Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τεχνολογικό sell off στη Wall Street

Σε μαζικές ρευστοποιήσεις προχώρησαν οι επενδυτές στο αμερικανικό χρηματιστήριο. «Βουτιά» 4,43% για τον Nasdaq και απώλειες 606 μονάδων για τον Dow Jones. Πτώση 8,8% για το Netflix. Σε υψηλό δύο μηνών το δολάριο.

Τεχνολογικό sell off στη Wall Street

Στο κόκκινο έκλεισε η Wall Street με τον τεχνολογικό δείκτη να καταγράφει τη μεγαλύτερη πτώση από τις 18 Αυγούστου του 2011.

Ειδικότερα, ο Nasdaq «βούλιαξε» 4,43% στις 7.108 μονάδες, ο Dow Jones υποχώρησε 2,41% ή 606 μονάδες στις 24.584 και ο S&P κατέγραψε απώλειες 3,08% στις 2.656 μονάδες.

Σημειώνεται ότι ο Dow Jones έσβησε τα κέρδη του έτους, ο S&P κινήθηκε με αρνητικό πρόσημο για έκτη διαδοχική συνεδρίαση και ο Nasdaq υποχώρησε σε επίπεδα διόρθωσης (πτώση 10% από τα ιστορικά υψηλά) για πρώτη φορά μετά από δύο χρόνια.

Από πλευράς τίτλων, το Netflix σημείωσε τη μεγαλύτερη πτώση από τον Ιούλιο του 2016 και συγκεκριμένα κατά 8,8%, η Alphabet υποχώρησε 4,4% σε χαμηλό αντίστοιχο της 7ης Μαΐου και η Microsoft κινήθηκε σε χαμηλό τριμήνου σημειώνοντας απώλειες 3,3%.

Στο εταιρικό μέτωπο, ισχυρά αποτελέσματα γ’ τριμήνου ανακοίνωσε η Boeing (+1,3%) καθώς τα προσαρμοσμένα κέρδη αυξήθηκαν στα 3,58 δολ. ανά μετοχή έναντι 2,62 δολ. το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους και τα έσοδα ανήλθαν στα 25,15 δις. δολάρια από 24,22 δις. πέρυσι. Οι αναλυτές προέβλεπαν προσαρμοσμένα κέρδη στα 3,47 δολ. ανά μετοχή και έσοδα στα 23,9 δισ. δολάρια.

Στον αντίποδα, κατώτερα των αναμενόμενων αποτελέσματα γ’ τριμήνου γνωστοποίησε η AT&T. Συγκεκριμένα, τα καθαρά κέρδη μπορεί να αυξήθηκαν στα 4,72 δισ. δολάρια από 3,02 δισ. πέρυσι, ωστόσο ήταν κάτω από τι προβλέψεις των αναλυτών.

Στο μεταξύ, ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ κατηγόρησε για άλλη μια φορά τον επικεφαλής της Fed, Τζερόμ Πάουελ, ότι βάζει σε κίνδυνο την Αμερικανική Οικονομία με τις αυξήσεις των επιτοκίων.
"Ο Ομπάμα είχε μηδενικά επιτόκια. Κάθε φορά που κάνω κάτι σπουδαίο, αυξάνει τα επιτόκια" τόνισε ο κ. Τραμπ στην "WSJ".

Επιπλέον, στη δημοσιότητα δόθηκε η Beige Book από τη Fed, όπου μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι η οικονομία αναπτύσσεται με μέτριο ρυθμό και ότι τα αμερικανικά εργοστάσια έχουν αυξήσει τις τιμές λόγω των δασμών, αν και ο πληθωρισμός δείχνει να είναι ήπιος ή μέτριος στα περισσότερα τμήματα της χώρας.

Από πλευράς μακροοικονομικών στοιχείων, σε υψηλό πέντε μηνών, στις 55,9 μονάδες, από 55,6 έφτασε ο ΡΜΙ της ΙΗS Μarkit στον τομέα , μεταποίησης στις ΗΠΑ, τον Οκτώβριο, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία. Ο τομέας των Υπηρεσιών ενισχύθηκε φθάνοντας σε υψηλό δύο μηνών, στις 54,7 μονάδες, από 53,7 τον Σεπτέμβριο.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου WTI σημείωσε άνοδο 0,6% στα 66,82 δολάρια ανά βαρέλι ενώ η τιμή του χρυσού υποχώρησε 0,5% στα 1.231 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο κινήθηκε σε υψηλά δύο μηνών έναντι του ευρώ στο 1,1397 δολ. από 1,1471 την προηγούμενη μέρα.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου υποχώρησε κατά έξι μονάδες βάσης στο 3,10%.

Γιάννης Μάρης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v