Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τρενάκι του τρόμου η συνεδρίαση στη Wall Street

Βαριές απώλειες 7% στην αμερικανική αγορά παρά την παρέμβαση-μαμούθ της Fed. Με limit down του S&P 500 και αναγκαστική διακοπή συνεδρίασης για 15 λεπτά ξεκίνησε η συνεδρίαση. Βυθίζεται 7% το αργό. Στο 0,69% υποχωρεί το 10ετές Treasury.

Τρενάκι του τρόμου η συνεδρίαση στη Wall Street

Με βύθιση ξεκίνησε η συνεδρίαση στη Wall Street ωστόσο στη συνέχεια οι αγοραστές επέστρεψαν, με τον Dow Jones να καταγράφει μια αντίδραση από το -9% στο -3,5% μετά την ένεση ρευστότητας της Fed προτού επιστρέψει πάλι στο -7%.

Στο άνοιγμα, ο S&P υποχώρησε 7% χτυπώντας limit down, γεγονός που σταμάτησε τις συναλλαγές για 15 λεπτά. Ανοίγοντας η αγορά ξανά, οι δείκτες επέτειναν την πτώση τους, στο -9% για τον Dow Jones, που έφτασε να χάνει πάνω από 2.000 μονάδες, πριν μαζευτεί η κίνηση στο -7% και τις απώλειες 1.700 μονάδων. Στο -8,25% έφτασε ο S&P 500 και στο -7,89% ο Nasdaq. Την πορεία του Dow ακολουθεί ο S&P 500, μπαίνοντας και αυτός σε bear market

Ο δείκτης «φόβου» VIX της CBOE, ο οποίος καταγράφει τη μεταβλητότητα στις μετοχές του S&P 500, εκτινάχτηκε πάνω από τις 64 μονάδες, σκαρφαλώνοντας στο υψηλότερο επίπεδο από το 2008. 

Στην συνέχεια η εικόνα άλλαξε μετά την παρέμβαση της Fed και ο Dow Jones βρέθηκε να υποχωρεί μόνο 3,6%, ο S&P 3.5% και ο Nasdaq 3,66%.

Ωστόσο, η αντίδραση αποδείχτηκε βραχύβια, με τους δείκτες να επιστρέφουν στο -7% και τον βιομηχανικό δείκτη να υποχωρεί 1600 μονάδες.

Στην Ευρώπη, ο δείκτης Stoxx 600 βούτηξε στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2012, καταγράφοντας απώλειες 10% στις 300 μονάδες. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση στην ιστορία του δείκτη. Σε ιστορικό χαμηλό επίπεδο διολίσθησε ο δείκτης των τραπεζών της ευρωζώνης, σημειώνοντας πτώση 8,2%.

Στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX υποχωρεί 7,6% στις 9.631 μονάδες, στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 κινείται 8,18% χαμηλότερα στις 4.231 μονάδες, ενώ στο Λονδίνο ο δείκτης FTSE 100 καταγράφει απώλειες 6,9% στις 5.471 μονάδες.

Κατά 6,4% βουτάει το Μιλάνο, κατά 7,7% η Μαδρίτη.

Πτώση 9% σημειώνει η μετοχή της Lufthansa. Η μετοχή της Tui υποχωρεί 10,8%, στα 4,78 ευρώ ανά μετοχή.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε χθες Τετάρτη (τα ξημερώματα της Πέμπτης ώρα Ελλάδας) ότι οι ΗΠΑ θα αναστείλουν όλα τα ταξίδια από τις χώρες της Ευρώπης προς την αμερικανική επικράτεια για τριάντα ημέρες, αρχής γενομένης αύριο Παρασκευή, προκειμένου να αποτραπεί η εξάπλωση του κορωνοϊού. Ο Τραμπ ωστόσο διευκρίνισε ότι οι νέοι ταξιδιωτικοί περιορισμοί που αποφάσισε να επιβληθούν δεν αφορούν το Ηνωμένο Βασίλειο.

«Για να εμποδιστούν νέα κρούσματα να διεισδύσουν στη χώρα μας, πρόκειται να αναστείλω όλα τα ταξίδια από την Ευρώπη προς τις ΗΠΑ για τις επόμενες 30 ημέρες», είπε ο Ρεπουμπλικάνος κατά τη διάρκεια διαγγέλματός του από το Οβάλ Γραφείο του Λευκού Οίκου χθες βράδυ.

Τα νέα μέτρα θα τεθούν σε ισχύ την Παρασκευή στις 00:00 τοπική ώρα (06:00 του Σαββάτου ώρα Ελλάδας), συμπλήρωσε.

Βυθίζεται 7% το αμερικανικό αργό, στα 30,64 δολάρια/βαρέλι.

Στο μέτωπο των δεδομένων, τη μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων 5 ετών σημείωσε το κόστος χονδρικής των αμερικανικών προϊόντων και υπηρεσιών τον Φεβρουάριο, αντανακλώντας τις μεγάλες απώλειες των τιμών πετρελαίου που συνδέονται με τις διαταραχές στις διεθνείς μετακινήσεις λόγω κορωνοϊού.

Οπως μεταδίδει το MarketWatch, ο δείκτης τιμών παραγωγού υποχώρησε κατά 0,6% τον περασμένο μήνα, από τον Ιανουάριο, ενώ οι οικονομολόγοι ανέμεναν μικρότερη πτώση -κατά 0,1%.

Σε ετήσια βάση, οι τιμές παραγωγού ενισχύθηκαν μόλις 1,3%, ενώ αναμένεται να συγκρατηθούν περαιτέρω λόγω του νέου κινεζικού ιού.

Ο αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλε νέα αίτηση για επίδομα ανεργίας στις αρχές Μαρτίου υποχώρησε ελαφρώς, παραμένοντας κοντά στο πιο χαμηλό σημείο των τελευταίων 50 ετών, υποδηλώνοντας ότι ο κορωνοϊός δεν έχει κάνει ακόμη αισθητή την επίπτωσή του.

Όπως μεταδίδει το MarketWatch, οι νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας κινήθηκαν χαμηλότερα κατά 4.000, φτάνοντας στις 211.000 τις επτά μέρες που ολοκληρώθηκαν στις 7 Μαρτίου. Οι οικονομολόγοι ανέμεναν ότι θα είναι 220.000.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ υποχωρεί 0,8%, στο $1,12.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του 10ετούς Treasury υποχωρεί κατά 13,1 μονάδες βάσης, στο 0,69%.

Στο ταμπλό, βαριές απώλειες καταγράφει ο τομέας της κρουαζιέρας. Η Royal Caribbean βουτάει 26,6%, ενώ η Norwegian Cruise Line διολισθαίνει 27,6%.

Οι μετοχές αεροπορικών όπως της United, της Delta και της America Airlines υποχωρούν πάνω από 12%. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v