Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέα ρεκόρ στη Wall Street μετά τον πληθωρισμό

Ιστορικά υψηλά έπιασαν οι Dow Jones και S&P ενώ για δεύτερη σερί συνεδρίαση υποχώρησε ο Nasdaq. Στο 1,32% η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου. Σε ανοδική τροχιά πετρέλαιο και χρυσός. Χαμηλότερα το δολάριο.

Νέα ρεκόρ στη Wall Street μετά τον πληθωρισμό

Κέρδη στη Wall Street καθώς οι επενδυτές υποδέχτηκαν θετικά τα στοιχεία πληθωρισμού στις ΗΠΑ.

Ειδικότερα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή εμφάνισε άνοδο 0,5%, σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, ευθυγραμμιζόμενος με τις προβλέψεις των αναλυτών.

Ο πληθωρισμός σε ετήσια διαμορφώνεται στο 5,4%, με ανατιμήσεις σε σειρά αγαθών και το κόστος ζωής να αυξάνεται με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων 13 ετών.

Σημειώνεται ότι ο υψηλός πληθωρισμός προβληματίζει τους επενδυτές, λόγω των ανησυχιών για τις κινήσεις της Fed τόσο στο μέτωπο των επιτοκίων όσο και σε ενδεχόμενο tapering.

Και μπορεί, τούτη τη φορά ο πληθωρισμός (αν και παραμένει υψηλός) να μην προκάλεσε δυσάρεστες εκπλήξεις, ωστόσο ο Κεντρικός Τραπεζίτης του Ντάλας, Ρόμπερτ Κάπλαν, υποστήριξε ότι η Fed θα πρέπει να ξεκινήσει να μειώνει τις μηνιαίες αγορές ομολόγων από τον Οκτώβριο.

Στη Wall Street, ο Dow Jones ενισχύθηκε 0,62% ή 220 μονάδες στις 35.484, ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 0,25% στις 4.447 μονάδες ενώ ο Nasdaq υποχώρησε 0,16% στις 14.768 μονάδες. Οι Dow Jones και S&P έπιασαν νέα ιστορικά υψηλά για δεύτερη συνεδρίαση.

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι τίτλοι των Caterpillar (+3,4%) και Walgreens Boots (+2,6%) ενώ την μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι μετοχές των Visa Inc. (-1,2%) και UnitedHealth (-0,8%).

Στο μεταξύ, οι επενδυτές παρακολουθούν τις εξελίξεις στο μέτωπο της μετάλλαξης Δέλτα.

“Οι μαζικοί εμβολιασμοί και τα μέτρα αποστάσεων συνέβαλλαν να περιοριστεί ο αντίκτυπος της μετάλλαξης, αλλά είναι ακόμα πιθανή μια επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης καθώς κάποιοι περιορισμοί επιστρέφουν και οι καταναλωτές γίνονται πιο προσεκτικοί», δήλωσε αναλυτής της LPL Financial. «Και ενώ μπορεί να δούμε αυξημένη αστάθεια στην αγορά λόγω της μετάλλαξης Δέλτα, ωστόσο πιστεύουμε ότι ο S&P 500 είναι πιθανό να δει ακόμα περισσότερα κέρδη μέχρι το τέλος του έτους».

Στην αγορά εμπορευμάτων, ανοδικά γύρισε η τιμή του πετρελαίου μετά την έκκληση του Λευκού Οίκου προς τις χώρες μέλη του ΟΠΕΚ να αυξήσουν την παραγωγή αργού προκειμένου να στηριχθεί η παγκόσμια ανάκαμψη από τον αντίκτυπο της πανδημίας. Η τιμή του πετρελαίου WTI κινήθηκε υψηλότερα 1,4% στα 69,24 δολάρια ανά βαρέλι. Αντίστοιχα και η τιμή του χρυσού ενισχύθηκε 1,2% στα 1.752 δολ./oz.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου υποχώρησε κατά τρεις μονάδες βάσης στο 1,32% και στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο υποχώρησε από το υψηλό τεσσάρων μηνών έναντι του ευρώ στο 1,1739 δολ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v