Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συγκρατημένες απώλειες στη Wall Street

Από τα ιστορικά υψηλά υποχώρησαν οι Dow Jones και S&P. Οριακή άνοδος για τον Nasdaq. Στο επίκεντρο η διήμερη συνεδρίαση της Fed. Στο 1,62% η απόδοση του 10ετούς ομολόγου. Σε υψηλό δύο εβδομάδων ο χρυσός.

Συγκρατημένες απώλειες στη Wall Street

Χαμηλότερα κινήθηκαν οι Dow Jones και S&P με το βλέμμα των επενδυτών να βρίσκεται στραμμένο στα μακροοικονομικά στοιχεία, στις αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων και στην διήμερη συνεδρίαση της Fed.

Στη Wall Street, o Dow Jones υποχώρησε 0,39% ή 127 μονάδες στις 32.825, ο S&P 500 σημείωσε πτώση 0,16% στις 3.962 μονάδες ενώ ο Nasdaq κινήθηκε οριακά υψηλότερα 0,09% στις 13.471 μονάδες.

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι τίτλοι των Amgen (+1,8%) και Intel (+1,5%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι μετοχές των Boeing (-3,9%) και American Express (-2,5%).

Σημειώνεται ότι οι Dow Jones και S&P έχουν πιάσει 14 και 13 φορές , αντίστοιχα, νέα ιστορικά υψηλά εντός του 2021.

Στο μεταξύ, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου ενισχύθηκε κατά μία μονάδα βάσης στο 1,62%.

«Οι εμβολιασμοί κατά του κορωνοϊού μας φέρνουν πιο κοντά στο άνοιγμα των οικονομιών και αυτό είναι το πιο σημαντικό γεγονός για να αξιολογηθούν οι προοπτικές ανάπτυξης το 2021», αναφέρουν αναλυτές της LPL Financial. «Αναμένουμε τα επιτόκια να μην παραμείνουν απειλή για τις αγορές».

Στο μακροοικονομικό μέτωπο, περισσότερο από το αναμενόμενο υποχώρησε ο τζίρος στο αμερικανικό λιανεμπόριο τον Φεβρουάριο, εν μέσω εξαιρετικά κρύου καιρού σε όλη τη χώρα.

Ειδικότερα, οι λιανικές πωλήσεις κινήθηκαν 3,0% αρνητικά τον Φεβρουάριο, σε μηνιαία βάση. Τα στοιχεία του Ιανουαρίου αναθεωρήθηκαν υψηλότερα, δείχνοντας άνοδο 7,6% και όχι 5,3%, όπως είχε αρχικά εκτιμηθεί. Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα του Reuters ανέμεναν πτώση κατά 0,5% τον Φεβρουάριο.

Παράλληλα, κατά 2,2% υποχώρησε η βιομηχανική παραγωγή στις Ηνωμένες Πολιτείες τον Φεβρουάριο. Το αποτέλεσμα ήταν πολύ χαμηλότερα από τις προσδοκίες των αναλυτών, σύμφωνα με τα στοιχεία της Federal Reserve. Σε ετήσια βάση, η συνολική παραγωγή μειώθηκε κατά 4,2%.

Η μεταποιητική και η εξορυκτική παραγωγή κινήθηκαν αρνητικά κατά 3,1% και 5,4% σε μηνιαία βάση αντίστοιχα, ως συνέπεια της σοβαρής κακοκαιρίας στα νότια και κεντρικά της χώρας.

Επιπλέον, ιδιαίτερη βαρύτητα δίνουν οι επενδυτές και στη διήμερη συνεδρίαση της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ που ξεκίνησε σήμερα και αναμένεται να ολοκληρωθεί αύριο, Τετάρτη.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου WTI σημείωσε πτώση 0,9% στα 64,80 δολάρια ανά βαρέλι και η τιμή του χρυσού κινήθηκε υψηλότερα 0,1% στα 1.730 δολ./oz..

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο ενισχύθηκε 0,2% έναντι του ευρώ στο 1,1904 δολ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v