Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πτώση από τα υψηλά για τη Wall Street

Απώλειες στο αμερικανικό χρηματιστήριο με το βλέμμα των επενδυτών να βρίσκεται στραμμένο στο Συμπόσιο του Jackson Hole. Ανησυχία για τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν. Στο 1,34% η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου. Πιέσεις στο πετρέλαιο.

Πτώση από τα υψηλά για τη Wall Street

Από τα ιστορικά υψηλά υποχώρησαν οι S&P και Nasdaq εν αναμονή της ομιλίας του Τζέρομ Πάουελ στο Jackson Hole την Παρασκευή.

Ειδικότερα, οι επενδυτές δίνουν ιδιαίτερη βαρύτητα στην αυριανή ομιλία του επικεφαλής της Fed, Τζέρομ Πάουελ καθώς αναμένουν ενδείξεις για τις επόμενες κινήσεις νομισματικής πολιτικής (tapering) της Κεντρικής Τράπεζας, όπως το χρονοδιάγραμμα της επικείμενης μείωσης του προγράμματος αγοράς ομολόγων.

Νωρίτερα, η πρόεδρος της Fed στο Κάνσας Σίτι, Esther George, δήλωσε ότι «δεδομένης της προόδου που έχουμε δει», το tapering «κρίνεται σκόπιμο», αποφεύγοντας ωστόσο να διευκρινίσει για το πότε πρέπει να ξεκινήσει.

Στο μεταξύ, αρνητικός ήταν ο αντίχτυπος από τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν. Οι πληροφορίες των Αμερικανών για τρομοκρατική επίθεση στην Καμπούλ επιβεβαιώθηκαν με τον χειρότερο τρόπο καθώς ο απολογισμός από τις επιθέσεις έξω από το αεροδρόμιο, ξεπερνά τους 60 νεκρούς και τους 150 τραυματίες.

Στη Wall Street, o Dow Jones υποχώρησε 0,54% ή 191 μονάδες στις 35.213, ο S&P 500 σημείωσε πτώση 0,58% στις 4.469 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 0,64% στις 14.945 μονάδες.

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι τίτλοι των Salesforce.com (+2,6%) και JP Morgan (+0,6%) ενώ την μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι μετοχές των Boeing (-2%) και Nike (-1,7%).

Στο μακροοικονομικό μέτωπο, με ελαφρώς πιο αυξημένο ρυθμό από ό,τι αναμενόταν αναπτύχθηκε η αμερικανική οικονομία το δεύτερο τρίμηνο, καθώς τα τεράστια δημοσιονομικά κίνητρα και οι εμβολιασμοί Covid-19 έδωσαν ώθηση στις καταναλωτικές δαπάνες.

Οπως μεταδίδει το Reuters, το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 6,6% το τρίμηνο Απριλίου-Ιουνίου σε ετήσια βάση, σύμφωνα με τη δεύτερη εκτίμηση που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη. Πρόκειται για ανοδική αναθεώρηση από το 6,5% που είχε ανακοινωθεί τον Ιούλιο. Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα του Reuters ανέμεναν 6,7%.

Παράλληλα, στις 353.000 έφτασε ο αριθμός των ατόμων που υπέβαλε νέα αίτηση για επίδομα ανεργίας στις Ηνωμένες Πολιτείες την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 21 Αυγούστου, όπως ανέφερε το υπουργείο Εργασίας την Πέμπτη.

Το αποτέλεσμα ήταν ελαφρώς υψηλότερο από τις προσδοκίες για 350.000 και αυξημένο κατά 4.000 από μία εβδομάδα πριν. Ηταν η πρώτη αύξηση των νέων αιτήσεων τις τελευταίες 5 εβδομάδες -παραμένουν ωστόσο κοντά στο χαμηλό της πανδημίας.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου WTI υποχώρησε 1,4% στα 67,42 δολάρια ανά βαρέλι ενώ η τιμή του χρυσού σημείωσε άνοδο 0,2% στα 1.795 δολ./oz.

Στην αγορά ομολόγων η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς κινήθηκε χαμηλότερα κατά μία μονάδα βάσης στο 1,34%, ενώ στην αγορά συναλλάγματος το δολάριο ενισχύθηκε 0,2% έναντι του ευρώ στο 1,1752 δολ

Γιάννης Μάρης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v