Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η μετάλλαξη του κορωνοϊού πιέζει τη Wall Street

Τη σκυτάλη από τις ευρωπαϊκές αγορές παίρνει το αμερικανικό χρηματιστήριο καθώς η μετάλλαξη του κορωνοϊού δημιουργεί ανησυχίες στους επενδυτές. Ανακάμπτει το δολάριο. Βουτιά 4% για το αργό. Ντεμπούτο στον S&P 500, με πτώση 4,1% για την Tesla.

Η μετάλλαξη του κορωνοϊού πιέζει τη Wall Street

Απώλειες καταγράφουν οι αμερικανικές μετοχές, ακολουθώντας την πορεία των ευρωπαϊκών αγορών μετά το χάος που προκάλεσε στις αερομεταφορές η μετάλλαξη του κορωνοϊού που εντοπίστηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο και τις ανησυχίες για νέα αύξηση των κρουσμάτων.

Ο Dow Jones διολισθαίνει 1,1% στις 29.855 μονάδες, ο Nasdaq κινείται 1,69% χαμηλότερα στις 12.547 μονάδες, ενώ ο S&P 500 σημειώνει πτώση 1,74% στις 3.644 μονάδες.

Ο υπουργός Υγείας της Βρετανίας Ματ Χάνκοκ δήλωσε την Κυριακή πως το νέο στέλεχος του κορωνοϊού είναι «εκτός ελέγχου», προκειμένου να δικαιολογήσει την επιβολή της καραντίνας στο Λονδίνο και σε ένα τμήμα της Αγγλίας, η οποία θα μπορούσε, σύμφωνα με τον ίδιο, να διαρκέσει μέχρι τα εμβόλια καταστούν ευρύτερα διαθέσιμα. 

Από τα μεσάνυχτα της Κυριακής διέκοψαν τις αεροπορικές τους συνδέσεις με τη Μεγάλη Βρετανία, η Γερμανία, Γαλλία, η Ιταλία, το Βέλγιο, η Ολλανδία, η Ιρλανδία, η Βουλγαρία, η Ρουμανία.

H βουτιά στις μετοχές σημειώνεται παρά το γεγονός ότι το Κογκρέσο κατέληξε σε συμφωνία για νέο πακέτο δημοσιονομικής τόνωσης.

Το νέο πακέτο τόνωσης της οικονομίας των ΗΠΑ, η οποία δέχθηκε βαρύ πλήγμα από τον αντίκτυπο της πανδημίας του νέου κορωνοϊού, θα έχει ύψος περίπου 900 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Προβλέπει τη χορήγηση επιδομάτων ανεργίας 300 δολαρίων την εβδομάδα και επιδομάτων ύψους 600 δολαρίων σε πολλούς ευάλωτους Αμερικανούς, μεταξύ άλλων.

Με τον S&P 500 να έχει καταγράψει άνοδο 14,8% από την αρχή της χρονιάς, τον Dow Jones να έχει ενισχυθεί 5,8% και τον Νasdaq να έχει πραγματοποιήσει ράλι 42,2%, oι επενδυτές ίσως βλέπουν και μια ευκαιρία να κατοχυρώσουν κέρδη, τη στιγμή που οι δείκτες βρίσκονται σε επίπεδα-ρεκόρ.

Στα εμπορεύματα, το αργό πετρέλαιο βουτάει 4,4% στα 46,9 δολάρια το βαρέλι, ενώ ο χρυσός κινείται 0,3% χαμηλότερα στα 1.883 δολάρια ανά ουγκιά.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο ενισχύεται έναντι του ευρώ, του γεν και της βρετανικής λίρας. Η ισοτιμία με το ευρωπαϊκό νόμισμα διαμορφώνεται στο επίπεδο του 1,22 δολ./ευρώ.

Στα ομόλογα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς τίτλου υποχωρεί δύο μονάδες βάσης, στο 0,92%. 

Στο ταμπλό, στο «κόκκινο» βρίσκονται οι μετοχές των εταιρειών που θα ευνοούνταν από το άνοιγμα της οικονομίας. Η μετοχή της Norwegian Cruise Line βουτάει πάνω από 6% όπως και της Royal Caribbean. Πτώση πάνω από 5% καταγράφει η μετοχή της Delta Airlines. 

Απώλειες 4,1% στα 666 δολάρια σημειώνει η μετοχή της Tesla, στο ντεμπούτο της στον S&P 500.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v