν κατά 0,4%, επιβεβαιώνοντας τις προβλέψεις των αναλυτών. Ήταν ο έβδομος συνεχόμενος μήνας κατά τον οποίο οι δαπάνες κινήθηκαν ανοδικά.

Ωστόσο, το ιδιωτικό εισόδημα αυξήθηκε κατά το μικρότερο 0,2%.

Ελαφρώς πιο «χαλαρές» ήταν οι πληθωριστικές πιέσεις. Αν και ο δείκτης δαπανών ατομικής κατανάλωσης (PCE) ενισχύθηκε 0,1% τον Σεπτέμβριο, η ετήσια ανάγνωση επιβραδύνθηκε και διαμορφώθηκε στο 2% από 2,2%. Η δομική μέτρηση του πληθωρισμού ήταν 0,2% αλλά η ετήσια ήταν αμετάβλητη (2%) για πέμπτο συνεχόμενο μήνα. Πρόκειται για τη μέτρηση που παρακολουθεί η Αμερικανική Ομοσπονδιακή Τράπεζα.

Στα εμπορεύματα, το αργό πετρέλαιο υποχωρεί 0,64% στα 67,16 δολάρια το βαρέλι, ενώ ο χρυσός διολισθαίνει 0,2% στα 1.232 δολάρια ανά ουγγιά.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο ενισχύεται έναντι του ευρώ, του γεν και της βρετανικής λίρας. Η ισοτιμία με το ευρωπαϊκό νόμισμα διολισθαίνει 0,22% στο 1,1379 δολ./ευρώ.

Στα ομόλογα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ενισχύεται δύο μονάδες βάσης, στο 3,11%.

 

Αλέξανδρος Μανωλάτος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v