Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Άλμα» 9,3% στη Wall Street

Το μεγαλύτερο ράλι από το 2008 σημείωσε το αμερικανικό χρηματιστήριο, μία μέρα μετά τη μεγαλύτερη πτώση από το κραχ του 1987. Άνοδος 1.973 μονάδων για τον Dow Jones. Εβδομαδιαία «βουτιά» 23% για το πετρέλαιο. Στο 0,96% το αμερικανικό 10ετές ομόλογο.

«Άλμα» 9,3% στη Wall Street

Ισχυρά κέρδη κατέγραψε η Wall Street στον απόηχο της απόφασης Τραμπ να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης τις ΗΠΑ εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού.

Στο διάγγελμα του προς τον αμερικανικό λαό ο κ. Τραμπ ανακοίνωσε ότι οι πολιτείες και οι τοπικές κοινότητες θα έχουν πρόσβαση σε 50 δισ. δολάρια για την καταπολέμηση του κορωνοϊού.

Στο μεταξύ, θετικός ήταν και ο αντίχτυπος από τη δήλωση του υπουργού Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν ότι Λευκός Οίκος και Κογκρέσο είναι κοντά σε συμφωνία για την παροχή πακέτου στήριξης στην οικονομία.

Επιπλέον ο Μνούτσιν υποστήριξε ότι το οικονομικό χτύπημα από τον κορωνοϊό θα είναι βραχυπρόθεσμο και ότι η κυβέρνηση Τραμπ διατηρεί τις επιλογές της ανοιχτές για οποιαδήποτε άλλα μελλοντικά βήματα μπορεί να χρειαστούν.

Και πρόσθεσε: «το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών και η Αμερικανική Ομοσπονδιακή Τράπεζα εργάζονται για να διατηρήσουν τις αγορές ανοικτές και να παρέχουν «απεριόριστη ρευστότητα».

«Πρέπει να δοθούν χρήματα στις εταιρείες και στους καταναλωτές γιατί αυτό είναι το μόνο που μπορεί να βοηθήσει τη δεδομένη στιγμή», υποστήριξε ο πρόεδρος και ιδρυτής της Riedel Research Group, David Riedel. «Όταν αρχίσουν να ξοδεύουν, τότε θα αρχίσει και η ανάκαμψη».

Στη Wall Street, o Dow Jones «εκτοξεύτηκε» 9,35% ή 1.981 μονάδες στις 23.182, ο S&P σημείωσε «άλμα» 9,21% στις 2.709 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 9,34% στις 9.018 μονάδες.

Σημειώνεται ότι στα τελευταία λεπτά της συνεδρίασης, αμέσως μετά το διάγγελμα Τραμπ, τα κέρδη στη Wall Street εκτοξεύτηκαν στο 9% από 4% προηγουμένως.

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές των American Express (+15,1%), JP Morgan (+18%) και Goldman Sachs (-13,7%) ενώ καμία μετοχή δεν έκλεισε σε αρνητικό έδαφος.

Στην εβδομάδα ο Dow Jones υποχώρησε 10,4%, ο S&P 8,8% και ο Nasdaq 8,2%.

Στο μακροοικονομικό μέτωπο, η καταναλωτική εμπιστοσύνη σημείωσε μεγάλη πτώση στον Μάρτιο στις ΗΠΑ λόγω των ανησυχιών για τον οικονομικό αντίκτυπο του κορωνοϊού.

Όπως μεταδίδει το Reuters, o δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης του πανεπιστημίου του Μίτσιγκαν διολίσθησε 5% στις 95,9 μονάδες. Η μέτρηση ήταν ελαφρώς υψηλότερη από τις προβλέψεις των αναλυτών οι οποίοι ανέμεναν πτώση στις 95 μονάδες. Τον Φεβρουάριο ο δείκτης είχε ανέλθει στο 101 μονάδες.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου ενισχύθηκε κατά 16 μονάδες βάσης στο 0,96%.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο κινήθηκε υψηλότερα 0,8% έναντι του ευρώ στο 1,1095 δολ. από 1,1185 την προηγούμενη μέρα.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου ενισχύθηκε 0,7% στα 31,73 δολάρια ανά βαρέλι και η τιμή του χρυσού «βούλιαξε» 4,6% στα 1.516 δολ./oz.

Στην εβδομάδα, πετρέλαιο και χρυσός "έχασαν" 23% και 9,3%, αντίστοιχα.

Γιάννης Μάρης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v