Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Θετικά πρόσημα στη Wall Street μετά τη βουτιά

Επέστρεψε στα κέρδη η αμερικανική αγορά με τις εκλογές στη Τζόρτζια στο επίκεντρο. Άλμα 4,85% για το αργό, μια ανάσα από τα $50. Νέα πτώση για το δολάριο έναντι του ευρώ. Ράλι 4,3% για τη Boeing. Στο 0,96% η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς.

Θετικά πρόσημα στη Wall Street μετά τη βουτιά

Με κέρδη έκλεισαν την Τρίτη οι αμερικανικές μετοχές, ανακτώντας μέρος των χθεσινών απωλειών, με το βλέμμα των επενδυτών να είναι στραμμένο στις επαναληπτικές εκλογές στη Τζόρτζια και στην πορεία της πανδημίας. 

Ο Dow Jones ενισχύθηκε 0,6% στις 30.391 μονάδες, ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 0,7% στις 3.726 μονάδες, ενώ ο Nasdaq πραγματοποίησε άλμα 0,95% στις 12.818 μονάδες.

Στο ταμπλό, η Boeing σημείωσε κέρδη 4,3%, τα μεγαλύτερα από τις 30 μετοχές του βιομηχανικού δείκτη. 

Οι μετοχές του τομέα της ενέργειας κινήθηκαν 6,9% υψηλότερα μετά την ανακοίνωση της Σαουδικής Αραβίας ότι θα προχωρήσει μονομερώς σε περικοπή της παραγωγής αργού πετρελαίου τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο. 

Η Chevron έκλεισε με άνοδο 3,2%.

Η είδηση έδωσε σημαντική ώθηση και στο αργό με την αμερικανική ποικιλία WTI να κλείνει με άλμα 4,85% στα 49,93 δολάρια το βαρέλι. 

Το ενδιαφέρον των επενδυτών είναι στραμμένο στις επαναληπτικές εκλογές στη Τζόρτζια. «Το αποτέλεσμα θα είναι καθοριστικό για το πόσο περιθώριο θα έχει ο Τζο Μπάιντεν για να προωθήσει την ατζέντα του», ανέφερε ο Ματίας Σάιμπερ της Wells Fargo Asset Management. Οι αγορές θα «προχωρήσουν» αν οι Ρεπουμπλικάνοι διατηρήσουν τον έλεγχο της Γερουσίας, ενώ μπορεί να αντιδράσουν αρνητικά σε μια νίκη των Δημοκρατικών, που θα καθιστούσε πιο πιθανή μια επιπρόσθετη δημοσιονομική τόνωση αλλά και πιο αυστηρή ρύθμιση του τομέα της ενέργειας και της τεχνολογίας.

Η Wall Street έκλεισε το 2020 σε επίπεδα-ρεκόρ, εν μέσω αισιοδοξίας για την έναρξη των εμβολιασμών και τη συνεχή νομισματική τόνωση, αλλά ο εντοπισμός ενός πιο μεταδοτικού στελέχους του κορωνοϊού έχει επαναφέρει τα σύννεφα πάνω από το οικονομικό outlook.H Αγγλία μπήκε σήμερα στο τρίτο πανεθνικό lockdown, ενώ η Νέα Υόρκη εντόπισε τη Δευτέρα το πρώτο κρούσμα της βρετανικής μετάλλαξης του κορωνοϊού.

Από τα οικονομικά νέα της ημέρα, ο δείκτης του ινστιτούτου ISM για τη μεταποιητική δραστηριότητα ενισχύθηκε στις 60,7 μονάδες τον περασμένο μήνα. Το επίπεδο αυτό είναι το υψηλότερο από τον Αύγουστο του 2018. Τον Νοέμβριο ο δείκτης βρισκόταν στις 57,5 μονάδες.

Στα εμπορεύματα, ο χρυσός κινήθηκε 0,3% υψηλότερα, στα 1.949 δολάρια ανά ουγκιά.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο υποχώρησε έναντι του ευρώ, του γεν και της βρετανικής λίρας. Η ισοτιμία με το ευρωπαϊκό νόμισμα διαμορφώνεται στο επίπεδο του 1,23 δολ./ευρώ.

Στα ομόλογα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς τίτλου πραγματοποίησε άλμα 5 μονάδων βάσης, στο 0,96%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v