Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Nέο ρεκόρ για τον Dow Jones

Mε μεικτά πρόσημα έκλεισαν οι δείκτες την Παρασκευή, καθώς Nasdaq και S&P 500 δεν κράτησαν τα αρχικά κέρδη. Υποχώρησε το δολάριο. Σε υψηλό τριών μηνών ο χρυσός. Στο 1,88% η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς.

Nέο ρεκόρ για τον Dow Jones

Με αντίθετα πρόσημα κινήθηκαν οι αμερικανικές μετοχές στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, με τον Nasdaq να μην κατορθώνει να σημειώσει το ενδέκατο διαδοχικό ρεκόρ. 

Ο Dow Jones ενισχύθηκε 0,08% στις 28.645 μονάδες, επίπεδο το οποίο αποτελεί νέο ιστορικό υψηλό. Ο S&P 500 διολίσθησε 0,02% στις 3.239 μονάδες, ενώ ο Nasdaq κατέγραψε πτώση 0,17% στις 9.006 μονάδες.

Το ράλι του Δεκεμβρίου έχει οδηγήσει τις μετοχές σε ιστορικά υψηλά επίπεδα και πολύ κοντά στην καλύτερη ετήσια επίδοση της τελευταίας εικοσαετίας.

Ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq ξεπέρασε το όριο των 9.000 μονάδων την Πέμπτη λαμβάνοντας ώθηση από το άλμα της μετοχής της Amazon και σημειώνοντας το δέκατο διαδοχικό ρεκόρ. Πρόκειται για το καλύτερο ράλι από τον Ιούλιο του 2019.

Ο S&P 500, ο οποίο βρίσκεται ήδη 29% υψηλότερα από την αρχή του έτους, βρίσκεται μια ανάσα μακριά από τη μεγαλύτερη ετήσια άνοδο από το 1997.

«Η ροή των ειδήσεων παραμένει σχετικά ήρεμη, αλλά οι μετοχές διευρύνουν το ράλι τους στις τελευταίες ημέρες του 2019» ανέφερε αναλυτής που επικαλείται το CNBC.

To επενδυτικό κλίμα έχει βελτιωθεί και οι επενδυτές έχουν απομακρυνθεί από τα ασφαλή καταφύγια μετά την ανακοίνωση των ΗΠΑ και της Κίνας τον Δεκέμβριο ότι κατέληξαν στην «πρώτη φάση» της εμπορικής συμφωνίας. Οι δύο πλευρές μεταφράζουν τη συμφωνία και βρίσκονται κοντά στην επισημοποίηση της. Την Τρίτη ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανήγγειλε ότι θα υπογράψει τη συμφωνία σε ειδική τελετή με τον Κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ.

«Κατά τη διάρκεια μιας πολύ ήσυχης εβδομάδας, η χρηματιστηριακή αγορά συνέχισε να πραγματοποιεί ράλι με αργό και σταθερό ρυθμό» ανέφερε ο Μάθιου Μάλεϊ, επικεφαλής στρατηγικής στη Miller Tabak.

H Παρασκευή ήταν η τρίτη ημέρα του λεγόμενου «ράλι του Άγιου Βασίλη», της περιόδου που θεωρείται παραδοσιακά καλή για τις μετοχές.

Στα εμπορεύματα, το αργό πετρέλαιο κινήθηκε 0,01% υψηλότερα στα 61,75 δολάρια το βαρέλι. Ο χρυσός κατέγραψε άνοδο 0,2% στα 1.517 δολάρια ανά ουγκιά, το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών μηνών. 

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο σημείωσε ισχυρή πτώση έναντι του ευρώ, του γεν και της βρετανικής λίρας. Η ισοτιμία με το ευρωπαϊκό νόμισμα διαμορφώθηκε στο επίπεδο του 1,116 δολ./ευρώ.

Στα ομόλογα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς τίτλου υποχώρησε 2 μονάδες βάσης στο 1,88%.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v