Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συνεχίζει ανοδικά η Wall Street με ώθηση από το εμπόριο

Νέα άνοδο σημειώνουν οι δείκτες εν μέσω αισιοδοξίας για την πορεία των εμπορικών συνομιλιών ΗΠΑ και Κίνας. Ενισχύεται το δολάριο. Μεγάλη πτώση για τον χρυσό. Στο 2,77% η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς.

Συνεχίζει ανοδικά η Wall Street με ώθηση από το εμπόριο

Υψηλότερα κινούνται οι αμερικανικές μετοχές την Παρασκευή, καθώς επικρατεί αισιοδοξία για ενδεχόμενη πρόοδο στις εμπορικές συνομιλίες μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας.

O Dow Jones ενισχύεται 1,3% στις 24.658 μονάδες, ο Nasdaq κινείται 1,22% υψηλότερα στις 7.120 μονάδες, ενώ ο S&P 500 καταγράφει κέρδη 1,3% στις 2.670 μονάδες. 

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, τo Πεκίνο έχει προτείνει στην Ουάσιγκτον να αυξήσει η Κίνα τις εισαγωγές αμερικανικών προϊόντων στο $1 τρισ. ετησίως σε βάθος εξαετίας. Με βάση το δημοσίευμα, μια τέτοια κίνηση θα έβαζε τέλος στο εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ με την Κίνα ως το 2024.

Την Πέμπτη, η Wall Street Journal μετέδωσε πως Αμερικανοί αξιωματούχοι συζητούν το ενδεχόμενο να άρουν δασμούς που έχουν επιβληθεί σε εισαγωγές κινεζικών προϊόντων, ώστε να δώσουν στο Πεκίνο κίνητρο για να κάνει μεγαλύτερες παραχωρήσεις στην εμπορική κόντρα η οποία έχει ταρακουνήσει τις αγορές.

Την ιδέα για άρση ορισμένων ή όλων των δασμών πρότεινε ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Στίβεν Μνούτσιν σε μια σειρά στρατηγικών συναντήσεων.

Από τα οικονομικά νέα της ημέρας, η βιομηχανική παραγωγή ενισχύθηκε κατά 0,3% τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία που μεταδίδει το Marketwatch. Η άνοδος ήταν σε ευθυγράμμιση με τις προβλέψεις των οικονομολόγων.

Το τέταρτο τρίμηνο της περασμένης χρονιάς, η βιομηχανική παραγωγή κινήθηκε ανοδικά κατά 3,8% σε ετήσια βάση, καταγράφοντας πτώση από την άνοδο κατά 4,7% του τρίτου τριμήνου.

O δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης του πανεπιστημίου του Μίτσιγκαν διολίσθησε στις 90,7 μονάδες από 98,3 μονάδες τον προηγούμενο μήνα. Οι αναλυτές προέβλεπαν πτώση στις 97 μονάδες.

Στα εμπορεύματα, η τιμή του αργού πετρελαίου ενισχύεται 1,5% στα 51,2 δολάρια το βαρέλι, ενώ ο χρυσός κινείται 0,78% χαμηλότερα στα 1.282 δολάρια ανά ουγκιά.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο ενισχύεται έναντι του γεν και της βρετανικής λίρας, ενώ καταγράφει οριακή πτώση έναντι του ευρώ. Η ισοτιμία με το ευρωπαϊκό νόμισμα διαμορφώνεται στο επίπεδο του 1,139 δολ/ευρώ.

Στα ομόλογα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς κινείται δύο μονάδες βάσης υψηλότερα στο 2,77%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v