Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε επίπεδα-ρεκόρ κινείται η Wall Street

Σε ιστορικά υψηλά επίπεδα σκαρφαλώνουν οι δείκτες την τελευταία εβδομάδα του 2020. Διολισθαίνει το δολάριο. Κέρδη για τον χρυσό. Στο 0,94% η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου. Ενισχύονται οι μετοχές των αεροπορικών.

Σε επίπεδα-ρεκόρ κινείται η Wall Street

Σε επίπεδα-ρεκόρ κινούνται και οι τρεις δείκτες, μετά την υπογραφή του νέου πακέτου οικονομικής τόνωσης από τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Dow Jones ενισχύεται 0,5% στις 30.361 μονάδες, ο Nasdaq κινείται 0,8% υψηλότερα στις 12.902 μονάδες, ενώ ο S&P 500 σημειώνει άνοδο 0,7% στις 3.728 μονάδες.

Η Wall Street είχε μια ήσυχη χριστουγεννιάτικη εβδομάδα, με τους δείκτες να καταγράφουν οριακές μεταβολές. Ο S&P 500 υποχώρησε 0,2% την περασμένη εβδομάδα, ενώ ο Dow Jones σημείωσε οριακή άνοδο 0,1%.

Ο Τραμπ υπέγραψε εντέλει το βράδυ της Κυριακής το σχέδιο νόμου που προβλέπει δαπάνες 900 δισεκατομμυρίων δολαρίων για να στηριχθεί η αμερικανική οικονομία, που δέχεται βαρύ πλήγμα από τον αντίκτυπο της πανδημίας του νέου κορωνοϊού.

Ο απερχόμενος ένοικος του Λευκού Οίκου υπέγραψε επίσης το σχέδιο νόμου για τη χρηματοδότηση του ομοσπονδιακού κράτους, που αποτρέπει την αναστολή λειτουργίας τομέων του ομοσπονδιακού κράτους.

Εν τω μεταξύ, θετικό αντίκτυπο στο επενδυτικό κλίμα είχε και η υπογραφή της εμπορικής συμφωνίας μεταξύ Βρετανίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης.

H αισιοδοξία για γρήγορη οικονομική ανάκαμψη με όπλο τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού και οι «ενέσεις» δημοσιονομικής και νομισματικής τόνωσης οδηγούν τους δείκτες σε μεγάλα ετήσια κέρδη.

Από την αρχή του έτους, ο S&P 500 έχει ενισχυθεί 14,6%, ο Dow Jones 5,8% και ο Nasdaq έχει πραγματοποιήσει άλμα 42,7%.

Στο ταμπλό, οι μετοχές των αεροπορικών εταιρειών καταγράφουν τα υψηλότερα κέρδη καθώς το πακέτο δημοσιονομικής τόνωσης θα προσφέρει «σωσίβιο» στον κλάδο, ο οποίος έχει δεχθεί σφοδρό πλήγμα από την πανδημία. Η μετοχή της United Airlines ενισχύεται πάνω από 3%, ενώ άνοδο πάνω από 3% σημειώνει και η μετοχή της American Airlines. Κέρδη 2% σημειώνουν οι μετοχές των Delta και Southwest Airlines.

Oι τραπεζικές μετοχές κινούνται περίπου 1% υψηλότερα, με τις Wells Fargo και Goldman Sachs να καταγράφουν τη μεγαλύτερη άνοδο.

Στα εμπορεύματα, το αργό πετρέλαιο κινείται στα 48,5 δολάρια το βαρέλι, ενώ ο χρυσός ενισχύεται 0,5%, στα 1.893 δολάρια ανά ουγκιά.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο διολισθαίνει έναντι του ευρώ, ενώ σημειώνει άνοδο έναντι του γεν και της βρετανικής λίρας. Η ισοτιμία με το βρετανικό νόμισμα διαμορφώνεται στο επίπεδο του 1,2225 δολ./ευρώ.

Στα ομόλογα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς τίτλου κινείται δύο μονάδες βάσης υψηλότερα, στο 0,94%.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v