Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τρίτη ανοδική συνεδρίαση για τον Nasdaq

Οριακή πτώση σημείωσε ο Dow Jones ενώ ενισχύθηκαν οι S&P και Nasdaq. Στο επίκεντρο η Fed και το πακέτο δημοσιονομικής στήριξης. Σε ανοδική τροχιά πετρέλαιο και χρυσός. Υποχώρησε το δολάριο.

Τρίτη ανοδική συνεδρίαση για τον Nasdaq

Συγκρατημένες κινήσεις από τους επενδυτές παρά τη νέα δέσμευση της Fed ότι θα συνεχίσει να στηρίζει την οικονομία μέχρι να δει «σημαντική πρόοδο» στην επίτευξη των στόχων για τον πληθωρισμό και την απασχόληση.

«Η Fed θα συνεχίσει να αυξάνει τα κρατικά ομόλογα στον ισολογισμό της κατά τουλάχιστον 80 δισ. δολάρια τον μήνα και τα τιτλοποιημένα στεγαστικά δάνεια κατά τουλάχιστον 40 δισ. δολάρια τον μήνα μέχρι να επιτευχθεί σημαντική πρόοδος προς την επιτευξη του στόχο της πλήρους απασχόλησης και της σταθερότητας των τιμών» αναφέρεται στο ανακοινωθέν που δημοσιεύτηκε μετά το πέρας της διήμερης συνεδρίασης.

Επιπλέον συνεχίζονται οι συζητήσεις για τη ψήφιση από το Κογκρέσο ενός νέου πακέτου στήριξης της αμερικανικής οικονομίας πριν την αλλαγή του χρόνου.

«Οι επενδυτές θα ήθελαν να δουν μια συμφωνία νωρίτερα και όχι αργότερα καθώς αναμένουν επιβράδυνση της οικονομίας βραχυπρόθεσμα. Με την απουσία μιας συμφωνία θα μπορούσε να δημιουργηθεί αναταραχή», σχολίασε η επικεφαλής επενδυτικής στρατηγικής της Ally Invest, Lindsey Bell.

Στη Wall Street, ο Dow Jones υποχώρησε μόλις 0,15% ή 44 μονάδες, στις 30.154, ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 0,18% στις 3.701 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 0,5% στις 12.658 μονάδες. Αυτή ήταν η τρίτη ανοδική συνεδρίαση για τον Nasdaq και η δεύτερη για τον S&P.

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των Microsoft (+2,7%) και Salesforce (+1,7%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι τίτλοι των Walgreens Boots (-2,2%) και Honeywell (-1,8%).

Στο μεταξύ, στο μακροοικονομικό μέτωπο, οι λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ κατέγραψαν πτώση για δεύτερο διαδοχικό μήνα τον Νοέμβριο, εν μέσω πιέσεων από την αύξηση των νέων κρουσμάτων κορωνοϊού και τη μείωση του εισοδήματος των νοικοκυριών.

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εμπορίου, οι λιανικές πωλήσεις διολίσθησαν 1,1% τον περασμένο μήνα μετά από πτώση 0,1% τον Οκτώβριο. Αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Bloomberg προέβλεπαν απώλειες 0,3%.

Παράλληλα, η οικονομική δραστηριότητα στις ΗΠΑ αναπτύχθηκε με βραδύτερο ρυθμό τον Δεκέμβριο καθώς τα νέα περιοριστικά μέτρα για τον έλεγχο της πανδημίας επέφεραν πλήγμα στον τομέα των υπηρεσιών και της μεταποίησης.

Ο σύνθετος δείκτης PMI της IHS Markit διολίσθησε στις 55,7 μονάδες από το υψηλό πέντε ετών των 58,6 μονάδων που είχε αγγίξει τον Νοέμβριο. Ο δείκτης έχει παραμείνει πάνω από το επίπεδο των 50 μονάδων, το οποίο αποτελεί το όριο ανάμεσα στην ανάπτυξη και τη συρρίκνωση, για έξι μήνες.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου WTI ενισχύθηκε 0,4% στα 47,82 δολάρια ανά βαρέλι και η τιμή του χρυσού σημείωσε άνοδο 0,2% στα 1.859 δολ./oz.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς κινήθηκε υψηλότερα κατά μία μονάδα βάσης στο 0,92%.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο υποχώρησε 0,4% έναντι του ευρώ στο 1,2198 δολ. από 1,2155 την προηγούμενη μέρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v