Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανοδικά η Wall και μετά την ομιλία Πάουελ

Να προετοιμάσει τις αγορές για μείωση των μηνιαίων αγορών ομολόγων πιθανότατα φέτος, προσπαθεί η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ. Νέα ιστορικά υψηλά για τους S&P και Nasdaq. Κέρδη 2% για το αργό και 4% για τη μετοχή της Gap. Βουτιά 8% για την Peloton.

Ανοδικά η Wall και μετά την ομιλία Πάουελ

Ανοδικά κινούνται οι αμερικανικές μετοχές την Παρασκευή, μετά την πολυαναμενόμενη ομιλία του Τζέρομ Πάουελ στο Jackson Hole.

Ειδικότερα, σήμα ότι η αμερικανική κεντρική τράπεζα ενδέχεται να μειώσει τις αγορές ομολόγων (tapering) εντός του έτους έστειλε ο επικεφαλής της Federal Reserve, τονίζοντας παράλληλα ότι ενδεχόμενες αυξήσεις επιτοκίων είναι ακόμη μακριά.

Στην ετήσια ομιλία του στο συνέδριο των κεντρικών τραπεζιτών στο Jackson Hole, ο Πάουελ, μεταξύ άλλων,  τόνισε ότι η αμερικανική οικονομία έχει φτάσει σε σημείο που δεν χρειάζεται τόσο μεγάλη στήριξη.

O Dow Jones κινείται 0,62% υψηλότερα στις 35.432 μονάδες, ο S&P 500 ενισχύεται 0,87% στις 4.508, ενώ ο Nasdaq κερδίζει 1,2% φτάνοντας  στις 15.127 μονάδες.

«Η Fed ενδέχεται να αρχίσει να μειώνει τις αγορές ομολόγων της σύντομα, γεγονός που έχει προκαλέσει πολλή ανησυχία στη Wall Street», δήλωσε η επικεφαλής υπεύθυνη επενδυτικής στρατηγικής της Ally Invest, Lindsay Bell. «Παρόλο που δεν έχει προκαλέσει ακόμη μεγάλες αλλαγές, τα σχέδια της Fed μπορεί να είναι δύσκολο να αφομοιωθούν, την ώρα που αυξάνονται τα κρούσματα Covid και τα οικονομικά στοιχεία κατεβάζουν ταχύτητα, αν και παραμένουν ισχυρά. Επιπλέον, η αγορά σπάνια παραμένει ήσυχη για τόσο πολύ καιρό».

Στο ταμπλό, οι μετοχές της λιανικής εταιρείας ένδυσης Gap κερδίζουν 4%, μετά την ανακοίνωση τριμηνιαίων αποτελεσμάτων που ξεπέρασαν τις προσδοκίες.

Αντίθετα, οι μετοχές της Peloton κάνουν βουτιά 8%, καθώς τα οικονομικά αποτελέσματα της εταιρείας εξοπλισμού άσκησης δεν ήταν σε ευθυγράμμιση με τις εκτιμήσεις της Wall Street. 

Oι επενδυτές παρακολουθούν και τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν, μετά την επίθεση των τζιχαντιστών της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στο διεθνές αεροδρόμιο της Καμπούλ την Πέμπτη. «Στις αγορές δεν αρέσει η αβεβαιότητα και η αβεβαιότητα στο Αφγανιστάν είναι υψηλή και συνεχίζει να αυξάνεται», σημειώνει ο Bob Doll, επικεφαλής υπεύθυνος στρατηγικής επενδύσεων της Crossmark Global Investments.

Οι δείκτες ετοιμάζονται να ολοκληρώσουν την εβδομάδα σε θετικό έδαφος. Ο Dow είναι μέχρι στιγμής αυτή την εβδομάδα 0,3% υψηλότερα, ο S&P 500 έχει ενισχυθεί 0,6% και ο Nasdaq βρίσκεται 1,6% υψηλότερα.

Στο μέτωπο των οικονομικών στοιχείων, σε υψηλό 30 ετών παρέμεινε ο δομικός δείκτης PCE τον Ιούλιο -σε ετήσια βάση αυξήθηκε κατά 3,6%, καταγράφοντας ίδια άνοδο με τον Ιούνιο. Παράλληλα, στα 86,3 δισ. δολάρια υποχώρησε το εμπορικό έλλειμμα αγαθών, κινούμενο καθοδικά κατά 6,2% σε σύγκριση με ένα μήνα πριν.

Στην αγορά εμπορευμάτων, το αμερικανικό αργό κερδίζει 2%, στα 68,77. Είναι σε πορεία για μεγάλα εβδομαδιαία κέρδη, λόγω των ανησυχιών για βραχυπρόθεσμες διαταραχές στον εφοδιασμό, καθώς οι ενεργειακές εταιρείες άρχισαν να κλείνουν την παραγωγή τους στον Κόλπο του Μεξικού, ενόψει της πρόβλεψης για τυφώνα το Σαββατοκύριακο.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του 10ετούς Treasury βρίσκεται στο 1,344%, ενώ στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ χάνει 0,1% και αλλάζει χέρια στο 1,174 δολάριο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v