Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι δασμοί «κοκκίνισαν» τη Wall Street

Απέφυγε τα χειρότερα η Wall Street περιορίζοντας τις απώλειες προς το τέλος της συνεδρίασης. Πτώση 248 μονάδων για τον Dow Jones από 566 νωρίτερα. «Βουτιά» 6,7% για τη μετοχή της Boeing.

Οι δασμοί «κοκκίνισαν» τη Wall Street

Ισχυρές πιέσεις ασκήθηκαν στη Wall Street μετά από δημοσιεύματα ότι οι ΗΠΑ θα επιβάλουν δασμούς στις εισαγωγές κινεζικών προϊόντων αξίας 257 δισ. δολαρίων σε περίπτωση που δεν αποδώσουν οι συνομιλίες του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ με τον κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ.

Ο Dow Jones έκλεισε με πτώση 1,01% ή 248 μονάδων στις 24.439, ο S&P κατέγραψε απώλειες 0,66% στις 2.641 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 1,63% στις 7.050 μονάδες.

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των Verizon (+1,8%) και JP Morgan (+1,4%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι τίτλοι των Boeing (-6,7%) και IBM (-4%).

Στο μεταξύ, οι επενδυτές πέρα από τους δασμούς, επικεντρώθηκαν στα μακροοικονομικά στοιχεία και στα εταιρικά deals

Ειδικότερα οι καταναλωτικές δαπάνες ενισχύθηκαν για έβδομο διαδοχικό μήνα τον Σεπτέμβριο, τούτη τη φορά κατά 0,4% από 0,3% τον προηγούμενο μήνα και το προσωπικό εισόδημα σημείωσε τη μικρότερη αύξηση από τον Ιούνιο του 2017, κατά 0,2%.

Παράλληλα, ελαφρώς πιο «χαλαρές» ήταν οι πληθωριστικές πιέσεις στις ΗΠΑ καθώς ο δείκτης δαπανών ατομικής κατανάλωσης (PCE) ενισχύθηκε 0,1% τον Σεπτέμβριο, η ετήσια ανάγνωση επιβραδύνθηκε και διαμορφώθηκε στο 2% από 2,2%.

«Ο πληθωρισμός είναι πιο αργός απ’ ότι αναμέναμε», σχολίασε ο επικεφαλής επενδυτικής στρατηγικής της State Street Global Advisor, Michael Arone. “Αυτό κάνει τους επενδυτές αισιόδοξους ότι η Fed δεν θα προχωρήσει σε επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων τον επόμενο χρόνο».

Επιπλέον, πιέσεις ασκήθηκαν στη μετοχή της IBM μετά την ανακοίνωση της εταιρείας ότι προχωρά στην εξαγορά της αμερικανικής εταιρείας λογισμικού Red Hat έναντι 34 δισ. δολαρίων.

Η κίνηση είναι μακράν η μεγαλύτερη εξαγορά της ΙΒΜ και αντανακλά την προσπάθεια του CEΟ Ginni Rometty για ανάπτυξη στον τομέα λογισμικού που βασίζεται σε συνδρομές, καθώς αντιμετωπίζει επιβράδυνση πωλήσεων.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου WTI σημείωσε πτώση 0,8% στα 67,04 δολάρια ανά βαρέλι και η τιμή του χρυσού υποχώρησε 0,7% στα 1.227 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο κινήθηκε υψηλότερα 0,2% έναντι του ευρώ στο 1,1389 δολ. από 1,1404 την προηγούμενη εβδομάδα.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου υποχώρησε κατά τρεις μονάδες βάσης στο 3,07%.

Γιάννης Μάρης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v