Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανοδική ανάσα στη Wall Street

Ανέκαμψε το αμερικανικό χρηματιστήριο μετά τις βαριές απώλειες δύο συνεδριάσεων και την χειρότερη εκκίνηση τριμήνου στην ιστορία του Dow Jones. «Άλμα» 25% για το πετρέλαιο. Ισχυρή άνοδος για το δολάριο. Στο 0,61% το 10ετές ομόλογο.

Ανοδική ανάσα στη Wall Street

Κέρδη στη Wall Street παρόλο που ο κορωνοϊός εξαπλώνεται ραγδαία στις ΗΠΑ και ο αντίχτυπος αρχίζει να αποτυπώνεται στην οικονομία με νέο ρεκόρ στις αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας.

Ειδικότερα, στα 6,5 εκατομμύρια έφτασαν οι νέες αιτήσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες την τελευταία εβδομάδα από 3,8 εκατ. που ανέμεναν οι αναλυτές.

Την περασμένη εβδομάδα είχε σημειωθεί και πάλι ρεκόρ στις νέες αιτήσεις, στα 3,28 εκατομμύρια.

Επιπλέον, η Fitch ανακοίνωσε ότι το βασικό της σενάριο για το 2020 προβλέπει βαθιά ύφεση για την παγκόσμια οικονομία. Συγκεκριμένα, ο οίκος αξιολόγησης αναμένει, πλέον, ότι η παγκόσμια οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 1,9% τη φετινή χρονιά. Για τις ΗΠΑ βλέπει ύφεση 3,3%.

Παράλληλα, αναλυτές της Bank of America προοιδοποίησαν ότι η επιβράδυνση που θα καταγράψει η αμερικανική οικονομία εξαιτίας του κορωνοϊού δεν θα έχει προηγούμενο.

«Η επερχόμενη ύφεση φαίνεται να είναι βαθύτερη και πιο παρατεταμένη από ότι πιστεύαμε πριν από μόλις 14 ημέρες» αναφέρεται σε έκθεση που δημοσιεύτηκε στις 2 Απριλίου.

Η BofA αναμένει τρία διαδοχικά τρίμηνα ύφεσης στις ΗΠΑ, με «την αμερικανική οικονομία να συρρικνώνεται 7% το πρώτο τρίμηνο, 30% το δεύτερο τρίμηνο και 1% το τρίτο τρίμηνο». Επίσης εκτιμά ότι θα χαθούν 16 με 20 εκατομμύρια θέσεις εργασίας, το οποίο μπορεί να οδηγήσει την ανεργία στο 15,6%.

Στη Wall Street, o Dow Jones ενισχύθηκε 2,23% ή 470 μονάδες στις 21.413, ο S&P κατέγραψε κέρδη 2,28% στις 2.526 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 1,72% στις 7.487 μονάδες.

Από πλευράς τίτλων- στον βιομηχανικό δείκτη- τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι Chevron (+10,7%) και Exxon Mobil (+6,9%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι Walgreen Boots (-6,5%) και Boeing (-6%).

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς  ενισχύθηκε κατά τρεις μονάδες βάσης στο 0,61%.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου «εκτοξεύτηκε» 24,7% στα 25.32 δολάρια ανά βαρέλι και η τιμή του χρυσού ανέκαμψε μετά από τέσσερις μέρες πτώσης και συγκεκριμένα κατά 2,9% στα 1.637 δολ./oz.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο ενισχύθηκε 1,1% έναντι του ευρώ στο 1,0847 δολ. από 1,0964 την προηγούμενη μέρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v