Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Mεικτά πρόσημα στη Wall Street μετά τη Fed

Με αντίθετα πρόσημα κινούνται οι δείκτες μετά την απόφαση της Fed και με το βλέμμα στραμμένο στο Κογκρέσο. Συνεχίζει την κατηφόρα το δολάριο έναντι του ευρώ. Μικρή άνοδος για τον χρυσό. Στο 0,93% η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς.

Mεικτά πρόσημα στη Wall Street μετά τη Fed

Σε αρνητικό έδαφος βρίσκεται ο Dow Jones σε μια συνεδρίαση με ήπιες μεταβολές στην οποία τα αρνητικά στοιχεία για τις λιανικές πωλήσεις αντισταθμίζουν την αισιοδοξία ότι επίκειται συμφωνία για ένα νέο πακέτο τόνωσης στο Κογκρέσο.

Ο Dow Jones διολισθαίνει 0,35% στις 30.092 μονάδες, ο Nasdasq κινείται 0,2% υψηλότερα στις 12.620 μονάδες, ενώ ο S&P 500 καταγράφει πτώση 0,03% στις 3.694 μονάδες. 

Το Politico μετέδωσε ότι το Κογκρέσο βρίσκεται μια ανάσα πριν τη συμφωνία σε ένα νέο πακέτο οικονομικής στήριξης 900 δισ. δολαρίων, το οποίο θα περιλαμβάνει νέο γύρο με επιταγές στους καταναλωτές. Στο πακέτο αυτό ωστόσο δεν θα περιλαμβάνεται η παροχή οικονομικής βοήθειας στις πολιτειακές και τοπικές κυβερνήσεις. 

Είχε προηγηθεί την Τρίτη συνάντηση ανάμεσα στην πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι και τον πρόεδρο της Γερουσίας Μιτς Μακόνελ. «Είμαι αισιόδοξος ότι θα καταφέρουμε να καταλήξουμε σε συμφωνία σύντομα», ανέφερε ο κ. Μακόνελ.

Εν τω μεταξύ, η Fed ανακοίνωσε ότι θα συνεχίσει να στηρίζει την οικονομία μέσω μαζικής νομισματικής τόνωσης μέχρι να δει «σημαντική πρόοδο» στην επίτευξη των στόχων για τον πληθωρισμό και την απασχόληση.

Στην τελευταία συνεδρίαση για το 2020 οι αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ ψήφισαν υπέρ της διατήρησης του μηνιαίου ρυθμού αγοράς ομολόγων στα 120 δισ. δολάρια, χωρίς ωστόσο να αλλάξουν τη σύνθεση των τίτλων που αγοράζουν.

Από τα οικονομικά νέα της ημέρας, οι λιανικές πωλήσεις διολίσθησαν 1,1% τον περασμένο μήνα, μετά από πτώση 0,1% τον Οκτώβριο. Αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Bloomberg προέβλεπαν απώλειες 0,3%.

Η μείωση του Οκτωβρίου ήταν η πρώτη από τον Απρίλιο, όταν τα αυστηρά μέτρα για τον έλεγχο της πανδημίας οδήγησαν στη μεγαλύτερη ύφεση από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

O σύνθετος δείκτης PMI της IHS Markit διολίσθησε στις 55,7 μονάδες από το υψηλό πέντε ετών των 58,6 μονάδων που είχε αγγίξει τον Νοέμβριο.  Ο δείκτης έχει παραμείνει πάνω από το επίπεδο των 50 μονάδων, το οποίο αποτελεί το όριο ανάμεσα στην ανάπτυξη και τη συρρίκνωση, για έξι μήνες.

Στα εμπορεύματα, το αργό πετρέλαιο διολισθαίνει 0,2% στα 47,54 δολάρια το βαρέλι, ενώ ο χρυσός καταγράφει άνοδο 0,33% στα 1.861 δολάρια ανά ουγκιά.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο συνεχίζει την πτωτική πορεία έναντι του ευρώ, υποχωρώντας στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2018. Συγκεκριμένα, η ισοτιμία με το ευρωπαϊκό νόμισμα διαμορφώνεται στο 1,22 δολ./ευρώ.

Στα ομόλογα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς τίτλου κινείται δύο μονάδες βάσης υψηλότερα, στο 0,93%. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v