Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Κολλημένη» με τα ρεκόρ η Wall Street

Νέο τριπλό ρεκόρ κατέγραψε η αμερικανική αγορά εν μέσω αισιοδοξίας για το εμπόριο. Ράλι 2,9% για τη Boeing. Άνοδος για τον χρυσό και το αργό. Στο 1,915% η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου.

«Κολλημένη» με τα ρεκόρ η Wall Street

Με ρεκόρ ξεκίνησαν την εβδομάδα οι αμερικανικές μετοχές, σε μια συνεδρίαση με χαμηλό όγκο συναλλαγών ενόψει της γιορτής των Χριστουγέννων.

O Dow Jones κινήθηκε 0,34% υψηλότερα στις 28.551 μονάδες, ο Nasdaq σημείωσε άνοδο 0,23% στις 8.945 μονάδες, ενώ ο S&P 500 κατέγραψε κέρδη 0,06% στις 3.223 μονάδες.

Την Παρασκευή, η Wall Street κατέγραψε νέα ιστορικά υψηλά καθώς οι επενδυτές βλέπουν μείωση του γεωπολιτικού ρίσκου.

Την περασμένη εβδομάδα ο Dow κατέγραψε κέρδη 1,1%, ενώ ο S&P 500 ενισχύθηκε κατά 1,7%. Ο Nasdaq πέτυχε εβδομαδιαία άνοδο 2,2% για την εβδομάδα, τη μεγαλύτερη από τις 30 Αυγούστου με βάση τα στοιχεία της FactSet.

Από την αρχή του έτους ο Dow βρίσκεται πάνω 22,4%, ο S&P 500 28,7% και ο Nasdaq 34,9%.

Οι μετοχές έχουν λάβει τις τελευταίες ημέρες ώθηση από τη συμφωνία στην οποία κατέληξαν ΗΠΑ και Κίνα για το εμπόριο. Τη Δευτέρα το κλίμα βελτιώθηκε περαιτέρω από την ανακοίνωση του Πεκίνου α ότι θα προχωρήσει σε αναπροσαρμογή των δασμών εισαγωγής σε μία σειρά προϊόντων, από την 1η Ιανουαρίου του 2020, με στόχο την προώθηση της ποιοτικής ανάπτυξης του εμπορίου, σύμφωνα με την αρμόδια επιτροπή στην κινεζική πρωτεύουσα.

Οι αναπροσαρμογές στους δασμούς εισαγωγής θα γίνουν προκειμένου να προωθηθεί η συντονισμένη ανάπτυξη του εμπορίου με σεβασμό προς το περιβάλλον, αλλά και η ποιοτική ανάπτυξη του εμπορίου με τις χώρες της διεθνούς εμπορικής και οικονομικής πρωτοβουλίας Μία Ζώνη Ένας Δρόμος.

«Οι μετοχές συνεχίζουν να οδεύουν διαρκώς υψηλότερα, εν μέσω θετικού κλίματος από την επίλυση τεσσάρων καθοριστικών γεγονότων: τη συμφωνία Κίνας-ΗΠΑ, τη μείωση επιτοκίων από τη Fed, τα σταθερά στοιχεία για την οικονομία και το ξεκαθάρισμα του τοπίου όσον αφορά το Brexit», έγραψε αναλυτής της Sevens Report τη Δευτέρα.

Από τα οικονομικά νέα της ημέρας, οι νέες παραγγελίες διαρκών καταναλωτικών αγαθών βούτηξαν 2% τον Νοέμβριο, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη πτώση από τον Μάιο.Οι αναλυτές προέβλεπαν ότι οι παραγγελίες διαρκών καταναλωτικών αγαθών θα σημειώσουν άνοδο 1%.

Τον Οκτώβριο είχαν ενισχυθεί 0,2%.

Στα εμπορεύματα, το αργό πετρέλαιο κατέγραψε άνοδο 0,1% στα 60,52 δολάρια το βαρέλι, ενώ ο χρυσός ενισχύθηκε 0,5% στα 1.487 δολάρια ανά ουγγιά.

Στα ομόλογα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου διαμορφώθηκε στο επίπεδο του 1,915%.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο διολισθαίνει έναντι του ευρώ και του γεν, ενώ ενισχύεται έναντι της βρετανικής λίρας. Η ισοτιμία με το ευρωπαϊκό νόμισμα διαμορφώνεται στο επίπεδο του 1,1108 δολ./ευρώ.

Στο ταμπλό, η μετοχή της Boeing πραγματοποίησε άλμα 2,9% μετά την αποχώρηση του CEO, ο οποίος πλήρωσε την κρίση για τα 737 MAX.

«Είναι θετικό για τη Boeing από την άποψη ότι χρειαζόταν να αφήσει πίσω κάποιον ο οποίος δεν αντιμετώπισε την κατάσταση καλά» τόνισε στο MarketWatch ο Τομ Μάρτιν, υπεύθυνος χαρτοφυλακίου της Globalt.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v